Потреблението на електроенергия се е увеличило - каква може да е причината?

Доста често възниква ситуация, когато собственикът на къща или апартамент открие, че увеличава консумацията на енергия. Понякога това се случва по оправдани причини, като сезонност, когато през зимата често се налага да включвате електрически нагревател, а през лятото климатик. Въпреки това, не е необичайно прекаляването с електроенергия да се случи без промени в обичайния начин на живот и това вече предизвиква вълнения, защото трябва да преплатите „за светлината“. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexpкаква може да е причината за преразхода на електроенергия и как да се отстрани този проблем.

Преглед на причините

Неправилна връзка с електромер

Доста често се наблюдава увеличение на консумацията на енергия поради неправилно свързване на електромера. Когато подменяте старите индукционни измервателни уреди с нови, електронни, представителите на захранването неволно или още по-лошо умишлено свързват електромера по такъв начин, че да възникне превишаване. Ако след подмяна на брояча показанията се увеличат няколко пъти, най-вероятно става въпрос за грешна връзка.

Разгледайте това като пример. Дойде време за подмяната на електромера, имате инсталиран нов електронен електромер. Така че, ако електротехник свърже изхода на нулевия проводник от електромера към самия апартамент, разкъсвайки го през тялото на електрическия панел, ще има прекомерна консумация на електроенергия. Помнете важното нещо - неутралната жица трябва да излиза директно от измервателния уред, не трябва да има прекъсвания. В противен случай се свържете с вашата организация за захранване, поискайте да се обадите на представители, за да проверите схемата на връзката и нейните промени.

Неправилна връзка на измервателния уред

Можете да определите грешното свързване на електромера визуално. Ако неутралният проводник отива в апартамента без прекъсване, връзката е правилна. Ако нулата е свързана през корпуса на електрическия панел, връзката е неправилна.

Кражба на ток от съседи

Втората популярна причина, поради която увеличава потреблението на електроенергия в апартамента, е кражбата на електричество от съседите. Най-лесният начин да откриете кражбата е да изключите всички потребители в стаите. Ако изключите светлините и всички електрически уреди от контакти, но електромера ще увеличава показанията всяка минута, това означава, че най-вероятно вашите съседи са се свързали с вас през съседен изход в стената или в самия панелен под. Това причинява превишаване на електрическата енергия. за как да накажа съседите за кражба на ток, разказахме в отделна статия.

Съседите крадат ток

Въпреки това не бързайте, може би никой не се е свързал с вас и проблемът е в неизправността на вашия електромер. Има такова нещо като самоходен електромерв резултат на което устройството ще вятър светлина без товар.В този случай първо трябва да проверите здравето на електромера и, ако е необходимо, да го замените.

Стара изолация на електрически проводници

Това се случва, че се появява преразход на електричество поради факта, че окабеляването в апартамента или къщата е станало неизползваемо. Когато възникне старееща изолация текущ теч, електрически измервателен уред улавя този теч и го възприема като консумирана електроенергия. В резултат на това потреблението на електроенергия се увеличава, докато визуално проблеми не могат да бъдат открити. За да определите, че проблемът е в стареенето на изолацията на окабеляването, трябва да поканите специалист, който ще извърши изпълнениеизмерване на съпротивлението на изолацията на кабела, Според резултатите от измерванията ще стане ясно дали това е причината или не.

Лоша работа на домакински уреди

Разбира се, тази причина не е отговорна за рязкото увеличение на консумацията на енергия. Ако обаче просто сравните консумацията си със съседите (например) и се оказа, че със същото количество уреди плащате малко повече „за светлина“, причината може също да е, че не сте много икономични за работата на домакинските уреди.

Факт е, че изключеният телевизор, микровълнова или музикален център, които имат червени светлини или часовник на дисплея, все още консумират електричество. Това не е толкова голям разход, средно един и същ телевизор изразходва десетки милиами в режим на готовност. Въпреки това, за един месец тази консумация достига 5-10 кВт. Сега умножаваме това средно отчитане по броя на домакинските уреди, работещи в режим на готовност и получаваме средна консумация на енергия от около 20-30 кВт на месец.

Консумирана мощност в режим на готовност

Оборудването няма да консумира електричество само ако е напълно изключено от контакта или ако този телевизор, а след това от бутона на самия калъф. Можете да облекчите задачата и да свържете група потребители (например телевизор и DVD плейър) чрез удължителен кабел с бутон, с който можете напълно да изключите оборудването от мрежата.

Начини за решаване на проблема

За да премахнете прекомерната консумация на електроенергия, първото нещо, което трябва да определите какво стана виновникът в увеличаването на потреблението. Ако предоставената информация не ви помогне или се съмнявате, че можете самостоятелно да намерите и премахнете причината за превишаването на разходите, препоръчваме ви първо да се свържете с Службата за жилищно настаняване. Електротехник от сервизна организация трябва да провери панела за неразрешени връзки и грешки в схемата на свързване. Ако в щита не се открият очевидни причини, трябва да проверите окабеляването в апартамента и самия електромер. Що се отнася до проверката на окабеляването в апартамента, тук отново, или направете инспекцията сами, или се обадете на специалист. Говорихме за това как да проверите независимо електромер в отделна статия: https://our.electricianexp.com/kak-samomu-proverit-pravilnost-raboty-schetchika-elektroenergii.html, Проверките не помогнаха ли? Обадете се на мрежовата компания и попитайте как можете да извършите специализирана проверка на вашия електромер.

Проверка на електромера

Ако в този случай мрежовата организация ви каже да се обадите на електротехник, кажете ми, че сте го направили (както писахме по-рано) и че електротехникът не е намерил проблеми с схемата на свързване. След това, вече в мрежовата организация, те трябва да обявят процедурата за проверка на електромера. След като платите за услугите, те ще се свържат с вас от мрежовата организация и ще извършат квалифицирана проверка.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, което ясно показва една от причините за прекомерната консумация на електроенергия в апартамента:

Сега знаете защо може да има увеличение на консумацията на енергия и какво да правите в този случай. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(5 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Юджийн

    Не разбирам съвсем. Лош съсед - това се случва, но как мога да вкарам тел през бетонна стена в дупка от 10 мм и да го свържа към изхода ми? Виждам само една опция - отидете в моя апартамент, за да развиете контакта и да свържете жицата си. Ако има друг вариант - тогава съседът е или магьосник, или той има момче-помощник с пръст.

    отговор

Добавете коментар