Каква електрическа лента е по-добра за електриците да използват?

Макар и най-добрият начин електрически проводници е използването на терминални блокове WAGO, много електротехници, дори опитни, използват усукване при електрическа работа. Такава връзка, разбира се, е изолирана със специална лента, която може да бъде от всякакъв цвят, но главно черна, червена или синя. След това ще обсъдим и поговорим малко за това коя електрическа лента е по-добра за електрическо окабеляване - PVC или HB?

Общ преглед на имота

Така че, за начало, помислете за свойствата на памучната изолационна лента (CB). Основното предимство на такава електрическа лента е, че тя не се топи при нагряване на проводника, издържа на механично напрежение и не се поврежда при минусови температури. В допълнение, важно предимство на продукта може да се счита за повишена устойчивост на износване - трудно е да го избършете по време на работа. Що се отнася до недостатъците на НВ електрическа лента, основното е лошата херметичност на материала. В помещения с висока влажност, както и на улицата, не може да се използва. В допълнение, памучната тъкан не се разтяга и може да издържи на пробив на напрежение не повече от 1000 волта.

полупансион

Що се отнася до аналога на поливинилхлорида, материалът има висока устойчивост на влага, разтяга се добре и издържа напрежение на пробив до 5000 волта (по-добре от аналоговия). Основният недостатък на PVC лентата може да се счита за факта, че тя не е топлоустойчива, защото се топи при висока температура. Според техническите характеристики на продукта, максималната работна температура не трябва да надвишава +70 ° C (GOST 16214-86). Освен това пластмасовата изолационна лента се счупва на студа и губи своята лепкавост.

Цветова гама

Измислихме свойствата на парцала и пластмасовата лента, но сега ще обсъдим кое е по-добре да се използва изолация на проводници в домашното окабеляване - парцал или пластмаса.

Важно е да се отбележи, че добре познатата компания EKF произвежда както HB лента, така и PVC. Говорейки за последното, той е представен в различни цветове, за удобството на маркирането на тел, както и за различни цели. Например клас A се използва за професионална работа, тази PVC изолационна лента е по-широка и по-дебела, а клас B е подходящ за домашно окабеляване, тази електрическа лента е съответно малко по-тънка и по-тясна. Също така имайте предвид, че коефициентът на опън на електрическата лента от PVC EKF е доста висок, удължение до 190% е приемливо. В същото време цялата електрическа лента е устойчива на UV лъчение, стареене, корозия на метали и други неблагоприятни фактори.

Кой вариант да дадете предпочитание?

Тъй като памучната материя е по-добра да понася високи температури, но се страхува от влажност, по-добре е да я използвате на закрито: къщи, апартаменти и т.н. Преди това в разклонителните кутии е използвана памучна изолационна лента, защото лошата връзка на проводниците се нагрява с течение на времето и тази изолация няма да се стопи и да предотврати късо съединение.

Разклонителна кутия

Продуктът от PVC се използва най-добре за електрическо окабеляване на улицата и в помещения с висока влажност. Освен това можете да изолирате проводниците с пластмасова лента от полилея, както и на други места, където няма да има силно нагряване на проводниците.

В автомобил, от съображения за точност, те често използват парцал изолационна лента, като черен е и не удря окото при отваряне на качулката. За да се направи тази изолация херметична, върху памучната тъкан се поставя гореща свиваща се втулка.

Външен вид под капака на автомобил

Е, опитни електротехници, за да „убият две птици с един камък“, първо изолирайте проводниците с черна лента CB, а след това допълнително навийте няколко слоя от PVC продукта. В този случай окабеляването също ще бъде защитено срещу късо съединение, тъй като изолацията няма да се стопи и от повишена влажност.

Между другото, фирми като ISOLOCK, TDM ELECTRIC и Klebebander се считат за най-добрите производители на електрическа лента. Професионалистите в повечето случаи оставят само положителни отзиви за продуктите на компаниите. Можете също така да изберете по-евтина, но все пак висококачествена изолационна лента от IEK за окабеляване в къщата! В допълнение, препоръчваме да гледате видео, което сравнява качеството на няколко производители на изолационни ленти:

Затова говорихме за това коя електрическа лента е по-добра за окабеляване в къщата и колата. Надяваме се, че сега знаете кой е най-добрият избор при определени условия: PVC или HB материал и какви са предимствата на всяка от опциите!

Ще бъде интересно да прочетете:

(6 гласа)
Зареждане...

3 коментара

 • Gennadich

  Кой използва парцал в окабеляването на автомобила? В детството си хокейните пръчки бяха увити и алуминиеви обрати.

  Отговарям
 • Олег

  Генадич, ето кола

  Отговарям
 • Дмитрий

  От кога TDM правят добра електрическа лента. Редовни надминаващи китайци

  Отговарям

Добави коментар