Как да инсталирате прожектор в окачен таван?

Все по-популярно решение е да инсталирате опънат таван. Той е красив и елегантен, а също така лесен за грижи. Когато планирате да инсталирате, трябва незабавно да помислите внимателно какви източници на светлина ще се използват за осветление на тавана. Изборът е по същество между полилей и прожектори (наричани също "прожектори", подобно на театралното осветление), при условие че закрепването ще се извърши заедно. И ако всичко е доста ясно с полилея - инсталирането му се извършва върху куката на дюбела, тогава как прожекторите са инсталирани в опънатия таван от началото до края, както и какви нюанси трябва да се вземат предвид - е темата на тази статия.

Инструкции за инсталация

След като определите избора в полза на прожекторите, е необходимо още преди да се направи монтажът на опънатия таван, е трудно да се реши на какви места на тавана ще бъдат разположени. През тези точки ще премине метална конзола, към която ще бъдат монтирани тела. Също така в тях ще бъдат направени специални отвори, по ръба на които ще бъдат прикрепени защитни пластмасови кръгли плочи, за да се укрепи таванът на конкретно място, където ще се извърши инсталирането на точково осветление. Относно, как да поставите светлини на тавана, разказахме в отделна статия.

Примери за снимки на прожектори:

4 прожектори и захранване

Спирални прожектори

Важен момент е какъв вид прожектори се планира да се инсталира. Те могат да бъдат разделени на опции:

  • за огледални лампи с нажежаема жичка с основа E14 или E27 (значително се различават, включително диаметъра на самата лампа, това е изключително важна точка);
  • за халогенни крушки с основа тип G или GU.

В дълбочина инсталирането на първия вариант надвишава втория с около два пъти и затова е необходимо да се помисли дали да направим тавана на опъване малко по-нисък от основния в полза на огледалните лампи или да се ограничим до халогенните. Между другото, като икономичен заместител, вместо халогенни лампи, можете да инсталирате LED аналози, а за видове с резбована основа те също са светещи.

За да разберете колко място ще заема всеки таван за всяка опция, ви представяме вниманието на 3 различни схеми за инсталиране на прожектори:

LED точков монтаж

База GU 5.3

Място на тавана на място

Различни видове и опции за инсталиране. Компактните халогенни прожектори имат фиксиращи "антени" към пружината. След инсталирането на опънатия таван и завършването на всички окабелявания, цокъл, наподобяващ мъничко гнездо, трябва да провисва на уважително разстояние от отвора за прожектор. Крушката е инсталирана в тази основа, антените са притиснати до стоп, резба в дупката и щракнете на мястото си. Ако е необходимо премахнете прожекторите, необходимо е да го изтръгнете от тавана и като си помогнете с другата ръка, поради много надеждното и силно закрепване, го издърпайте много внимателно. Основните лампи трябва да бъдат монтирани с винтове специално към носещата греда.Въпреки че той също има антени и теоретично е възможно да го инсталирате подобно на халогенния, има проблем с подмяната на издути крушки, тъй като ще бъде трудно да ги развиете и тогава ще трябва да премахнете цялата структура за тази цел. Ако лампата е монтирана на винтове, крушките се сменят без всички горепосочени манипулации.

Точков монтаж

Що се отнася до халогенните крушки, трябва да бъдете изключително внимателни. Те се разделят по работно напрежение на:

  • 220-волтови - работят от стандартна мрежа и не изискват допълнителни електронни устройства за успешна работа. Препоръчва се за дневни, спални и коридори.
  • 12 волта са по-безопасни. Монтирането на такива прожектори се извършва в опънатия таван на банята, тоалетната и в кухнята, където има висока влажност. Такива лампи са свързани само чрез понижаващ трансформатор (захранване), в противен случай те ще изгорят веднага след включване.

Трябва да се закупи и трансформатор с степен на защита IP65 или намерете място за него в разклонителната кутия. Трябва да се помни, че колкото повече се планира инсталирането на прожектори - толкова повече мощност ще отиде на трансформатора. Размерът на трансформатора ще бъде еквивалентен на консумацията на енергия, така че скриването му понякога е трудна задача. Но да го прикрепите над опънатия таван не е трудно. Пример за поставяне на трансформатори е показан на снимката по-долу:

Прожекторът не трябва да съдържа лампа, която нарушава изискванията за максимална мощност - не се препоръчва да се надвишава граната от 50 вата за халогенни лампи и 60 вата за лампи с нажежаема жичка. Инструкцията или надписът върху самия калъф трябва да съдържа информацията „максимална мощност“. Проблемът е силното нагряване, във връзка с което е възможно не само да се стопи заобленият ръб на монтажния отвор, но и самият прожектор, ако производителят използва не най-качествените материали за производството. В особено неуспешни случаи можете да развалите целия таван на опъване. Има два изхода от ситуацията:

  1. Инсталирането на повече осветителни тела с лампи с по-ниска мощност, схемата на окабеляване ще бъде по-сложна, поради което ще бъде необходимо да се разчупят осветителните тела в двоен или троен превключвател.
  2. Използвайте енергоспестяващи аналози, базирани на светодиоди или флуоресцентни лампи. Между другото, те също са разделени на опции с 12 и 220 волта, така че трябва да бъдете изключително внимателни.

Таванна светлина

Всяка светлина на прожекторите, както и общият им брой, трябва да се изчислява с марж, тъй като няма да е възможно да проникне под опънатия таван и в случай на неизправност той ще трябва да бъде демонтиран. Следователно, след като извършите изчисление на мощността, има смисъл да закупите стъпка на кабел с една стъпка по-голямо в напречно сечение от необходимото число. Това ще помогне да се избегне непреодолима сила. Най-добрият кабел за избор е трудно, най-популярният от които е NYM или VVG, Можете да изберете и PVA или Топка винт - това ще опрости инсталацията, но има смисъл да се инсталират такива проводници в гофрираната втулка, особено по отношение на помещения с висока влажност.

Видео преглед на инсталационните работи

Също така ще бъде полезно да видите стъпка по стъпка инструкции за инсталиране:

В заключение трябва да се каже, че инсталирането на прожектори в окачен таван със собствените си ръце е доста тривиална материя, а самите прожектори имат невероятно разнообразие от цветове и дизайн. Надяваме се, че нашата инструкция с примери за снимки и видео е била полезна и интересна за вас!

Не пропускайте:

(4 гласа)
Зареждане...

Добави коментар