Как да инсталирате електрически стълб на сайт със собствените си ръце

Ако има нужда от свързване на съоръжението към захранването, собственикът на това съоръжение трябва да се свърже с местната електроснабдителна организация, като предварително е научил какви документи са необходими за завършване на обжалването. В случай на положително разрешаване на проблема, на собственика се предоставят техническите условия, в които са изброени всички технически мерки, които трябва да бъдат свързани. Ако в същото време се изисква да инсталирате електрически стълб (междинна опора), мястото, където трябва да се извърши инсталацията, височината, която трябва да има опората и други детайли, трябва да бъде предписано в техническите условия. Основните изисквания за въздушните електропроводи са описани в Глава 2.4 от ПУП параграфи 2.4.55-2.4.70. И така, етапът на координация приключи, Получени технически условиякоито предписват инсталирането на допълнителна поддръжка. Тази работа може да бъде поверена на специализирана организация, ако цената на такива услуги е подходяща. За тези, които са решили сами да построят опора, ще помислим как да инсталирате електрически стълб на сайт, в съответствие с действащите стандарти и правила.

Кой стълб да избера

При избора на материала, от който е направен електрическият стълб, практическото внимание се свежда до три варианта. Това е опора, изработена от дърво, метал или бетон. Бетонните лагери са най-издръжливи, ако са произведени в съответствие с технологията в завода. Те не се страхуват от агресивните компоненти, съдържащи се в атмосферата на големите градове. Най-големият им недостатък е голямото тегло, което значително усложнява монтажа на опората.

Снимка от бетонен електрически стълб

Металните опори са сглобени от стоманени елементи. Те се използват при изграждането на електропроводи с високо напрежение, когато необходимите общи размери не позволяват използването на бетон. Обърнете внимание, че най-достъпният и най-евтиният е пилон на електропровода, изработен от дърво, който може да бъде лесно проверен, като знаете колко струва такъв продукт, изработен от метал или бетон.

Снимка за дървена опора

Кратък списък от причини в полза на този материал е следният:

 • Електрически стълб, изработен от дърво, е много по-евтин от опора, изработена от метал или бетон. Дървената опора може да бъде направена със собствени ръце.
 • Подкрепата от дърво е най-лесната. Неговото инсталиране може да се извърши доста лесно без използване на повдигащо оборудване, органично се вписва в ситуацията в страната.
 • Дървеният електрически стълб, предварително обработен с антисептик, има експлоатационен живот, често не отстъпва на конкретна опора. Нискокачествената бетонна опора подлежи на бързо разрушаване под влияние на валежи и температурни промени.

Работни етапи

Инсталирането на допълнителна електрическа опора изисква определена последователност от действия, които ще разгледаме по-долу. На първо място, нека да поговорим за това какви са изискванията за инсталиране на електрически стълб на сайт.Така че, трябва да извършите инсталацията в съответствие с действащите стандарти и правила, а именно:

 • разстоянието от незащитената жица на опората до балконите и прозорците трябва да бъде най-малко 1,5 метра, а от SIP - най-малко 1,5 метра;
 • за клон неизолиран кабел не трябва да бъде по-нисък от 2,75 метра от земята до входовете в къщата, а SIP - 2,5;
 • над пътното платно, електропроводът трябва да бъде разположен най-малко на 6 метра, над пътното платно - най-малко 3,5 метра;
 • конструкциите, върху които са монтирани проводниците, трябва да бъдат направени от негорими материали (дървен стълб трябва да бъде импрегниран със защитен състав, който не поддържа горенето);
 • разстоянието от неизолирани проводници до тръбопровода за каквато и да е цел трябва да бъде най-малко 1 метър, докато ако проводникът е изолиран, разстоянието не е стандартизирано;
 • изолаторите на опорите трябва да бъдат направени от порцелан или стъкло.

Изисквания за инсталиране след публикуване

Що се отнася до технологията за инсталиране на междинна поддръжка на сайта, тя изглежда по следния начин:

 1. В съответствие с издадените технически спецификации се избира мястото, където трябва да се монтира електрически стълб.
 2. В зависимост от естеството на почвата се пробива или ръчно се изкопава дупка, в която ще бъде монтирана опората. Ако опората не е по-дълга от 10 метра, достатъчна дълбочина на ямата е 120 - 150 cm.
 3. В случаите, когато дървен електрически стълб е монтиран директно в земята, подземната част на опората е предварително обработена с битумна мастика. Когато използвате бетонен пасинок, последният трябва да бъде прикрепен към опората, преди да се извърши инсталацията.
 4. На следващо място, опората се монтира в подготвената яма. Положението се контролира от ниво и се фиксира, като се напълни ямата с чакъл и се забие.
 5. Най-накрая можете да фиксирате електрическата колона, като запълнете свободното пространство на ямата с бетон или се ограничите до опаковане с натрошен камък.

Предлагаме ви още един вариант за инсталиране на междинна дървена опора в страната. Всичко, което е необходимо, е да се направи стълб, в единия от краищата на който е сглобен кръст, с размери 2 * 2 метра. Свързването на кръста с края се извършва в половината на дървото с помощта на поцинковани ъгли. След това трябва да направите четири челюсти, както е показано на снимката по-долу. След това, домашна дървена опора е боядисана с битумна мастика до височина около един и половина метра. Последният етап на инсталацията - избухва кръстообразна яма, колоната се монтира, подравнява според отвесната линия или ниво и след това засипва / запълва почвата.

Домашен електрически стълб от дърво

Монтаж на окабеляване в къщата

Разклоняването от електропровода до междинната опора може да се извърши по няколко начина:

 • гола алуминиева жица;
 • меден или алуминиев кабел;
 • самоносеща изолирана жица (SIP).

В първото изпълнение е монтиран траверс с изолатори, върху който са монтирани проводниците на електрическия стълб. Ако участъкът от междинната опора до директния вход в къщата също е направен с гола тел, върху къщата също трябва да се монтира траверс с изолатори. Също така в зоната между стълба и къщата може да се използва кабел, който се монтира под земята или над въздуха с помощта на стоманен кабел.

Ако се използва кабел от въздушната линия до междинната опора, необходимостта от траверси и изолатори изчезва, достатъчно е да инсталирате закрепването върху VL опората и нашата колона за стоманения кабел, върху който ще бъде монтиран кабелът. За това как да положите кабел върху кабел, прочетете статията:https://our.electricianexp.com/texnologiya-prokladki-kabelya-na-trose.html.

Третата опция, използваща проводника SIP, обхваща нови технологии и носи редица предимства:

 • При използване CIP Монтажът на носещ стоманен кабел не се изисква, както е в случая с кабела, тъй като проводникът е самоносещ и може да издържи всички натоварващи и експлоатационни натоварвания.
 • Черупката CIP, изработена от омрежен полиетилен, успешно издържа на атмосферни влияния, ултравиолетово лъчение и температурни промени.
 • Предимствата на SIP пред гола жица са очевидни - това е надеждност и безопасност.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който показва как да инсталирате електрически бетонен стълб ръчно и от специализирана организация:

Сега знаете как да инсталирате електрически стълб на сайт в съответствие с настоящите норми и правила. Независимо от това, не препоръчваме да извършим инсталацията със собствените си ръце, по-добре е да поверите този въпрос на специалисти, ако не става въпрос за дървена междинна опора в страната.

Полезни материали по темата:

(5 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • надежда

  Моля, кажете ми, имаме 25 метра от основния стълб до къщата, не сме монтирали допълнителен стълб. Имаме силно провисване, по-малко от 6 метра над пътното платно. Живеем на село.

  отговор
  • Admin

   И как се нуждаете от помощ? Нека се опитат да издърпат жицата по-силно, в жегата ще провисне още по-ниско. Като цяло, очевидно все още трябва да поставите допълнителна поддръжка близо до пътя.

   отговор

Добавете коментар