Правилна проверка на работата на топлия под

Отоплителна система, наречена "електрическо подово отопление»Набира все по-голяма популярност. Такива системи се използват не само като допълнително отопление за отделни помещения, но и като първично отопление. Проверката на работата на системата трябва да се извършва при покупка, по време на инсталирането и в случай на неизправност по време на работа. По-нататък ще ви кажем как да проверите загрятия под с мултицет след монтажа, при закупуване, а също и ако е необходим ремонт

Проверка на ефективността при покупка и след инсталирането

Първата проверка се извършва при закупуване на система. Трябва да поискате от продавача да демонстрира работата на устройството. Ако стойностите на съпротивлението на рогозки са посочени в приложената документация, препоръчително е да проверите техните реални стойности с мултицет или тестер. Възможно също проверете устойчивостта на изолация, Това може да се направи с мултицет в режим на измерване на високи съпротивления или с мегаметър.

Нагревателен кабел

След инсталирането на нагревателните елементи, преди да поставите плочките и преди да запълните замазката, трябва да свържете електрическото подово отопление към захранването и да гледате как работи известно време в различни режими. Уверете се, че регулаторът на температурата, температурният сензор и целостта на отоплителния кабел работят правилно. При работеща система всички секции на кабела трябва да се нагряват равномерно, температурата на нагряване на елементите трябва да се променя в съответствие със задачата на термостата.

Ако има такава възможност, най-удобно е да проверите равномерността на нагряването на елементите с термоизолатор, на екрана на който можете да видите дали всяка секция на пода работи или не. Това устройство формира изображение, което се създава от инфрачервени лъчи, както е показано на снимката по-долу:

Използване на термоизолатор

На този етап, ако по време на проверката се установи някаква неизправност, е по-добре да не търсите причината и да не се опитвате да я отстраните. Трябва да използвате гаранцията и да замените системата.

Проверка на неуспех

По време на работа на подово отопление могат да възникнат отклонения от нормалната работа. Помислете за основните прояви на нарушения във функционирането на системата.

Липса на отопление върху цялата площ на пода

В този случай тестът за счупване трябва да се стартира от "главата", тоест, за да се гарантира, че захранването се доставя към системата. Ако индикаторът за наличието на мрежово напрежение не свети, трябва да проверите машината на щита. След това можете да проверите дали напрежението се подава към входа на регулатора на температурата. Наличието на напрежение на входа и липсата на него на изхода показва неизправност в самия регулатор на температурата. Причината може да бъде или самият контролер, или датчикът на температурата, който може да бъде проверен чрез измерване на неговото съпротивление.Ако приложите напрежение към топъл под директно, без термостат, можете да тествате кабела за надеждност.

Може да възникне ситуация, когато машината в щита, доставяща топъл под, е изключена от защитата. Това показва наличност. късо съединение, За да локализираме веригата, проверяваме съпротивлението между фазовите и неутралните проводници, захранващи топъл под. Преди да позвъните на кабела, ние премахваме напрежението. Прекъсваме захранващите проводници от регулатора на температурата. Измерваме съпротивлението "фаза - нула" в областта от екрана до термостата. Ако устройството покаже нулево съпротивление, окабеляването в този раздел е повредено, ако съпротивлението е високо, продължете търсенето. Изключете кабела за подово отопление от регулатора на температурата. Ние измерваме на входа на регулатора. Ако по време на теста се установи късо съединение, тогава повредата е вътре в термостата. Ако не, остава само нагревателният кабел на подовото отопление. Това може да се провери чрез измерване на съпротивлението между жилата на кабела. В този случай отварянето на подовата повърхност е задължително.

Измерване на съпротивлението между жилата на един кабел

Какво да направите, когато напрежението се прилага към нагревателните елементи, но не се нагрява? В този случай трябва да се приложи непрекъснатост на кабелат.е. проверка на целостта (или счупване, ако желаете). Задавайки мултицета в режим на измерване на съпротивлението, измерете между жилата на кабела. Стойност на съпротивлението, близка до безкрайността, показва скъсана жица.

Видеото по-долу ясно показва как да проверите електрическото подово отопление с мултицет, измервайки съпротивлението на отоплителния кабел:

Температурата на подово отопление не се регулира

Ако нагревателните елементи се затоплят върху цялата площ на пода, но температурата не се променя, когато зададената точка, зададена от регулатора, се промени, е необходимо да се провери системата, като се определи една от двете възможни опции:

  • неизправност в схемите на регулатора на температурата;
  • дефектен сензор за температура.

В този случай регулаторът на температурата трябва да бъде демонтиран, като изключите всички проводници от него и го предадете за ремонт. За това как да проверите регулатора на температурата на топлия под, е показано във видеото:

Ако подозирате датчик, трябва да проверите неговото съпротивление. За това проводниците на сензора са изключени от регулатора и между тях се измерва съпротивлението. Изводът за здравето на температурния сензор на топлия под може да се направи, ако проверите стойността на неговото електрическо съпротивление и го сравните с паспортните данни. В крайни случаи можете да направите без мултицет. Тъй като този елемент все още не може да се поправи, можете да продължите по следния начин. Купете добре известен сензор и го поставете на отопления под, свържете се с регулатора. Ако осигурите добър контакт на сензора с пода, с работещ контролер, системата трябва да работи. След това можете да инсталирате новия сензор на място. Това ще изисква отваряне на подовата повърхност.

Отделните секции не се нагряват

Ако има устройство, проверката на равномерността на подовото отопление може да се извърши с помощта на термично устройство. В този случай естеството на неизправността може да се прецени по общото количество мощност, консумирана от подово отопление в този режим. Възможни са две опции:

  • консумацията на енергия е по-малка от номиналната стойност;
  • подово отопление консумира повишена мощност от мрежата.

В първия случай е имало прекъсване на окабеляването, в резултат на което част от нагревателните елементи са обеззаразени. Втората опция показва, че е възникнало късо съединение между отделните секции на кабелите. В този случай част от нагревателните елементи се прехвърля и не работи, другата част консумира силен ток и прегряване.

И накрая, препоръчваме да гледате още едно видео, което показва как се проверява топъл под с мегометър и кое устройство е най-добре използвано за тези цели:

По този начин можете да проверите топлия под с мултицет. Надяваме се, че предоставените технологии за проверка бяха разбираеми за вас и помогнаха за самостоятелния ремонт на отоплителната система!

Ще бъде полезно да прочетете:

(7 гласа)
Зареждане...

Добави коментар