Правилно заземяване на покрива на частна къща

Всеки покривен материал се нуждае от защита от въздействието на електрически разряд при гръмотевично време. За да направите това, изпълнете го заземяване, И няма значение дали покривът е направен от метал или велпапе, собственикът е длъжен да се тревожи за неговата безопасност. В тази статия ще ви разкажем как да направите заземяването на покрива в частна къща със собствените си ръце.

Каква е опасността

Какви са последствията от бушуващите елементи? Това може да бъде повреда на електрически уреди, токов удар за хората, които са в частна къща и дори огънят на таваните. За да обезопасите дома си, покривът трябва да бъде заземен.

Защитна схема

Покривът от метални и леки ролкови материали е особено застрашен. Тяхното заземяване е най-добре първо. Това се дължи на следните причини: металът е в състояние да привлече електрически заряд, а меките материали лесно се запалват в случай на искра. Последиците от липсата на мълниезащита са видими на снимката:

Липса на мълниезащита

Следователно инсталирането на гръмоотвод е необходима процедура за всяка сграда, особено за дървена къща. Но преди да продължите с инсталирането на системата, е необходимо да се проучат всички нюанси. В края на краищата, самото заземяване зависи от материала на подслона.

Разновидности на защита

Според RD 34.21.122-87 p 1.1, необходимостта от мълниезащита и нейната категория се определят от предназначението на сградите и конструкциите. Видът на защитната зона при използване на пръчки и кабелни мълнии се определя съгласно същата инструкция в таблица 1, в зависимост от средната годишна продължителност на гръмотевичните бури на мястото на сграда или конструкция, както и от очаквания брой удари на мълния годишно. Устройство за защита от мълния е задължително, докато отговаря на условията, записани в колони 3 и 4 от таблица 1.

Можете да заземите покрива на жилищна сграда по няколко начина:

  1. Естественият начин. Състои се от метални части на сградната конструкция. Те са разположени в земята и действат като проводници надолу. Например, това може да бъде стоманобетонна основа или тръби за водоснабдяване. Но този метод практически не се използва, тъй като при полагане на комуникации се използват съвременни полимерни материали.
  2. Изкуствен начин. Използва се целенасочено, когато е необходимо да се заземи покривът, за да се обезвреди статично електричество, Покривът със заземяване ще защити живота на човек в случай на гръмотевична буря.

Относно, как да заземете частна къщапрочетете в нашата статия!

Стъпки за инсталиране

Метален покрив

Едноетажните и двуетажните къщи под метален покрив са много популярни, тъй като е издръжлив и практичен. Използват метал като крайно покритие на промишлени и офис сгради. Покривите, изработени от метал и профилирани листове, се считат за популярни. Заземяването им е необходимо поради техните дизайнерски характеристики.

От двете страни металните листове са покрити с полимер, което ги прави да изглеждат като кондензатор. Когато покривът е инсталиран, те се изолират от земята. По време на гръмотевична буря такива листове са в състояние да натрупат електрически заряд в себе си. Ако е монтирано заземяване, зарядът се отклонява към земята и сградата е защитена.

Структура от метални плочки

Ако покривът е метален, тогава заземяването трябва да се извърши по целия периметър. Как да го направите сами? По време на монтажа е необходимо плътно да свържете облицовъчните листове един към друг и към всички конструктивни елементи, които са изработени от метал (това са антени, комини, вентилационни тръби). След това покривът се свързва от надолу с проводник към заземително устройство, което се намира в земята. По-подробно за нюансите на инсталацията говорихме в статията: как да накарате гръмоотвод направете сами.

Трябва да се отбележи, че ако покривът е метален, тогава този дизайн е необходим не само в случай на защита от атмосферно електричество, което се случва при гръмотевична буря. В сухо време праховите частици се търкат върху покривния материал, като по този начин създават още по-голям заряд. Тъй като електрическото напрежение изисква разряд, за да се избегнат сериозни последици, е необходимо да се монтира подобно устройство на покрива на къщата.

Мек покрив

Покриви, изработени от меки покривни материали, също са популярни. В края на краищата те са удобни за монтаж, имат дълъг експлоатационен живот и се открояват по външния си вид. Но като металните покрития те се нуждаят от защита.

Мек покрив изисква заземяване с решетка, която е инсталирана около целия периметър на склоновете на покритието. С помощта на надолу проводник мрежата е свързана към заземяващото устройство. По правило тази инсталация се извършва заедно с монтажа на покрив.

Мека защита на покрива

В случай, че покривът вече е готов, ще бъде по-трудно да се направи заземяване. Наистина в този случай е необходимо да се наруши целостта на лигавицата. Производството на стоманена тел се произвежда на рула, тя трябва да бъде инсталирана на склонове.

Разбира се, има продукти, които се правят от пръчки, но тяхната максимална дължина е 6 метра. За да ги инсталирате, ще ви трябва специални свързващи елементи. Това прави допълнителни разходи. И ходенето по покрива по време на инсталацията няма да донесе нищо добро.

Монтаж на покрив

При извършване на работа трябва да се помни, че заземяването и качеството му зависи от силата на заряда, който може да премахне от покритието. За да се увеличи ефективността на устройството, броят на заземителните проводници се увеличава.

Затова разгледахме как да направим заземяването на покрива на частна къща със собствените си ръце. Както можете да видите, устройството на защитната верига е доста сложно, така че е важно да се запознаете с нюансите на инсталирането.

Ще бъде полезно да прочетете:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар