Как да изчислим съпротивлението на жица - инструкции с таблици и формули

В своята работа електротехникът често се сблъсква с изчисляването на различни количества и трансформации. Така че за правилния избор на кабел трябва да изберете правилния раздел. Логиката за избор на напречното сечение се основава на зависимостта на съпротивлението от дължината на линията и площта на напречното сечение на проводника. В тази статия ще разгледаме как се изчислява съпротивлението на жица според нейните геометрични размери.

Формула за изчисляване

Всички изчисления започват с формула. Основната формула за изчисляване на съпротивлението на проводник е:

R = (ρ * l) / S

Където R е съпротивлението в Ом, ρ е съпротивлението, l е дължината в m, S е площта на напречното сечение на жицата в mm2.

Тази формула е подходяща за изчисляване на съпротивлението на проводник над напречното му сечение и дължина. От него следва, че в зависимост от дължината съпротивлението се променя, колкото по-дълго - толкова повече. И от областта на напречното сечение - напротив, колкото по-дебел е жицата (голямо напречно сечение), толкова по-ниско е съпротивлението. Стойността, посочена с буквата ρ (Po), обаче остава неразбираема.

съпротивление

Съпротивлението е таблична стойност, за всеки метал той има своя собствена. Той е необходим за изчисление и зависи от кристалната решетка на метала и структурата на атомите.

Метално съпротивление

 

От таблицата се вижда, че среброто има най-малкото съпротивление; за меден кабел е равно на 0,017 Ohm * mm2/ м Това измерение ни показва колко ома са в напречно сечение от 1 милиметър квадрат и дължина 1 метър.

Между другото, сребърното покритие се използва в контактите на комутационни устройства, прекъсвачи, релета и др. Намалява контактно съпротивлениеувеличава експлоатационния живот и намалява контактно отопление, Освен това позлатените контакти се използват в контактите на измервателна и прецизна апаратура поради факта, че те са слабо окислени или изобщо не се окисляват.

В алуминия, който често се е използвал в електрическото окабеляване преди, съпротивлението е 1,8 пъти по-голямо от това на медта е 2,82 * 10-8 Ом * мм2/ м Колкото по-голямо е съпротивлението на проводника, толкова повече той загрява. Следователно, със същото напречно сечение, алуминиев кабел може да предава по-малко ток от меден, това беше основната причина, поради която всички съвременни електротехници използват медно окабеляване, В нихрома, който се използва в отоплителни уреди, той е 100 пъти по-голям, отколкото в мед 1.1 * 10-6 Ом * мм2/ м

Изчисляване на диаметър

На практика често се случва площта на напречното сечение на сърцевината да не е известна. Без тази стойност нищо не може да се изчисли. За да го знаете, трябва да измерите диаметъра. Ако сърцевината е тънка, можете да вземете пирон или всяка друга пръчка, да навиете 10 оборота на тел върху нея, да измерите дължината на получената спирала с обикновен владетел и да разделите на 10, така че да знаете диаметъра.

Е, или просто мерете с шублер. Изчисляването на секцията се извършва по формулата:

Формула за изчисляване на напречното сечение на жицата

 

Необходими ли са изчисления?

Както вече казахме, напречното сечение на проводника се избира въз основа на прогнозния ток и съпротивлението на метала, от който са направени проводниците. Логиката на избор е следната: напречното сечение е избрано по такъв начин, че съпротивлението при дадена дължина да не доведе до значителни спадове на напрежението. За да не се извършват редица изчисления, за къси линии (до 10-20 метра) има доста точни таблици:

Таблица с раздели

Тази таблица показва типичните стойности на напречното сечение на медни и алуминиеви проводници и номиналните токове през тях. За удобство е посочена мощността на натоварване, която тази линия може да издържи. Обърнете внимание на разликата в токове и мощност при напрежение 380V, разбира се, това е трифазно захранване.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видеоклип, който подробно описва как да изчислите напречното сечение на проводника, както и примери за проектиране:

Изчисляването на съпротивлението на проводника се свежда до използване на двойка формули, докато можете да изтеглите готови калкулатори от Play Store за вашия смартфон, например „Electrodroid“ или „Mobile Electrician“. Тези знания ще бъдат полезни за изчисляване на отоплителни устройства, кабелни линии, предпазители и дори популярните днес спирали за електронни цигари.

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Алексей

  В оригиналната формула площта на напречното сечение все още изглежда в метри, в противен случай резултатите не са в съответствие с табличните данни (съпротивлението е твърде ниско).

  отговор
  • Admin

   Гледайте видеоклипа в края на тази статия.

   отговор

Добавете коментар