Как да инсталирате и свържете домофон?

Инсталирайки домофонна система, жителите очакват повишаване на нивото на безопасност и комфорт. Съгласете се, това полезно устройство ограничава нежелания достъп до вашата територия, като успешно допълва надеждна входна врата или порта. Функцията за аудио или видео комуникация, която се появи след инсталирането, няма да бъде излишна, което е особено практично и полезно за жителите на жилищните сгради. В инсталирането на всички компоненти няма нищо сложно, така че прибягването до услугите на специалисти не е толкова важно. Тази статия ще ви помогне да се уверите в това, в което говорихме за това как да инсталирате и свържете домофон с електромагнитна брава.

Как да монтирате домофон в частна къща?

Основните елементи на системата за достъп са:

 • устройство за повикване;
 • заключваща брава (системи с електрическа брава или с магнитна брава);
 • телефонен приемник (или видеодомофон);
 • захранващ блок.

Спомагателната част е свързваща кабели и проводници.

Първо, нека се занимаваме с инсталирането на основните части на системата и след това преминем към инсталирането и свързването на проводниците. За да разберем какво ще бъде обсъдено по-нататък, се обръщаме към визуална диаграма на домофона в частна къща:

Пълен комплект

Ще започнем да анализираме инсталирането на неговите елементи на закрито. А именно, говорещата тръба (№ 1) и захранването (№ 2).

 • Захранването осигурява постоянно напрежение на други елементи на системата. Може да се монтира близо до слушалката или близо до разпределителния панел. Свързването се осъществява с обикновен щепсел в контакта 220 V. Звънещото устройство и електромеханичното домофонно заключване се захранват от него.
 • Тръбата е монтирана на удобно място. Мястото за монтаж обикновено е стената на входната врата. Прикрепяме го към стената и маркираме точките за дупките. В готовите дупки чукнете дюбелите. Сега домофонът може да бъде сигурно фиксиран с винтове за самонарязване. Свързването на слушалката на домофона се извършва в съответствие със схемата по-долу:

Връзка със слушалка

От него става ясно, че домофонът е свързан с два проводника. Като свързващ кабел можете да използвате телефонен двужилен кабел или усукана двойка.

С това завършва инсталирането на оборудване на закрито - отидете на улицата. Тук трябва да инсталираме електрическото заключване и устройство за повикване.

 • Извикващото устройство е монтирано на входа на обекта. Но ще бъде грешно да го инсталирате директно на портата, тъй като това е свързано с подреждането на допълнителни гъвкави комуникации, което води до намаляване на надеждността и повишено износване на свързващите проводници. Следователно, той трябва да бъде инсталиран и свързан на оградата или върху колоната на входа. Закрепваме панела за повикване по същия начин като тръбата с самонарезни винтове. Например така:

Поставяне на панел за обаждане

В живота ще изглежда така:

Панел за врата върху тухлена ограда

 • В частна къща като заключващо устройство се използва електромеханична ключалка.Той е инсталиран на една от "твърдостите" на дизайна на входната врата и на колегата на рамката. Свързването няма да бъде особено трудно, тъй като към него е свързан двужилен кабел и седи на маркираните терминали. Според дизайна на оградата и портата, проводникът се полага в пластмасови канали, а преходната точка на гъвкавата връзка се полага в гофрирането.

Електромеханично заключване на портата

Няколко думи за връзката. Монтирането на проводниците е много по-лесно, ако инсталирането на системата е известно на етапа на проектиране. Тогава всички контролни и силови линии внимателно се скриват вътре в стените, без да се нарушава естетиката на стаята. В противен случай, за да не разбиете стените, кабелът е скрит вътре кабелни канали.

Видеото по-долу илюстрира процедурата за инсталиране и свързване на домофонна система в частна къща:

Характеристики на инсталирането на видеодомофон

Видео домофон е прикачен по същия начин като телефонен приемник - на удобно място за комуникация. Освен това ще трябва да инсталирате видеокамера близо до входа на стаята или сайта. Но за да го свържете, трябва да използвате схема, в която се използват 4 проводника, а не 2, както при аудио тръба. Помислете го:

Схема на свързване на видеодомофон

Както можете да видите, ядрата са отговорни за доставката и предаването на аудио и видео сигнал. Проводникът, отговорен за предаването на видео, е сплетен за намаляване на смущения и смущения от близките захранващи проводници. За да свържете видеодомофон със собствените си ръце, можете да използвате кабела KVK P 2 2x0.75. Също така ще бъде полезно да разгледате инструкциите за видеодомофона, където можете да намерите конкретна схема телени връзки.

Можете да разберете как да свържете правилно проводниците от това видео:

Как да монтирате домофон в апартамент

Принципът на свързване на домофон в апартамент не се различава много от частната къща. Единственото е, че кадрите на кабелите са значително увеличени и е необходимо специално оборудване за превключване, което да свърже всички абонати с панела за повикване. Сега по-подробно. Нека започнем традиционно със схемата:

Комплект домофон за апартамент

Струва си да се отбележи, че магнитната ключалка обикновено е инсталирана на входната врата на входа, с голяма сила на задържане.

Може би най-трудният етап е да свържете домофона към станцията на вратата на входа на входната врата. Започваме, като полагаме кабела от апартамента до щита, разположен на площадката. Водим жицата от апартамента до щита, като я полагаме в пластмасов кабелен канал, след което внимателно я спускаме надолу по вала на задвижващия щит към първия етаж. Освен това, полагайки гофрирането, водим до панела за повикване или до мястото на инсталиране на превключвателя.

След това трябва да инсталирате и свържете слушалката. Мястото за монтаж трябва да е удобно и достъпно - както в случая с видеодомофон в частна къща, това е стена близо до входната врата. Закрепваме го с самонарезни винтове в предварително забитите дюбели. Нека да преминем към свързване на домофона в апартамента. Премахвайки предния капак на лицето, ще видим клемите. Може да има две или четири, в зависимост от избрания тип устройство. Наличието на четири терминала показва възможността за свързване на друга допълнителна слушалка. Снимката показва процедурата на свързване:

Връзка със слушалка

Възможно е също така да се организира по-опростена връзка, когато устройството за повикване е монтирано непосредствено зад входната врата на апартамента, както е на снимката:

Устройство за обаждане в апартамента

В тази схема няма електрическо заключване и системата се използва само за видео комуникация.

В края на статията бих искал да говоря за това какви проводници да използвам. Както бе споменато по-горе, за да свържете видеодомофон, използвайте сигнални кабели като KVK P 2 2x0.75 или усукана двойка FTP 4x2x0.51. Можете да прикачите аудио слушалката с двужилен телефонен проводник или усукана двойка. За захранване на електрическата ключалка е подходящо двужилно ShVVP кабел 2h0,75.

Обърнете внимание и на един важен нюанс по отношение на електрическите брави, свързани с достъпа до помещението. при прекъсване на захранването електромагнитната ключалка ще спре да работи и вратата ще се отвори автоматично, електромеханичният ще остане затворен.Помнете тази важна подробност както по време на фазата на работа, така и в процеса на избор на комплект за вашите собствени условия.

Тук на този принцип е инсталирането и свързването на интеркома направете сами. Както можете да видите, в частна къща и апартамент не е трудно самостоятелно да извършите инсталацията, основното е да знаете предоставените правила и да имате подходящ инструмент под ръка!

Ще бъде интересно да прочетете:

(7 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Denis

  Разрових целия Интернет, но не намерих как да свържа аудио домофон към панел за разговори с видео око. В домофонната система има 2 терминала, 4 проводника в панела.

  отговор
 • Сергей Федорович

  Снимките са ярки. Колко, каква секция на жицата?

  отговор
  • Admin

   Усукана двойка е подходяща за къси разстояния.За големи, всеки захранващ проводник с напречно сечение на сърцевината от 1,5 mm² + кабел от типа RG-6 или друг коаксиален

   отговор

Добавете коментар