Намиране на повреда на кабела - Преглед на техниките

Повреда на електрическия кабел, независимо дали е подземен и захранва, да речем, трансформаторна подстанция на няколко жилищни сгради или в проводник, положен чрез скрито окабеляване в апартамент, изисква намиране и бърз ремонт. По време на експлоатация и на етапа на монтаж на кабелни линии, положени под земята, възникват непредвидени механични повреди на изолацията и живите проводници. Това може да се дължи на нарушение на нормалните условия на работа, неточни инсталационни работи на други комунални услуги, разположени на няколко метра от мястото на инсталиране и не свързани с електропровода. В апартамента скрито окабеляване често повредени по време на ремонта. Една от причините, която комбинира и двете ситуации, е дефектът в кабелните и телените изделия, направен на етапа на производство. Но колкото и да е, е необходимо да се намери грешка в линията. Как да търсите мястото на повреда на кабела под земята и в стената, ще опишем допълнително, като предоставим съществуващи методи и устройства за откриване на аварийна секция.

Методи за определяне на повреда на кабела в земята

За да намерите мястото на повреда на кабелната линия, е необходимо да се разберат спецификите и методологията на търсенето. Процесът трябва да бъде разделен на два етапа:

 1. Търсете проблемната зона по цялата дължина на линията.
 2. Потърсете мястото на произшествието в установения участък от маршрута.

С оглед на разликите между тези два етапа, самите методи на търсене се различават и са:

 • относително (разстояние) - те включват метода на импулса и контура;
 • абсолютен (топографски) - метод на акустично, индукционно и стъпково напрежение.

Е, помислете за всички методи в ред.

Пулсов метод

Този метод включва търсене на щети с помощта на OTDR. Работата може да се извърши например с устройството REIS-305, което е показано на снимката по-долу.

REYES-305

Работата на устройството се основава на изпращане на пробни импулси с определена честота, които, когато срещнат препятствие по пътя си, се отразяват и връщат обратно към устройството. Тоест устройството е разположено в единия край на захранващия кабел, което е много удобно и практично. За да изчислите точното разстояние до мястото на повреда, трябва да използвате следната формула:

Изчисляване на разстоянието до аварията в кабелния маршрут

Където според формулата, L - дължина на кабела от мястото на свързване на устройството до повреда, TX - променлива стойност на количеството прекарано време, така че импулсът достига до точката на скалата и обратно. υ - скоростта, с която импулсът следва кабела (за кабелни линии от 0,4 kV до 10 kV е 160 m / μs).

По този начин е възможно да се открие не само скъсване на захранващия кабел, но и късо съединение между проводниците. За да разберем какво се е случило, по време на теста се обръщаме към изображението на екрана.Снимките ще бъдат както следва (лява верига, отворена верига вдясно):

диаграма

Тестовете трябва да се извършват по напълно изключена линия. Примерът на видео демонстрира как да използвате търсенето на местоположението на късо съединение:

Инструкции за употреба на рефлектометъра ISKRA-3M

Метод на цикъла

Този метод е приложим при условие, че поне един проводник в кабела остава непокътнат или друг проводник с цели проводници се намира наблизо. За да разберете разстоянието до мястото на повреда по метода на цикъла, трябва да измерите съпротивлението на ядрата към DC с устройство P333. Това е мост за измерване на постоянен ток, който изглежда така:

P333

Преди да започнете измерванията, свързваме края на цялото и повредено ядро ​​с късо съединение, свързваме другите два края според схемата:

Диаграма за свързване на гусеницата

Изчислете разстоянието до точката, в която е възникнал прекъсване, като използвате следната формула:Точка на прекъсване

 • R1 - съпротивление, което се свързва с цялото ядро;
 • R2 - съпротивление, което е свързано с ядрото с прекъсване;
 • L е дължината на кабела до мястото на повреда;
 • Lза - дължината на целия проводник.

Това е може би един от първите изобретени методи, използвани за намиране на мястото на повреда и се използва изключително за еднофазни и двуфазни затваряния. Постепенно те престават да го използват, поради сложността му и голямата грешка в измерването.

Акустичен метод

Можете да намерите скъсване на кабела по акустичен метод, като създадете разряд на мястото на повреда с помощта на генератор на импулси с високо напрежение (на снимката по-долу). В точката на отворено или късо съединение ще се появят звукови вибрации с определена честота. Качеството на слушане зависи от вида на почвата, разстоянието от повърхността до кабелната линия и вида на повредата. Предпоставка за работата на метода е да се превиши стойността на преходното съпротивление от 40 Ома.

Използване на акустични инструменти

Пример за търсене на повредена линия по акустичен начин е даден във видеото:

Използване на акустични инструменти

Метод на стъпково напрежение

Методът се основава на преминаване на тока, генериран от генератора през кабела. Той създава потенциална разлика между две точки, разположени в земята, по които може да се прецени ток за изтичане на мястото на произшествието. За да се намери точка с намалено съпротивление на изолацията, контактните сонди са инсталирани така - първата точно над преминаващия проводник, втората под ъгъл 900 в метър от първия.Стъпка определяне на напрежението

Точката, в която кабелът е повреден, е под първия щифт, при условие че сигналът е на своя максимум. Повече за стъпково напрежение Можете да разберете от нашата статия!

Индукционен метод

Методът много точно определя местоположението на скалата, обаче използването й е свързано с изгаряне на кабела. При голямо съпротивление на прехода е необходимо да се намали стойността му чрез изгаряне, като се използват специални устройства, например инсталиране на горящ кабел VUPK-03-25:

VUPK-03-25

Методът се основава на преминаване на високочестотен ток през ядрото, което образува електромагнитно поле над кабелната линия. На места с механични повреди на пистата, провеждаща приемащата рамка, звукът ще се промени. По този начин липсата на звук показва счупена жица.

Модел на търсене

Видеото по-долу демонстрира местоположението на аварийния обект чрез изгаряне:

Изгаряне на кабелна линия

Търсете скала от скрито окабеляване в бетонна стена

Мястото на счупване на тел в бетонна стена ще помогне да се намери специално устройство - локатор. Това е комбинация от приемник и генератор. Този метод може да бъде свързан с метода на индукция при търсенето на повреди по кабела под земята.

Снимка на локатора

Така че, не е трудно да се определи мястото на скалата от маршрутизатора. Краят на жицата, в който има отворена верига, е свързан към генератор, който изпраща импулси с определена честота. Преминавайки рамката на мястото на окабеляване, в слушалките ясно ще чуете звука, който се образува в резултат на излагане на импулси. Веднага след като звукът изчезне, маркирайте това място на стената - това ще бъде точката на повреда на жицата.

Безконтактният също ще ви помогне да намерите прекъсване на фазовия проводник индикатор за напрежение, Тук всичко е просто. Задвижваме устройството по стената, докато индикаторът за напрежение спре да свети. Начертаваме устройството няколко пъти в кръг в тази област на стената, за да сме сигурни, че не сме напуснали маршрута на проводниците. Липсата на блясък на индикацията ще показва приблизителното местоположение на скалата.

Безконтактен индикатор

В заключение искам да отбележа, че индикаторът за проследяване и безконтактно напрежение може да се използва за намиране на повреда на окабеляването под мазилката или под гипсокартона.

И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео за намиране на късо съединение в окабеляването:

Определяне на късо съединение в стена

Затова разгледахме най-известните методи за намиране на мястото на повреда на кабела. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

Инструкции за употреба на рефлектометъра ISKRA-3M

Използване на акустични инструменти

Изгаряне на кабелна линия

Определяне на късо съединение в стена

(7 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Дмитрий

  Добър ден Моля, посочете пълното име на устройството, показано във видеото.

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! На кой видеоклип е включен? Ако говорите за последното, то това е локатор на MASTECH MS6818.

   отговор
 • Юсуф

  Какъв е капацитетът на кондензатора в акустиката с ниско напрежение.

  отговор

Добавете коментар