Как да сменим входния кабел в апартамент и частна къща

Проблемът с подмяната на входния кабел от щита към апартамента най-често се сблъсква със собствениците на остарели жилища. Също така в частните домове има нужда от подмяна на входа, ако окабеляването е старо: алуминий, двужилен и в същото време малко напречно сечение. По-нататък ще се опитаме да разгледаме подробно как се подменя входния кабел в апартамент и частна къща, както и кой трябва да плаща за тези работи.

Причини за замяна

Може да има няколко причини. Първо, поради повреда на входния кабел или необходимостта от подмяна е продиктувана от неговия експлоатационен живот. На второ място, корпусът на съвременния човек е оборудван с обширен парк от електрически уреди, чиято работа създава значително текущо натоварване, превишаващо изчислената стойност на мощността, за която е проектирано напречното сечение на входния кабел за ток. Трето, желанието да се оборудва персонален съвет за разпределение на апартаменти. Не е тайна, че панелите за достъп например в стара сглобяема къща са оборудвани в най-добрия случай с един прекъсвач, който осигурява захранване и защитава целия апартамент. В същото време не навсякъде другаде е било възможно да се отървем от такова трудно наследство от миналото като коркови предпазители.

Задръствания

Реалностите на нашето време предполагат разделяне на системата за захранване на апартамента на няколко групи, навити на отделни машини, както и необходимостта от свързване на модерни устройства за защита от пренапрежение, RCD, диференциални машини, които гарантират безпроблемна работа на домакински електрически уреди и електрическа пожарна безопасност на жилищата.

Преди да инсталирате и свържете панелен апартамент, оборудван в съответствие с най-новите изисквания, препоръчително е да промените входния кабел на ново и по-голямо напречно сечение. В допълнение, трябва да изберете правилната секция на токопроводимите проводници, съответстваща на планираното общо натоварване на потребителите. По-нататък ще говорим подробно за това как да заменим входния кабел в апартамент и частна къща.

Откъде да започна

Първоначално трябва да се решат организационните въпроси. За да се замени входа на електричество, е необходимо отваряне на запечатания електромер. Тъй като на собственика на жилището е строго забранено да прави това сам, ще е необходима координация с организацията, участваща в контрола и доставката на електроенергия. По правило съответните отдели на областни или общински електрически мрежи правят това.

Представител на продажбите на енергия

На първия етап трябва да определите размера на свързаната работа за планираната инсталация. Степента на сложност и отработеното време и трудоемкостта до голяма степен ще зависят от материала на стените на къщата, от това как е положена старата линия, разстоянието от панела за достъп до стената на апартамента, както и решението колко работа ще се извърши, със или без подмяна на измервател.

Когато решавате дали да извършите работата сами, трябва да помните, че този тип инсталация изисква професионално решение на проблема от опитен електротехник, който познава и спазва изискванията на нормативните документи. За да привлечете специалисти, по-добре е да не се опитвате да решите болезнения въпрос на кого да се обадите като електротехник, а да се свържете с управляващата компания или друга организация, занимаваща се с работата на електрическо оборудване у дома.

Как да заменим входа в апартамента

Идеалният вариант е случаят, когато панелът за достъп е разположен на една стена, през която ще бъде направен входът на апартамента, в такава ситуация е достатъчно да пробиете дупка в него и да поставите нов кабел там. В други опции първо трябва да определите как е положено старото окабеляване. Възможно е окабеляването да бъде положено в плоча под мазилката, в този случай можете внимателно да я разглобите и да поставите нов вход на същото място с последващото възстановяване на стената. Този метод не винаги е възможен, например, ако наскоро е направен ремонт на входа, съседите няма да се зарадват от унищожаването на току-що направената украса, ухаеща на свежа боя.

Най-често кабелът се влачи през каналите на тавана, не е реалистично да се извърши същата операция на етапа на завършено строителство в повечето случаи. Най-добрият вариант във всички случаи е да поставите входния кабел в кутия или гофрирана тръба, както е показано на снимката по-долу:

Въвеждане на електричество в апартамента

От съображения за безопасност, за да не се повреди съществуващото скрито окабеляване, е по-добре да поставите кабела на тавана. Ако демонтирането на стария кабел не е възможно, неговите свободни краища трябва да бъдат изолирани.

Пример за подмяна на входния кабел в апартамента е даден във видеото:

Характеристики на подмяната на кабелния вход в къщата

В повечето случаи захранването на частна къща се осъществява от клон от въздушната електропровода, за който се използва самоносеща изолирана жица с алуминиеви проводници на маркатаSIP, Възможно е част от въвеждащата линия да бъде положена по протежение на фасадата на сградата. Подмяната на част от входа от стълба към стената не създава особени проблеми, лесно ще се извърши от специалисти.

Много е важно да инсталирате окабеляването на стената на къщата в съответствие с изискванията на електрическата пожарна безопасност, както и правилно да влезете в стената. Ако фасадата е направена от негорими материали и не е завършена с сайдинг, входящият кабел може да бъде положен в кутия или гофрирана тръба. Собственикът на частна къща трябва да знае, че самоносещият изолиран проводник има горима черупка, поради което е забранено да полагате такова окабеляване върху дърво, следователно, преди да свържете линията към дървената стена, трябва да се свържете към кабела с медни проводници, като използвате специални плътни скоби.

В случай на стени или довършителни работи от дърво и други горими материали, самоносещата изолирана жица, дори ако е положена в защитна обвивка, трябва да е на най-малко 6 см от стената (според Глава 2.4 от ПУП 2.4.60), въпреки че PUE казва само следното: „Разстоянието на светлината между самоносещия изолиран проводник и стената на сградата или конструкцията трябва да бъде най-малко 0,06 m.“ Както можете да видите, не се говори нито дума за степента на запалимост, затова се препоръчва да се поддържа това разстояние при полагане на тухлени стени и стени, направени от други негорими материали.

Входът в сградата през дървена стена е оборудван с метална втулка, която се използва като дебелостенна тръба (според глава 2.1. PUE, клауза 2.1.58 и SNiP 3.05.06-85 (в точка 3.18) - в тези клаузи на посочените документи изискванията за кабелно преминаване през стени.

Провеждане на кабели по фасадата

Специален проблем е подмяната на входния кабел в дървена къща, тъй като изисква стриктно изпълнение на стандартите за пожарна безопасност. В този случай е по-добре да използвате метален кабелен канал за полагане или дори по-добре тръба. Важно е да запомните, че само кабелни продукти с трислойна негорима обвивка могат да работят.От домашните продукти марката VVGNG-LS е най-подходяща. Входът в дървена стена трябва да бъде оборудван с метално стъкло, увито в азбест и фиксирано със смес от алебастър. Поставянето на кабела в метално защитно оборудване е възможно само ако има заземителна верига, тъй като те се изискват заземяване.

Кой плаща за работата

Изключително актуален въпрос остана за сметка на чия сметка се извършва горната работа. Подмяната на входния кабел, независимо къде ще бъде извършена, в частна къща или в апартамент, се извършва за сметка на собственика на жилището. Изключение е възможността за планирана подмяна на входа, основен ремонт или модернизация на електрозахранващата мрежа.

Въвеждане на електричество в къщата

Надяваме се, че нашата инструкция ви е помогнала да разберете как да замените входния кабел в апартамент и частна къща. Както можете да видите, има много нюанси, за които трябва да знаете, преди да продължите с работата. Особено, ако искате сами да промените входа на електричеството.

Ще бъде полезно да прочетете:

(7 гласа)
Зареждане...

Добави коментар