Какво представляват индикаторите за напрежение?

Едно от най-важните устройства за електротехник и други електротехници е индикатор за напрежение. Безопасността на електротехника или оперативния персонал пряко зависи от него, тъй като според показанията на това устройство можете да определите дали има електрически ток в проводника или не. В тази статия ще разгледаме видовете индикатори за напрежение, целта и правилата за използването им.

Видове устройства

Указателите до 1000 волта и над 1000 волта имат различни външни и дизайнерски характеристики. За измервания на ниско напрежение до 1 kV има два типа устройства:

  • еднополюсен, реагиращ на потока на капацитивен ток;
  • биполярен, дава индикация, когато през него протича активен ток.

Еднополюсният индикатор е проектиран да работи в вериги с променлив ток, за откриване на фазов проводник, в осветителни вериги, по време на фаза на електромер и за проверка на държачите на лампи. Просто казано за откриване на живи проводници.

Еднополюсните фазови индикаторни устройства имат същия дизайн и като правило се състоят от газова индикаторна лампа, с праг на запалване от 90 до 120 волта и резистор на 1 MΩ резистор, свързани последователно. Резисторът ограничава тока до сигурна стойност от порядъка на 0,5 mA.

Индикаторът IN-90 е направен под формата на отвертка.

Еднополюсно устройство

Недостатъците на такива индикатори включват ниска чувствителност (прагът на индикация на някои устройства започва от 90 волта), както и чувствителност към пикапи в съседни проводници.

За мрежи над 1000 волта индикаторите за напрежение се правят с дръжки, изработени от изолационен материал и дълги, с изключение на близостта на човек до елементите, носещи ток. Външността на UVN-10 е показана на снимката по-долу:

UVN-10

Когато измервате напрежения над 1000 волта, прибягвайте до използването на допълнително защитно оборудване: гумени ръкавици, ботове или изолационна постелка. Разберете какви електрически защитни устройства се използват в инсталации над 1000 волтаМожете от нашата статия!

Биполярният показалец се състои от два случая на изолационен материал и гъвкав меден проводник в изолация, която ги свързва. Диаграма на биполярен индикатор за напрежение тип UNN-10:

Биполярно индикаторно устройство

В тази верига индикатор за газов разряд се изключва от резистор, което прави веригата нечувствителна към индуцирани напрежения. Също така на негова основа се издава индикатор с индикация на стойността на напрежението UN-1:

UN-1 снимка

Това устройство използва специална линейна газова газоразрядна лампа и скала върху корпуса с градуировка 127, 220, 380, 500 Волта.

Има и универсални индикатори за напрежение за фазови и нулеви дефиниции, проверка на наличието на напрежение и посочване на неговата величина от 12 до 380 V. За работа на постоянен ток, до 500 волта и променлив ток, до 380 волта. Те могат да бъдат допълнително използвани за разговори за непрекъснатост.

Контакт-55 ЕМ

UNN комби

В тези устройства светодиодите се използват като светлинни индикатори, а голям кондензатор като източник на енергия.

Цифровият манометър има LCD дисплей с волта. При максимална стойност от 220 волта всички стойности от минимален до максимален блясък на екрана. Т.е. Този тестер показва приблизителна стойност. Единственият плюс на този модел е липсата на източник на енергия.

Цифров инструмент

Безконтактните индикатори са предназначени да откриват живи проводници, включително тези, скрити в стени или панели. Веригата на това устройство реагира на променливо електромагнитно поле, снабдена е със светлинна и звукова индикация. Говорихме за тези устройства повече, когато говорихме как да намерите окабеляване в стената.

Безконтактен индикатор

Условия за ползване

Преди да използвате индикатора за напрежение, уверете се, че е в добро състояние. За да направите това, в известна работеща мрежа е необходимо да проверите индикацията на устройството. Само след положителен резултат се разрешава използването му.

Забранено е използването на лампа с нажежаема жичка като индикатор, поради ниската й надеждност и високия риск от нараняване. Когато търсите фазата, е необходимо да инсталирате сондата на показалеца върху интересуващия проводник, дръжте устройството в дясната ръка, скрийте лявата ръка зад гърба и докоснете крайния контакт с палеца на дясната ръка. Това е за еднополюсен индикатор.

За двуполюсна сонда с индикатор я поставете върху интересуващия проводник или терминал, а втората сонда на нула или съседната фаза. Както можете да видите, няма нищо сложно в работата с тези устройства. Помнете опасностите от работа в стрес и спазвайте личните предпазни мерки.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, в което специалистът прегледа съществуващите видове индикатори за напрежение и правилата за използване на тези устройства:

Затова разгледахме видовете, предназначението и правилата за използване на индикатора за напрежение. Надяваме се, че предоставената информация е била информативна и полезна за вас!

Ще бъде интересно да прочетете:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар