Методи за определяне на капацитета на кондензатор

Понякога кондензаторът не е посочен на неговия кондензатор. Как тогава да разберете реалния му капацитет, ако няма под ръка специално оборудване и устройство без знаци? Тогава на помощ идват различни инструменти и формули. Преди да започнете работа, е необходимо да запомните, че кондензаторът трябва да бъде разреден преди проверка (контактите му трябва да се разредят). За да направите това, можете да използвате конвенционална отвертка с изолирана дръжка. Като държите дръжката с отвертка, докоснете контактите, като по този начин ги затворите. След това ще опишем подробно как да определим капацитета на кондензатор с мултицет, като предоставим инструкции с видео пример.

Използване на режим Cx

След като контактите са късо съединени, е възможно да се определи съпротивлението. Ако елементът е фиксиран, тогава веднага след свързването му ще започне да се зарежда с постоянен ток. В този случай съпротивата ще бъде минимална и ще продължи да нараства.

Ако кондензаторът е повреден, тогава мултицетът веднага ще показва безкрайност или ще показва нулево съпротивление и в същото време скърцане. Такава проверка се извършва, ако дизайнът е поларен.

За да разберете капацитета, е необходимо да има мултицет с функцията за измерване на параметъра "Cx".

Cx режим

За да определите капацитета с помощта на такъв мултицет е просто: настройте го в режим „Cx“ и посочете минималната граница на измерване, която този кондензатор трябва да има. В такива мултиметри има специални гнезда с определени граници на измерване. В тези гнезда се вкарва кондензатор в съответствие с неговата граница на измерване и се определят параметрите му.

Ако в тестера няма такива гнезда, тогава можете да определите капацитета с помощта на измервателни сонди, както е показано на снимката по-долу:

Измерване на сондата

Важно! В отделна статия, за която говорихме как да проверите здравето на кондензатора, Препоръчваме ви също да се запознаете с този материал!

Приложение на формули

Какво трябва да направя, ако нямам под ръка такъв мултицет с измервателни гнезда и има само обикновен домакински уред? В този случай е необходимо да се припомнят законите на физиката, които ще помогнат да се определи капацитетът.

Като начало, припомняме, че в случай, когато кондензаторът се зарежда от източник на постоянно напрежение през резистор, съществува модел, според който напрежението на устройството ще се приближи до напрежението на източника и в крайна сметка е равно на него.

път

Но за да не очакваме това, процесът може да бъде опростен. Например, за определено време, което се равнява на 3 * RC, по време на зареждане клетката достига напрежение от 95%, приложено към RC веригата. По този начин по тока и напрежението можете да определите константата на времето. И по-правилно, ако знаете напрежението в захранването, се определя номиналната стойност на самия резистор, константата на времето и след това капацитета на устройството.

RC верига

Например, има електролитен кондензатор, чийто капацитет може да се намери чрез маркиране, където са предписани 6800 микрофарада 50v.Но какво ще стане, ако устройството отдавна не работи, а надписът е трудно да се определи работното му състояние? В този случай е по-добре да проверите капацитета му, за да знаете със сигурност.

За целта направете следното:

 1. С помощта на мултицет измервайте съпротивлението на резистора при 10 kOhm. Например се оказа, че е равен на 9880 Ома.
 2. Свързваме захранването. Мултиметърът се превключва в режим на измерване на постоянно напрежение. След това го свързваме към захранването (чрез неговите заключения). След това в блока се задават 12 волта (числото 12.00 V трябва да се появи на мултицета). Ако не беше възможно да се регулира напрежението в силовия блок, тогава записваме резултатите, които се оказаха.
 3. Използвайки кондензатор и резистор, ние сглобяваме електрическа RC верига. Диаграмата по-долу показва проста RC верига:Проста RC верига
 4. Късо съединение на кондензатора и свързване на веригата към захранването. С помощта на устройството определете отново напрежението, което се подава към веригата и запишете тази стойност.
 5. След това трябва да изчислите 95% от получената стойност. Например, ако е 12 волта, тогава ще бъде 11,4 V. Тоест, за определено време, което е равно на 3 * RC, кондензаторът ще получи напрежение 11,4 V. Формулата е следната:Промяна на времето
 6. Остава да определим времето. За целта разгръщаме устройството и използваме хронометъра, за да отброяваме. Определението на 3 * RC ще бъде изчислено по този начин: веднага щом напрежението на устройството е равно на 11,4 V, това ще означава точното време.
 7. Ние правим определението. За това полученото време (в секунди) се разделя на съпротивлението в резистора и на три. Например се оказа 210 секунди. Тази цифра е разделена на 9880 и 3. Резултатът е стойност 0,007085. Тази стойност е посочена във фаради или 7085 микрофарада. Допустимото отклонение може да бъде не повече от 20%. Като се има предвид, че на продукта са посочени 6800 микрофарада, нашите изчисления са потвърдени и се вписват в нормата.

И как да определите капацитета на керамичен кондензатор? В този случай може да се направи определение с помощта на мрежов трансформатор. За да направите това, свържете RC веригата към вторичната намотка на трансформатора и тя е свързана към мрежата. След това с помощта на мултицет се измерва напрежението на кондензатора и на резистора. След това е необходимо да се направят изчисления: токът се изчислява, който преминава през резистора, след това напрежението му се разделя на съпротивлението. Оказва се, капацитивното съпротивление Xc.

Изчисляване на капацитет

Ако има токова честота и Xc, можете да определите капацитета по формулата:

Изчисляване на капацитет

Други техники

Също така, капацитетът може да се определи с помощта на балистичен галванометър. За това се използва формулата:

Cx

когато:

 • Cq е балистичната константа на галванометъра;
 • U2 - показания на волтметър;
 • a2 е ъгълът на отклонение на галванометъра.

Верига на галванометър

Стойността се определя по метода на волтметров амперметър, както следва: напрежението и токът във веригата се измерват, след което стойността на капацитета се определя по формулата:

Метод на амперметър-волтметър

Напрежението при този метод на определяне трябва да бъде синусоидално.

Амперметър и волтметър във веригата

Измерването на стойността е възможно и с помощта на мостова верига. В този случай веригата на променливотоковия мост е посочена по-долу:

Мостова верига

Тук едното рамо на моста се формира от елемента, който трябва да бъде измерен (Cx). Следващото рамо се състои от загубен кондензатор и склад за съпротива. Останалите две рамена се състоят от магазини за съпротива. Свързваме източника на захранване в единия диагонал, а нулевия индикатор в другия. И изчисляваме стойността по формулата:

Изчисляване на мост

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Това е всичко, което искахме да ви кажем за това как да определим капацитета на кондензатор с мултицет. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(8 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Анатолий

  Запознавам се с радио оборудване повече от 30 години, но никога не съм се занимавал с нещо подобно.По-лесно е да купите нова част в магазин. Кондерите са евтини. Освен това повечето от използваните части от семейството казват, че им остава само няколко часа да живеят.

  отговор
 • Maksla

  Само един единствен коментар, който си противоречи. Ако четете тази тема, тогава се притеснявайте. Купете ми съвета, но проверете. В днешно време има много фалшификати, така че една нова част може да не работи или да се подценява по отношение на параметрите. Например, купувате на телефона си 6800Ma литиева евтина батерия и тя бързо сяда, разделяте я и има 800MA консерва, а останалото пространство е запълнено с хартия. Затова споявам електролитните кондензатори според надценените параметри, тъй като те имат свойството да изсъхват. И тук дойде, по-скоро срещнах нестандартна верига и се страхувам от силни токове, които ще бъдат извадени от действие. Въпреки че не мисля така. Само съмненията доведоха до нестандартни измервания на капацитета, тъй като в момента няма устройство под ръка.

  отговор

Добавете коментар