Полагане на подово отопление с въглеродни влакна за плочки и ламинат

Карбоновите настилки са иновативен тип електрическа отоплителна система. Нагревателните елементи в него са проводници, създадени на базата на въглеродни влакна. Провеждащите конструкции са поставени под различни видове подови настилки и са източници на полезно инфрачервено лъчение. В тази статия ще разгледаме какво е подово отопление с въглеродни влакна, както и как да инсталирате два различни типа на тази система: нагревателни пръти и филмови нагревателни елементи.

Съдържание:

прът

Подът от въглеродна сърцевина е направен под формата на конструкция, базирана на проводими пръти, изработени от композитен материал. Съставът на материала включва аморфна форма на въглерод, съдържа също графит и сребро. Снимката показва отделен прът:

Снимка на въглеродния прът

Пръчките на инфрачервения под са свързани паралелно. Връзката се осъществява от медна жица в термоустойчива обвивка. Сглобеният дизайн има формата на телена подложка, която се разстила върху подготвена основа за подови настилки.

Схема на свързване на елементите:

Схема на оформление на основни рогозки

Тип събрана рогозка:

Навита инфрачервена подложка

Подовото отопление с въглеродни влакна във версията на пръта има редица характеристики, които определят неговите предимства пред останалите системи:

  • лекота на нагревателните елементи, поради която отоплението не натоварва етажите на сградата;
  • висока устойчивост на корозия, гарантираща ефективността на отоплението през целия период на експлоатация на сградата;
  • повишена пожарна безопасност поради използването на негорими материали;
  • възможността за използване в помещения с висока влажност;
  • възможност за инсталиране на почти всякакъв вид подови настилки;
  • висока надеждност - ако един или повече пръчки не успеят (което е малко вероятно само по себе си), системата не губи оперативност;
  • уникален ефект на саморегулиране на товара, определен от свойството на използвания проводящ материал.

Саморегулирането е, че използваният въглероден композит увеличава електрическото съпротивление с повишаване на температурата, за разлика от металните проводници. Това свойство предотвратява прегряването на нагревателните елементи дори в условия на лошо разсейване на топлината (например, когато част от отопляемия под е покрита със стоящи мебели).

Единственото свойство на системата за пръчки, което условно може да се отдаде на недостатъците, е, че този дизайн трябва да бъде поставен в тънка замазка или слой лепило под плочката.

Технически характеристики на нагревателните елементи на пръта:

Разполага с подово отопление с въглеродни влакна

Монтирането на прът с инфрачервен топлоизолиран под започва с полагане на топлоизолационен субстрат върху предварително подготвена повърхност. Като субстрат се използва двуслоен материал, състоящ се от слой от разпенена изолация и отразяващ топлината лавсанов филм.Тази процедура ще позволи по-рационално използване на електричество при отопление на помещение. На следващия етап се поставят постелки, както е показано на снимката по-долу:

Мат за подови настилки

Комплектът на системата трябва да съдържа инструкции за свързване, според които е необходимо да се направят всички електрически връзки. След извършване на тези операции е ред да запълнете прътите със слой лепило или плочки. Препоръчително е дебелината на замазката да се ограничи до два до три сантиметра. Електричеството се произвежда след изсъхване на слоя от замазка или лепило.

Схема на полагане на плочки и ламинат:

Монтаж на нагревател под ламината

Как да поставите въглероден под под плочка

На видеото са дадени инструкции за монтаж на сам за инфрачервеното ядро:

Подреждане на въглеродни пръчки

В допълнение към гореспоменатите плочки, монтирането на топлоизолиран под може да се извърши под ламинат, под линолеум, а също и под дъската.

ципест

Подовото отопление с въглеродни влакна съдържа два слоя от плътен топлоустойчив полимерен филм, между които са въглерод-графитни проводими коловози. Въглеродният проводим слой се прилага с помощта на високотехнологично нано-пръскане. Плътно свързаните слоеве от полиестер предотвратяват навлизането на влага в проводници и електрически контакти. Специалният състав на полимера осигурява висока механична здравина на конструкцията. Температурата на топене на филма е 120 ° С. Снимката показва външния вид на филмовата версия на системата топъл под:

IR филмова снимка

Инфрачервеният въглероден филм има всички основни предимства, присъщи на аналога на пръта, но има някои характеристики:

  1. При полагане на филмовия под не се пълни с циментова замазка или лепило за плочки, което ограничава използването му за монтаж под плочки. Във всеки случай трябва да се спазват инструкциите на производителя.
  2. Монтажът на филма е по-бърз и лесен от пръчките, ако е необходимо, той може да бъде отстранен също толкова бързо.
  3. Дебелината на фолиото е по-малка от дебелината на основата, което в някои случаи може да играе решаваща роля при избора на дизайн.

В съответствие с препоръките на производителите, за отопление на помещение е достатъчно да се положи около 70% от площта му с топъл под. След като определите площта на покритие, трябва да изчислите кадрите на материала. За да направите това, трябва да знаете каква е широчината на лентата на избрания нагревател. за как да се изчисли силата на топъл под, разказахме в отделна статия.

Монтаж на филмов топлоизолиран под съвсем просто. Преди полагането на филма върху предварително подготвена гладка повърхност се полага слой от субстрат, отразяващ топлината. Филмът е спретнато поставен отгоре. Освен това, в съответствие с приложените инструкции, електрическите контакти са свързани. След това можете да продължите към подовата настилка.

Инструкциите за инсталиране на инфрачервения въглероден филм са показани на видеоклипа:

Правила за монтиране на филмово покритие

Техническите характеристики, притежавани от прът и филмов инфрачервен под, определят широк спектър от приложението му. Такива системи се използват за отопление на дневни, бани, бани. Удобно е да използвате този тип отопление за лоджии, зимни градини. Възможността за бързо регулиране на отоплителната мощност и прилагане на дневните графици за отопление на помещенията прави интегрирането на отоплението в системата за интелигентен дом обещаващо. Сега знаете какво е подът от въглеродни влакна, какви са системите и как да монтирате нагревателни елементи със собствените си ръце!

Също така препоръчваме да прочетете:

Подреждане на въглеродни пръчки

Правила за монтиране на филмово покритие

Зареждането ...

Добавете коментар