Как да тествате кабелни линии с високо напрежение?

Всеки проводник с най-високо качество, проектиран за високо напрежение, по време на монтажните работи може да има технологични повреди. За да се избегнат инциденти по време на пускане в експлоатация, когато се прилага повишено натоварване, е необходимо да се гарантира целостта на кабелната линия. По време на работа възникват неизбежни процеси на разрушаване на материала, от който е направен проводникът, така че той губи изолационните си характеристики. За да се гарантира безопасна работа, е необходимо периодично изпитване на пренапрежение на кабела. След това ще ви кажем как точно се извършва тестовата работа.

Типична повреда на кабела

Според статистиката най-честите повреди, които причиняват повреда на електрическия кабел, са:

 • Увреждане на целостта на контейнера в резултат на неправилна технологична работа.
 • Повреда на изолацията поради стареене на материала, от който е направен кабелът, поради нарушаване на технологията за изпитване.
 • Появата в защитния екран на пукнатини и разкъсвания, които нарушават изолационната функция.

Разновидности на тестовете

В съответствие с приетите норми и правила за изпитване на електрическо оборудване, е необходимо да се уверите, че декларираните характеристики на кабелите отговарят на изискванията. Ако се разкрият несъответствия, е строго забранено да се правят промени и особено да се използват такива линии.

Тестова работа с примерни снимки

Видове тестове:

 • Неизправността на изолацията се проверява чрез определяне на стойността на нейното съпротивление с помощта на устройство, наречено меггер, прилагащо напрежение от 2,5 kV. Ако съпротивлението на изолацията се окаже по-високо от 500 kOhm, тогава се счита, че това е достатъчно за кабелни линии до 1000 V. Ако напрежението е по-голямо от 1000 V, няма даване на норми, но според PTEEP (клауза 6.1. И таблица 37) и PUE (точка 1.8.37 и таблица 1.8.34), стойността не трябва да бъде по-ниска от 10 мегама. Повече за как да използвате мегаометър, можете да разберете от нашата статия.
 • Повредата може да бъде открита чрез провеждане на тестове за високо напрежение. При този метод наблюдавайте течове на течовеа именно тяхната фазова асиметрия и характер. Този метод е по-ефективен, тъй като ви позволява да идентифицирате повреди на изолацията, които не са били открити с помощта на меггер. Повишеното натоварване води до разбивка в проблемните зони. За да се извърши такова изпитване, напрежение се прилага към едно от ядрата на кабела, а останалите ядра и обвивката се заземяват.

Технология за тестване на производителността на проводника

Фигурата по-горе показва: a - електрическа верига за проверка на изолация; b - показва инсталация за високо напрежение за тестване. На диаграмата:

 • 1 е генератор (източник) на увеличен товар;
 • 2 - проверен за целостта на проводника.

Различните видове изолация изискват определено време, за да се установи повреда.Така например, за тестване на кабелна линия за повишено напрежение 2000-35000 V са необходими 5 или 10 минути постоянен товар за всяко ядро. Ако тестовете са проектирани за кабелна линия с номинална стойност 110 000-500 000 V, напрежението се подава към кабела за 15 минути. По време на изпитването асиметрията на тока, разпределен на фази, не трябва да надвишава 50%.

В случай на работа на кабел паралелно с друг е необходимо постепенното му въвеждане. Това се постига чрез прилагане на работното напрежение към единия край на кабела и измерване на напрежението в другия край.

Методология за проверка

 • Високоволтовата линия с изолация, пълна с масло, която обикновено се използва по магистрали, където се предава натоварване от 110-500 kV, преминава изпитването на масло или друга течност, която го запълва, за да отговаря на декларираните характеристики.
 • Проверява се кабелната високо напрежение за защита от корозия:
  1. Когато кабелът има метална обвивка и продуктите се използват за полагане в почвата, нейната специфична устойчивост не надвишава 20 Ohm / m.
  2. Когато проводникът има метална обвивка и продуктите се използват за полагане в почвата, нейната специфична устойчивост е по-малка от 20 Ohm / m.
  3. Когато корпусът е брониран и е необходимо да се провери за повреди, както и за унищожаване на защитния капак.
  4. Когато кабелът е проектиран в зоната с високо налягане на стоманени тръбопроводи и почвата има различна степен на агресивност. Високоволтовата кабелна комуникационна линия се подлага на измервания на потенциалите и токовете, скитащи в корпуса.
 • Линията за високо напрежение на кабела се проверява за целостта на проводимите проводници, както и за фазиране с помощта на омметрово устройство. Защо е определено едно ядро ​​и по отношение на него те продължават да се извършват, от своя страна, измервания на съпротивлението на затворените вериги на всички проводници. Известен непокътнат проводник може да се използва като референтно ядро.

С помощта на омметър

където: 1 - инструмент омметър; 2 - предмет, който ще бъде тестван.

 • Линия с високо напрежение, проектирана за работа при повишено напрежение от 20 000 V или повече, е необходимо да се зададе стойността на съпротивлението на всяко отделно ядро ​​на тествания кабел.
 • Проверете за разпределение на тока в ядрата. Стойността на неравностите във вените не трябва да надвишава повече от 10%.
 • Високоволтовата кабелна комуникационна линия (от 110 000 V до 500 000 V), която има изолация, пълна с масло, се подлага на определяне на съдържанието на неразтворими газове. За такива магистрали тяхната стойност не трябва да надвишава 0,1%.
 • Кабелната линия, където има повишено напрежение от 20 kV и повече, се подлага на определянето на стойността на електрическия капацитет. Като правило в такива случаи се използват два метода: използване на мултицет, използване на метода за определяне с помощта на мостовата верига.

Метод на амперметър-волтметър

1 - източник на натоварване; 2 - предмет, който ще бъде тестван.

 • Високоволтовата линия (от 110 000 V до 500 000 V) с изолация, пълна с масло, трябва да се провери за съдържание на газ не само неразтворим, но и разтворим. За това се използва хроматографски метод за определяне на такива вещества.
 • Също така се извършват изпитвания за устойчивост на заземяващи устройства, крайни и кабелни изводи, метални конструкции, които съставят кабелни кладенци, а също и точки за доизграждане.
 • Високоволтовите кабелни комуникационни линии (110 000 V), обвивките на които са изработени от пластмаса, се тестват за 1 мин. Чрез прилагане на повишено изправено напрежение.

Какво друго е важно да знаете?

След тестване резултатът се въвежда в протокола, като например в извадката:

Пример за протокол

Що се отнася до времето на тестовете, те са както следва:

Проверете честотата

Е, важно е да се каже, че за работата най-често се използват такива устройства като IVK-5, AID-70 и AII-70!

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Затова разгледахме как се тества кабелът с повишено напрежение.Сега знаете защо е необходимо да се извършват проверки и какви методи съществуват днес!

Също така препоръчваме да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар