Концепцията за стъпково напрежение и начини за преодоляването му

Разхождайки се през пустинята или в гората, в полето, в близост до електропроводи и дори в града в близост до дома си, когато видите кабела да лежи на земята, не бързайте да се радвате на своята находка и възможните ползи, защото това може да бъде опасно. Като камък, хвърлен във вода, токът тече във всички посоки от него, отслабвайки с всеки сантиметър. Електричеството няма цвят и мирис и не се проявява по никакъв начин, ако няма контакт. Невъзможно е да се определи с око дали има напрежение в проводника или не.

Идентифициране на опасностите

Какво е стъпково напрежение - това е напрежението, което може да възникне близо до паднала работна жица или кабел, да се разпространи по повърхността на земята и да създаде опасен потенциал между две точки, на разстоянието от една стъпка на човек (обичайната стъпка на възрастен мъж е около 80 см). В зависимост от напрежението и разстоянието до точката на контакт на проводника и местоположението на човек, тази стойност може да достигне от десет до няколко хиляди волта на стъпка.

Увеличението на вредния фактор

разписание

Често след буря падналите дървета падат върху надземни линии, чупят проводници или чупят опори, за да хвърлят въздушни линии на земята, като по този начин създават причината за това явление и опасността от потенциал в зоната на евентуални щети. По време на такива аварии спирането на подстанцията става на няколко етапа. Първо, напрежението се подава автоматично, като се проверява дали причината е отстранена. Това е необходимо, ако е възможно причината да се елиминира, като освободи линията от клоните или лапите си в случай на малки животни или птици, които по невнимание блокираха въздушния изолатор. Няма гаранция, че автоматиката ще работи ясно чрез откриване на скъсване или провисване на проводник с люлеещ се клон и изключване на линията.

Когато пресичате електропроводи, уверете се, че няма висящи проводници или кабели, които лежат върху дърветата по пътя ви. Токът също се разминава по дължината на багажника, създавайки потенциал около него.

Можете да видите пример за опасна ситуация във видеото:

Визуален ефект на дърво върху електропроводи

Безопасен изход от засегнатата зона

Безопасното разстояние е на повече от 20 метра от източник с висок потенциал. Въпреки това се смята, че максималният радиус на повреда на стъпковото напрежение е 8 метра, ако опасното напрежение в точката на прекъсване е над 1000 волта и 5 метра, ако стойността не надвишава 1000 волта.

Стъпка снимка зона напрежение

В същото време, като се започне от 380 V и по-високо, напрежението се счита за опасно, защото в състояние да предизвика такъв стъпка потенциал. За да излезете от опасната зона е безопасно да напуснете, не е необходимо да бягате бързо, като правите дълги стъпки. Стъпковото напрежение се увеличава с увеличаване на дължината на стъпката и обратно. Докато краката са близо до заплаха за живота няма да възникне. Необходимо е да се напусне зоната с висок електрически потенциал, като се пристъпи от един крак на друг, като се направи малка стъпка в рамките на размера на стъпалото (това движение се нарича още гъска стъпка).В никакъв случай не се опитвайте да скочите от засегнатата област на единия крак. Този начин на излизане със сигурност е ефективен, но ако паднете върху ръцете или лактите, ще се появи стъпалово напрежение с по-голяма величина, което веднага може да доведе до смърт.

Ефективните лекарства за тази опасност са галоши и ръкавици, изработени от диелектричен каучук. Ако изведнъж имате под ръка подобни средства, определено трябва да се преместите в тях.

Можете също така да се запознаете с условията за безопасно излизане от зоната на разпространение на електрически ток, като гледате видео уроци:

Как да се движим в близост до скалата на електропроводи

В какви случаи опасността намалява

Как да освободи човек?

Ако не бяхте сами и вашият спътник отпред внезапно падна, попадайки в зоната на разпространение на стъпалово напрежение, защото електрическият ток предизвика неволно свиване на мускулите на краката, не бързайте към него. Необходимо е да се оцени ситуацията и да се подходи към нея на малки стъпки, като се увиват ръце в сухи дрехи, издърпват жертвата от засегнатата област.

Под стъпковото напрежение можете да се приберете вкъщи, докосвайки повредено електрическо устройство, свързано към мрежата, като по този начин образувате електрическа верига. За да се избегнат подобни злополуки, е необходимо инсталирайте RCD или организирайте система за заземяване заедно с потенциална система за изравняване.

Потенциална система за изравняване

Какво да направите, ако пред очите ви човек е изложен на електрически ток в стая? Не се паникьосвайте, първото нещо, което трябва да прекъснете веригата, като изключите ключа или превключвателя на захранването. Ако това не е възможно, със сух дървен предмет, увивайки сухи дрехи около ръцете си, спомняйки си за вашата безопасност, опитайте се да освободите жертвата от този предмет, като го сгънете или поставите между човек и източник, за да прекъснете веригата. Снимките по-долу показват мерките, които трябва да бъдат предприети за освобождаване на жертвата, включително след поражението чрез стъпалово напрежение:

Освободил човека, издърпайте го на безопасно място, почувствайте пулса и погледнете реакцията на зениците към светлината. Обадете се на линейка и започнете спешна кардиопулмонална реанимация, изкуствено дишане и масаж на сърцето, преди пристигането на линейката.

Ако жертвата възвърне съзнанието, поставете го на страната си, така че внезапният рефлекс на гаф да не попадне в дихателните пътища. Можете да намерите още визуални стъпка по стъпка действия в нашата статия - как да си помогнем с токов удар, Не забравяйте, че всяка точка от правилата е животът или горчивият опит на жертвата.

Основите на електрическата безопасност

Това е всичко, което исках да ви кажа за стъпково напрежение, каква е причината за появата му и най-важното, как да идентифицирате опасността и да напуснете тази зона. Погрижете се за себе си и отново ви напомняйте - обикаляйте разкъсаните проводници поне 8 метра, защото на това разстояние опасният потенциал е сведен до нула.

Ще бъде полезно да прочетете:

(12 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар