Каква е разпределената мощност на електроенергията и как да я увеличим

За функционирането на съвременните домакински уреди е необходимо електричество, но броят на едновременно свързани електрически уреди е ограничен от разпределената мощност. Ако имате апартамент или парцел с газ, често голямо количество електрическа енергия не е необходимо. Ако няма газ и трябва да увеличите лимита, можете да увеличите установената тарифа за вашия апартамент. Това може да стане като се свържете с операционната организация. Ако не увеличите установената норма на електроенергия - няма да можете да постигнете желания комфорт в дома си. По-нататък ще говорим за това как да разберем и да увеличим разрешената мощност на електричество за апартамент и частна къща.

Какво е това?

По време на капиталното строителство от времето на СССР, например, в Хрушчов, т.е. в повечето жилищни помещения, експлоатирани до ден днешен, дори на етапа на проектиране, разрешената мощност беше до 1,5 кВт на 1 апартамент.

По-късно установената норма на електроенергия нарасна до 3 кВт, тъй като имаше нужда от нейното увеличаване във връзка с повишената "лакомия" на потребителите. Практиката показва, че в разпределителни табла и електромери обикновено се монтират тапи от 10-16 ампера, така че максималният ток, консумиран от апартамента, е ограничен до обща електрическа мощност от 3 кВт за апартаменти с газова печка. За апартаменти, където е монтирана електрическа печка, се отделят 7 кВт. В новите сгради разпределената мощност може да достигне до 15 kW. Подобно разсейване е причинено от факта, че по време на строителството на стари къщи (60-те, 70-те) просто нямаше толкова мощни потребители и толкова домакински уреди, колкото сега.

Разпределената мощност е максималното количество консумирана електроенергия наведнъж.

Освен това, за да въведете установената граница, понякога е необходимо да въведете не 1 фаза, както често се случва, а 3 цели фази. Това е необходимо за свързване на модерни домакински уреди, като мощни електрически котли и електрически печки. Това е особено вярно в търговски помещения и индустрии от всякакъв мащаб, където се нуждаете от много електроенергия (до 30 kW и повече).

Пример. За отопление на селска къща, която не е оборудвана с газово оборудване, са инсталирани котли на твърдо гориво и електрически бойлери, последните са по-безопасни и по-удобни. За отопление на къща с площ от 100 кв.м. Нуждаем се от бойлер с мощност около 7-10 кВт, електрическата печка консумира още 3-5 кВт. Общо е необходимо да се увеличи установеният лимит на електроенергия до минимум 15 кВт и входът на електроенергия в три фази.

За да разберете разпределената мощност за частна къща или апартамент, трябва да се свържете с експлоатационната организация (в Москва и региона това е Mosenergosbyt OJSC). Сертификатът съдържа информация за разпределената и средната консумация на електроенергия. Той ще е необходим, ако изготвите документи за увеличение, повече за това по-долу.

Изчисляване на необходимата мощност

За да определите колко ток се нуждаете, трябва да добавите мощността на всички потребители. Например:

 • резервоар за отопление на вода (бойлер) - 1-2 kW;
 • хладилник - 1 кВт;
 • климатик - 2,5 кВт;
 • Компютър - 0,4 кВт;
 • Осветление - 0,1-1 kW;
 • И други

Консумация на домакински уреди

Това се нарича Pуста - инсталиран капацитет, т.е. общ кВт на всички потребители. В този случай вече са необходими повече от 5 kW, което означава, че разпределената мощност от 3 kW просто не е достатъчна. За да намалите консумацията на ток със същата мощност, си струва да преминете към трифазна мрежа. Това ще даде възможност за разпределяне на потребителите в три фази. Да, и мощен товар (повече от 5 кВт) не може да бъде свързан в една фаза, това е забранено от PUE (а съвременната електрическа печка може да консумира 9 kW).

Важно! Не увеличавайте максималната мощност, като замествате автоматични машини или задръствания с по-големи. Повече от 25 ампера в ежедневието изобщо не трябва да се използват, ако окабеляването не бъде заменено с ново (със съответната секция на кабелите). Прекъсвачът защитава окабеляването, ако не работи през времето - окабеляването ще започне да се топи, може да възникне пожар. Ако сте заменили окабеляването с по-мощно (в къщи и апартаменти над 2,5 мм2 рядко инсталиран) - това не е ключът към надеждната работа. В старите апартаменти от щита идва 2,5-4 мм жица2 алуминий. Лесно може да изгори.

В този случай трябва да се има предвид колко устройства включвате едновременно. Има такова нещо като „фактор на използване на мощността”, за жилищните помещения то е 0,8-0,9. Цифрите могат да варират в зависимост от начина, по който използвате електричество. В нежилищни помещения и в производство Кизползване на има тенденция към 1.

Общо:

Pout = Kisp * Pust

Как да увеличите разпределената мощност

Частно лице

Първата стъпка е събирането на пакет документи. Заслужава се да се започне с получаване на технически условия и развитие на електрическия проект. Проектът за захранване на инсталацията е набор от техническа документация, направена в съответствие с GOSTs и регулаторни документи на държавата. Тя може да се изпълнява само от организации с подходящ лиценз. И тук ще ви е необходим етажен план, той може да бъде поръчан в дизайнерски студия, сертификат за количеството освободена енергия, техническо задание и др. Определени моменти могат да бъдат договорени индивидуално или дизайнерът ще отиде на сайта, за да се запознае със задачата.

Следващата стъпка е одобрение на проекта с организации за доставка на енергия. След това тествайте инсталацията и нейното съответствие с проекта. Ако обектът не отговаря на проекта, трябва или да го приведете в съответствие, или да поръчате нов проект според реалната ситуация.

Проектът е договорен

След това те изготвят удостоверение за допускане, това се прави от служители на енергийния надзор. В края се предоставя пълен пакет документи с всички разрешения на електрозахранващата организация и се осъществява връзката или увеличаването на разпределената мощност.

Общо, за да увеличите разпределената мощност на електроенергия, ще ви трябва:

 1. Първи TU.
 2. Разработване на проект за захранване.
 3. Координация на проекта с организацията за доставка на енергия.
 4. Проверка на инсталацията.
 5. Съставяне на удостоверение за прием.
 6. Прехвърляне на пакет документи до организация на ЕС.
 7. Сключване на нов договор.

За да изготвите електрически проект, трябва:

 1. Актът за разграничаване на баланса (да се вземе в DEZ или другар. Собственици на жилища).
 2. Помощ за разпределената мощност.
 3. Документ, който потвърждава собствеността върху недвижими имоти.
 4. Планът на съоръжението, на който са посочени ВСИЧКИ приемници на електричество.

Разходите за технологична връзка се определят на 550 с Резолюция на РЕЦ Москва от 12 март 2009 г. N 6 „Относно размера на таксата за технологично присъединяване на потребителите към разпределителни електрически мрежи в град Москва“.

Допълнителните разходи ще бъдат:

 • подмяна на окабеляване;
 • подмяна на прекъсвачи;
 • промяна на схемата на обекта;
 • изготвяне на електрически проект;
 • Услуги за инсталиране на захранващи кабели;
 • нов електромер, той ще трябва да бъде заменен и инсталиран на модел, който съответства на броя на фазите и текущата консумация.

Заявленията за такива услуги, както за физически, така и за юридически лица, се подават в един прозорец. Може да ви бъде отказано, ако няма технически средства за увеличаване на установения лимит. Това може да се случи, ако трансформаторът вече е претоварен, но в близост няма свободен.

Предприятия и юридически лица

Ако разрешената електрическа мощност в помещението е твърде малка, юридическото лице може да поиска нейното увеличение при преференциални условия (1 път) до 15 kW. Повече от 15 kW няма обезщетения, тогава тези услуги се заплащат по тарифи за юридически лица. С увеличаване на разрешения капацитет потреблението се анализира в близките трансформаторни подстанции (трансформаторни подстанции) и, ако има резерв за мощност, една от тях се одобрява за увеличение, след одобрение. Процедурата се нарича „подновяване на капацитета на MOESK“, при наличието на „безплатни ресурси“ може да се извърши безплатно.

Цената на процедурата за увеличаване на разпределената мощност зависи от:

 • крайна стойност на мощността;
 • географско местоположение на съоръжението;
 • техническа способност за свързване към линията;
 • категории доставки на енергия.

Също така препоръчваме да гледате видеоклип, който обсъжда идеята за увеличаване на мощността чрез използване на инвертор:

Ако установените стандарти за електроенергия не ви подхождат - свържете се с компанията, която ще достави електричество за помощ. Ще можете да изясните кой метод за решаване на проблема е подходящ за вас - увеличаване на капацитета или прехвърляне на обект към трифазна система за захранване. Не се опитвайте сами да планирате съоръжението и електрическия проект - това трябва да се направи от съответните организации. В противен случай документите ви просто няма да бъдат приети и ще загубите време. Надяваме се сега да знаете каква е разпределената мощност на електричество, какво се случва и как да увеличите лимита.

Ще бъде полезно да прочетете:

(15 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар