Как да свържете помпа за кладенец?

Собственото водоснабдяване на личен парцел е огромен плюс, тъй като не изисква много усилия от собственика за извличане на вода за напояване или водоснабдяване у дома. След като подредите кладенец или кладенец в двора, е необходима система за повишаване на течността, както и поддържане на налягането във водоснабдяването по пътя от кладенеца до къщата. Поради своята лекота на поддръжка и непретенциозност, в кладенеца се монтират потопяеми помпи, които се наричат ​​също дълбоки или сондажни помпи. От името става ясно, че устройството е напълно във водата и го издига на повърхността. В тази статия ще говорим как да свържем потопяема помпа към мрежата и водоснабдителната система със собствените си ръце.

Какво трябва да подготвите?

За непрекъснато снабдяване е необходима автоматизация, която ще следи системата за водоснабдяване и безпроблемна работа.

Водоснабдяване на частна къща

Минималният набор за подаване на вода от кладенец или кладенец се състои от:

 • потопяема помпа;
 • възвратен клапан;
 • плава със сензор;
 • превключвател за налягане;
 • резервоар за акумулатор;
 • електронен блок за управление

Помислете за целта на тези елементи.

Помпата е основният захранващ елемент, който произвежда издигането на вода от кладенеца. Възвратният клапан представлява байпасна мембрана, която се монтира директно на изхода на силовия блок, предотвратявайки обратния поток на течност от тръбата.

Проверете снимката на клапана

Плувният сензор е елемент за автоматизация, който следи нивото на водата в кладенец. Зависи от позицията му дали ще бъде дадено разрешение за стартиране на двигателя или не. Също така често вместо поплавък се инсталира датчик за ниво на електрода. Схемата за свързване на сензора е дадена по-долу:

Електрическа верига на датчика за ниво на водата

Превключвателят за налягане е друг елемент за автоматизация, който директно контролира стартирането на потопеното устройство и реагира на промените в налягането във водоснабдяването.

Превключвател за налягане

Хидравличен акумулатор е пасивна система за поддържане на налягането в тръбата, изглаждане на внезапни скокове и спадове на налягането. Работи в тандем с превключвател за налягане. Той удължава живота на помпата, като увеличава времето за включване и изключване на двигателя чрез натрупване на вода в резервоара.

акумулатори

Разбрахме елементите на системата, сега ще поговорим по-подробно за това как да свържем потопяемата помпа към автоматиката.

Процедура за инсталиране на водната система

Местоположението на устройствата трябва да осигурява достъп за поддръжка и контрол на работния режим. Задължително е да се предвиди лесна подмяна на неработещи части. Погрижете се предварително за защита от дъжд и замръзване. За да свържете потопяемата помпа към електрическата мрежа, е необходимо да се използва специален кабел, маркиран с пистата или HFB.Изолацията на тези проводници е проектирана дълго време във вода, без загуба на гъвкавост и изолационни свойства. Внесен аналог е маркиран AQUA RN8.

Препоръчваме да свържете помпата за кладенец към електричество чрез RCDнеобходими за контрол на изолацията на включените устройства и кабел.В крайна сметка своевременно установен и решен проблем е спестеният бюджет и нервите на главата на семейството.

За да инсталирате помпата и изпразнете тръбите, от които се нуждаем:

 • самото устройство за повдигане на вода;
 • специален резервоар - акумулатор;
 • превключвател за налягане, изберете под капацитета на резервоара на акумулатора;
 • Американски съединител за свързване на превключвател за налягане към хидравличен акумулатор;
 • съединителна кутия, за преход от размер към размер;
 • месингови адаптери;
 • фитинги, пластмасови тръби, FUM лента.

По правило инсталацията и свързването на потопяема помпа започват да се извършват, започвайки с връзването на акумулатора, набор от оборудване върху него. Всички стъпки за монтаж са представени в ред на снимката:

Стъпки за монтаж

Първата стъпка е процесът на подготовка. На втората снимка на лентата FUM произвеждаме навиване на резбова връзка. След това инсталираме „американската“ връзка, която позволява по-нататъшно просто сглобяване и разглобяване. Четвъртата и петата снимки показват инсталирането на превключвател за налягане и манометър за визуално наблюдение на процеса в системата. След този етап е демонстриран процесът на монтиране на изходящия лакът от PVC тръбата към тройника със сензори. На осмата и деветата снимка се вижда инсталирането на скоба и напорна тръба за подаване на вода. Десетата снимка показва инсталираната група, свързана към водоснабдяването. Е, последните стъпки са отваряне и свързване към релейния блок.

Ако вашата система ще се състои от един блок за автоматизация, сензор за налягане, тогава входът LINE и изходът MOTOR са обозначени на клемите на това устройство. Тоест входът от изхода LINE и връзката на потопяемата помпа MOTOR. По-модерната автоматизация се състои от електронен блок.

Блокът за стартиране на помпата осигурява непрекъснато подаване на вода към системата, предпазвайки двигателя от сухо движение, реагира на присъствието и нивото на водата около помпата. Устройството прави мек старт и плавно спиране, удължавайки живота на двигателя на двигателя, следи начина на работа.

Схема на контролния блок:

Блок за управление на магнитен стартер

Сухото движение е работата на двигателя без достатъчно вода или без него, което причинява прегряване на работните намотки на двигателя, унищожаване на изолацията, повреда на двигателя. Всичко, защото водата в дълбоките помпи играе ролята на охладител, защото минава през него и охлажда случая.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, което демонстрира технологията на сглобяване на система за повишаване на водното налягане, както и процеса на инсталиране на потопяема помпа в кладенец:

Сглобяване на помпа група - част 1

Продължаване на майсторския клас

Как да инсталирате устройството правилно

Така че сме предоставили стъпка по стъпка инструкции за свързване на потопяема помпа към мрежата и водоснабдителната система. Както можете да видите, не е твърде трудно да направите всичко сами, основното е да имате подходяща инсталационна схема под ръка, както и да знаете някои от нюансите, за които говорихме в тази статия!

Ще бъде интересно да прочетете:

Сглобяване на помпа група - част 1

Продължаване на майсторския клас

Как да инсталирате устройството правилно

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар