Монтаж и свързване на вентилатор в банята

Банята по дефиниция е храм на чистотата и свежестта. Но това не винаги е така, ако има лоша вентилация или изобщо няма такава. След това, от храм на чистота, стаята се превръща в парник от мухъл, гъби и насекоми, които се чувстват комфортно във влажна атмосфера и влажност и това носи потенциална заплаха за жителите на апартамента. В тази статия ще ви кажем как да свържете вентилатор в банята със собствените си ръце, предоставяйки възможни схеми за свързване, както и съвети за инсталиране.

Проверка за естествена вентилация

На първо място, трябва да намерите кутия за пълнене - вентилационна шахта и да я прегледате за липсата на пречки за изтичането на въздух. Също така, преди да свържете домакински вентилатор, се препоръчва почистване на вентилацията, отстраняване на паяжини, отпадъци и натрупан там прах.

С помощта на запалена свещ проверяваме въздушния поток, пламъкът трябва да се отклонява към шахтата, когато се довежда до вентилационния отвор. За да разберете дали има достатъчно вентилация без специални устройства, можете да прикрепите лист хартия към кутията за пълнене и да я пуснете. Ако продължава да виси, се появява поток въздух. Пада, това означава, че потокът е много слаб или липсва. Методиката за проверка е представена на снимката по-долу:

Съпоставете проверката на вентилацията

Как да проверите чернова на хартия

Ако няма естествена вентилация, трябва да се свържете със специална служба или жилищно бюро. Ако има, но не е достатъчно, има смисъл да инсталирате допълнителен вентилатор във въздухопровода. Днес пазарът предлага огромен асортимент от всякакви фенове за всеки вкус и цвят, които се различават по принцип и външен вид. За домашни условия на работа най-често се монтира аксиален охладител.

Принципът на охладителя

Размери на случая

След като решихме размера и производителя, сами пристъпваме към инсталирането на вентилатора. Веднага обръщаме вашето внимание на факта, че тази инструкция е подходяща както за монтаж в банята и тоалетната, така и за кухнята, където често се използва малък охладител вместо изпускателен капак.

Изберете схема на свързване

На първо място, трябва да донесете мощност на бъдещото звено. Това се прави най-добре по време на фазата на ремонта, като се скрие кабелът в стената. В противен случай проводникът ще трябва да бъде скрит в декоративна кутия и след това да бъде свързан към изхода чрез щепсел.

Има няколко схеми за свързване на вентилатор в банята към 220 волтова мрежа:

  • успоредно на осветлението;
  • отделен превключвател;
  • чрез таймер или сензор.

От електрическата крушка

Най-бюджетният вариант е да се свържете към лампата. В този случай охладителят се включва едновременно със светлината и работи, докато светлината е включена.

Връзка за осветление

Огромен плюс на такава схема на свързване е нейната простота на изпълнение и относителна евтиност, но има недостатък, това е работата на вентилатора, когато не се изисква, създава се течение по време на водни процедури, недостатъчно време за вентилация на помещението, в резултат на което е необходимо да се остави осветлението за допълнително време.В допълнение, този режим на работа намалява живота на двигателя, тъй като стартирането на двигателя е придружено от износване на електрическите и механичните части. И честото включване и изключване го намалява.

От превключвателя

За да изключите глупавата работа на аспиратора - трябва да свържете вентилатора чрез отделен превключвател, който може да бъде разположен или върху самата решетка на качулката, или като отделен ключ на стената. Тази опция за свързване на вентилатор е по-скъпа от предишната, тъй като дължината на кабела се увеличава и веригата се усложнява. В допълнение, връзката не е необходимо да се прави от лампата, достатъчно е да се направи същата верига като за осветлението, само вместо крушката ще има извлечение.

Връзка от превключвател с две групи

Свързването на вентилатора като отделна линия през превключвателя с две бани е по-добре от оперативна страна, както моторът на качулката работи само когато е необходимо, докато светлината в банята може да бъде изключена, можете независимо да настроите времето за работа на качулката. Недостатъкът е, че има шанс да забравите за охладителя и той ще работи неоснователно дълго.

Чрез автоматизация

Наскоро, в борбата за купувача, производителите започнаха да доставят на своите устройства елементи за автоматизация - таймери и сензори за влажност. Много добро решение, както ни се струва, е качулка с таймер. Диаграмата на окабеляването е сравнима по сложност с схемата на свързване на вентилатора чрез превключвател.

Необходимо е да свържете устройството чрез три проводника, два 220 волта и третия сигнален проводник от електрическата крушка. Алгоритъмът на работа се свежда до включване на осветлението и изключване след определено време (3-30 минути) след изключване на светлината. Това време трябва да е достатъчно за поточна вентилация на банята.

Също така на пазара има модели с обратен режим. Моторът няма да се включи, докато светлината е включена, и започва да работи след изключване на светлините, за времето, посочено от таймера.

Таймер верига

Правим монтаж

Производителите се притесняват от лекотата на свързване и инсталиране на вентилатор в банята. След отстраняване на предната решетка, закрепващите и превключващите елементи се отварят към нас. Можете да свържете вентилатора към 220 V мрежата чрез клемния блок. Когато свързвате, не забравяйте да спазвате цветни маркировки проводници, Нулата винаги е синя, а фазата обикновено е бяла, червена или черна.

Вентилаторни терминали

Както можете да видите, свързването на проводниците е доста просто и е трудно да се разбърка нещо. Можете да инсталирате вентилатора в банята или тоалетната както върху дюбелите, които са включени в комплекта, така и върху изграждането на уплътнител или лепило, ако не е възможно да пробиете дупки в керамичната плочка.

Монтиране на корпуса към уплътнител

Можете да научите повече за това как да инсталирате вентилатор в банята със собствените си ръце, като гледате видеото, което предоставихме по-долу:

Монтиране на плочки на стена

Монтиране на корпуса на окачен таван от стелаж

Надяваме се, че сте се насладили на нашата статия и сте научили всичко необходимо, за да свържете вентилатор в банята със собствените си ръце!

Ще бъде интересно да прочетете:

Монтиране на плочки на стена

Монтиране на корпуса на окачен таван от стелаж

(9 гласа)
Зареждане...

Добави коментар