Цялата истина за пестенето на енергия

С увеличаването на цените на енергийните носители, по-специално на електроенергията, както и с увеличаване на броя на домакинските електрически уреди, всеки потребител, свързан към електрозахранването, има абсолютно логично решение да предприеме мерки за неговото спестяване. Има много начини да спестите изразходваната електроенергия, но не толкова отдавна се появи ново, както твърди производителят, иновативно устройство, което значително ще намали консумацията на електрическа енергия както в апартамента, така и в къщата. Той се нарича икономизатор. Какво е, как работи това супер устройство, от какво се състои? И също така от интерес за всички, основният въпрос е истината или лъжата, че ще помогне да се спести. Преди нейната експлоатация и закупуване е необходимо да разберете по-задълбочено и внимателно. Тази статия е ревизия на сайта Elecroexpert Ще ви разкажем цялата истина за това какво представлява икономизатор на електроенергия и какви хора се отглеждат.

Как изглежда икономизаторът и от какво се състои

Това устройство изглежда много компактно и много евтино, което по принцип подкупва потребителя, а също така го насърчава да се раздели с трудно спечелените си пари в полза на бъдещите огромни спестявания. Според рекламния текст върху тях - „чудото“ устройство не само ще спести енергийни разходи, но дори и по някакъв начин може да защити всички електрически уреди, включени в контактите, от скокове на мощността по време на гръмотевични бури и мълнии. По-долу е най-често използваното устройство за пестене на електроенергия в магазините, което производителят нарича Box Saving Box.

Снимка за спестяване на електричество

На предния панел са инсталирани два светодиода, сигнализиращи, че икономизаторът е в добро състояние и е готов да изпълни възложените му функции. Той може да има няколко адаптера за свързване към контакти с различен дизайн, така че да бъде по-универсален. Дизайнът на енергоспестяващия може да има и различни форми на правоъгълна или кръгла форма, това не променя същността на неговата работа.

На гърба са техническите параметри на енергоспестяването:

 • Модел.
 • Работно напрежение от 90 до 250 V.
 • Честотата на променливия ток в електрическата мрежа, 50 Hz-60 Hz.
 • Максималната мощност на натоварване, при която е ефективна, е 15 000 вата, тоест 15 кВт.
 • Сериен номер.

Някои от екземплярите са проектирани за доста големи товари, което преди всичко трябва да предупреди купувача, понякога има такива модели, че мощността е посочена дори до 40 кВт. При тази мощност токът трябва да е около 180 A, което не се използва в битови условия, тъй като автоматите за вход най-често имат номинален работен ток 25, добре или 63 A максимум. Е, нека да кажем, че това е максималният показател за икономизатора и той работи на половин мощност, с марж на мощност.

Принципът на работа на устройството за пестене на енергия, както твърдят рекламодателите и производителят отново, се основава на преобразуването на реактивния компонент в активен компонент и прехвърлянето му в мрежата, като по този начин икономизаторът премахва реактивния компонент от мрежата. В действителност консумираната мощност от мрежата съдържа както активен, така и реактивен компонент. На големите подстанции на предприятията се инсталират така наречените компенсатори на реактивната мощност, които се създават от големи индуктивни товари. Той се появява в резултат на работата на асинхронни двигатели, трансформатори и всичко, което прекроява електричеството в електромагнитно поле. Компенсаторните устройства са:

 1. Напречни кондензаторни банки.
 2. Реактори
 3. Синхронни двигатели в режим на компенсация (свръхвъзбуждане).

Ето как изглеждат компенсаторите на реактивната мощност въз основа на кондензаторна банка:

Компенсатор на реактивна мощност

Въпреки това, измервателните уреди, инсталирани в предприятията и разпределителните подстанции, съхраняват записи както на активни, така и на реактивни компоненти, а у дома има измервателни елементи, които отчитат само активната енергия. Следователно, няма смисъл да се компенсират реактивните мощности, още повече, че в домакинските устройства това е толкова несъществено, че дори не си струва да се обмисля.

За да сте сигурни и разбрали устройството на икономизатора, ще трябва да го разглобите и да видите какво има вътре, батерия за компенсация на кондензатора или синхронен генератор. И ето какво има вътре:

Демонтаж на пестене на енергия

А ето и неговата диаграма:

Диаграма за спестяване на електроенергия

Няколко електронни елемента като кондензатор, резистори, светодиоди и диоден комплект за изправяне на мрежовото напрежение и в най-добрия случай неговия предпазител. Всъщност това е електрическа верига за захранване на светодиодите и не повече, която не само не пести електроенергия, но и консумира част от макар и малка, много незначителна част от електрическата мощност, за да светят светодиодите. Устройствата, свързани от контакта, нямат почти никаква реактивна енергия и както е описано по-горе, глюкомерът не го взема предвид, следователно, спестяващият ефект е нулев.

Важно! Сега говорим не само за икономизатора на електроенергияКутия за спестяване на електричество, но също така и за устройства като ECONOR иПестене на енергия, Всички те са на развод, разбира се няма реално използване на тяхната употреба, още по-малко спестяване на електрическа енергия! Съгласно тази статия сме предоставили връзки към по-рационални, а също и законни начини, които ви позволяват да плащате по-малко за светлина!

Истинският тест на икономизатора

Да преминем от теоретични концепции и изследвания към практика. За да сте сигурни, че икономизаторът пести енергия, тоест прави измервателното устройство да се върти при едно и също натоварване по-бавно. За целта има два практически начина, които всеки може да опита:

 1. Свържете всяко едно устройство към електрическата мрежа и открийте колко оборота задейства броячът, ако е електромеханичен и ако е електронен, колко светодиоди мига за определен период от време. За всеки от счетоводните елементи е посочено например, че 600 оборота на диска съответстват на един киловат. Е, това не е толкова важно, защото трябва внимателно да изчислите броя на оборотите поне за 10 минути, когато устройството е включено и изключено за икономия.
 2. Вторият метод е по-точен и по-бърз. За да направите това, ще ви е необходим всеки електрически уред, така или иначе с каква консумация на енергия. Това може да се направи с електрическа крушка и със свредло, тъй като вътре в нея е електрически мотор, който е индуктивен товар. И амперметър (цифров мултицет) също е необходим, тъй като само когато електрическият ток тече през електромера, той ще записва електричество, а токът, от своя страна, няма да се появи, без да свържете товара. Свързваме товара чрез серийно свързан амперметър и го включваме.В този случай измервателното устройство ще покаже силата на тока в изследваната верига, сега включваме економайзера в изхода, разположен възможно най-близо до товара. Ако това устройство за спестяване намалява по някакъв невероятен начин индикации за ампераж, тогава това ще бъде доказателство, че е ефективно и наистина работи.

По този начин, всеки модел на това устройство за пестене на електроенергия може в най-добрия случай да намали реактивния компонент на мощността в мрежите на апартаментите, като свързва кондензатор паралелно, но електромерите не отчитат тази енергия. Да, и такъв капацитет няма да бъде достатъчен за най-малкото компенсиране на реактивната мощност и още по-малко електричество.

В подкрепа на всичко това ви препоръчваме да разгледате истинските отзиви за енергоспестяването:

Това е всичко, което исках да ви кажа за това какво е енергоспестяване, как работи и как работи. Надяваме се, че нашата статия ви е помогнала да се уверите, че това е често срещано пране на пари. Ако имате въпроси или не сте съгласни с нашето мнение, можем да обсъдим това в коментарите под публикацията!

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Светлана Анатолиевна

  Това е вярно, пълен развод, купих преди почти две години, имах нужда от годишен период, за да изчисля и да направя заключения. Измама и само измама, абсолютно никакви спестявания. Опитах в страната, резултатът е същият. Има дял от спестяванията, само ако всички устройства (телевизори, зареждане, микровълнова) от мрежата, когато отида на работа, изключвам и дори това е незначително))))

  Отговарям
 • Алексей

  Пълна измама ... измамници

  Отговарям

Добави коментар