Какво да търсите при избора на електрическа камина?

Камина за съвременен човек със сигурност е повече от просто нагревател. Гледката на открития огън е омагьосваща, можете да го гледате с часове, отдавайки се на мисълта. Ето защо, въпреки големия избор на модерно отоплително оборудване, са малко хората, които не искат да имат този символ на огнището в дома си, дори и да е обикновен градски апартамент. Изграждането на истинска камина е изпълнено с определени трудности и не във всички помещения по принцип е възможно. Понастоящем се предлага голям избор от електрически камини, от които можете да изберете устройство както за дома, апартамента или за вилата. Тази статия съдържа малък преглед на тези устройства, който ще ви помогне да отговорите на въпроса как да изберете електрическа камина за апартамент и коя е по-добра от гледна точка на мощност, компания и функционалност.

Вид нагревателен елемент

По отношение на дизайна електрическата камина все още е устройство за отопление. Изборът на типа нагревателни елементи, с които е оборудвана електрическата камина, може да е в полза на затворени или отворени. Елементът е от затворен тип, обикновено е тръбен електрически нагревател (TEN), той може да бъде и специален източник на инфрачервено лъчение.

Отворените нагревателни елементи са конвенционални спирали, изработени от сплави с висока устойчивост. Отворената спирала обикновено се използва в по-евтини, като правило, вече остарели модели. Такава електрическа камина по-активно изсушава въздуха и изгаря съдържащия се в него кислород.

Най-екологичният избор е такава електрическа камина, която използва инфрачервено отопление. Такъв електрически нагревател произвежда лъчева енергия за отопление, поради което, на първо място, вътрешните елементи и стените се нагряват, а не самият въздух в стаята. Изборът на такава електрическа камина е за предпочитане, тъй като с инфрачервено отопление апартаментът ще има по-здравословна атмосфера.

Във фирмения каталог на Fornax можете да видите снимката и да разберете подробни характеристики за отопление на къща.

Метод на инсталиране

Според метода на инсталиране в стаята, електрическата камина може да бъде причислена към един от следните видове:

 • Corner. Има устройства, които заемат вътрешния ъгъл на стаята или образуват стърчащ външен ъгъл.Ъглов модел
 • Монтиран на стена. Електрическа камина от окачен тип, която може да бъде разположена на всеки удобен участък от стената. Ако има малък апартамент, препоръчително е да изберете такава камина.Стенни електрически нагреватели за апартамент
 • Етаж. Той е инсталиран на пода. Моделите се предлагат за монтаж по стените или в центъра на помещението.Снимка на електрическа камина на открито
 • Таблица. Компактни модели, които се поставят на бюрото.Нагревател за маса

Консумирана мощност

Тъй като електрическата камина е нагревател, една от основните й характеристики е електрическата мощност на устройството.В тази връзка можете да изберете всеки продукт, като започнете от миниатюрни модели, които практически не отделят топлина и изпълняват само декоративни функции, до камини в пълен размер, с които може да се отоплява градски апартамент или част от жилищна сграда. Такава електрическа камина може да бъде избрана с мощност до няколко киловата.

За да изберете правилно мощността на електрическа камина, препоръчваме да спазвате следното съотношение: за отопление на 10 квадратни метра стая, имате нужда от поне 1 кВт мощност. Т.е. за спалня или хол, се препоръчва да изберете модел с мощност най-малко 1,5 кВт, ако изборът на електрическа камина се извършва с цел отопление на помещението, а не само за декор.

Декоративни характеристики и дизайн

Външният дизайн на устройството може да имитира класическа антична камина, украсена с мазилка и боядисани плочки, избор може да бъде направен в модерен или техно стил. В някои случаи, когато апартаментът е декориран в определен стил, можете да украсите електрическа камина с отделно закупени елементи, създавайки съответствието й с интериора, както е показано на снимката по-долу:

Дизайн на електрическа камина

Има един важен имот, поради който електрическата камина е толкова подобна на истинска дървесина и от която апартаментът се трансформира. Това е симулация на жив пламък. Има и голям избор от опции. Ние изброяваме основните методи за симулация, използвани в съвременните електрически камини.

Възпроизвеждане на ефекта на изгаряне с парчета плат. Разкъсванията на материята, когато ги издухате с вентилатор, прави движения, наподобяващи езици на пламък. Изборът на специално осветление засилва сходството на процеса с изгарянето. Под „пламъка“ обикновено се намират модели от трупи.

В по-модерните и скъпи модели изображението на трупи, изгарящи в огнището, се възпроизвежда на течнокристални дисплеи. Ефектът се усилва чрез използването на специална оптика. При определен ъгъл на гледане изображението е почти невъзможно да се различи от истински пламък. Въпреки това, такава електрическа камина има и недостатъци, причинени от характеристиките на мониторите с течни кристали, а именно малък ъгъл, под който можете да гледате, без да изкривявате картината.

Ефект на жив пламък

Имитация на пламък с струи водна пара, осветена от халогенни лампи. Това е най-модерният високотехнологичен метод. В електрическата камина е вграден генератор на ултразвукова честота, генериращ ниска температура водна пара. Надигащите се струи пара при специално осветление не могат да бъдат разграничени от естествен огън, освен това ефектът е обемен и може да се наблюдава във всяка посока.

В допълнение към прилагането на визуални ефекти се използва възпроизвеждането на звук, придружаващ изгарянето на трупи с характерно пращене. Специално устройство, монтирано в електрическа камина, разпространява миризмата на дървесен катран и тлеещи трупи в стаята.

Допълнителни функции

Когато избирате електрическа камина за апартамент или къща, важно е да обърнете внимание на допълнителната функционалност, която устройството може да има. През 2017 г. електрическите камини могат да бъдат оборудвани със следните функции и аксесоари:

 • овлажняване и пречистване на въздуха;
 • регулатор на температурата на отопление;
 • таймер за изключване;
 • осветление;
 • възможност за управление от дистанционното управление;
 • регулиране на височината и яркостта на пламъка;
 • звуков съпровод при работа;
 • имитация на миризма на дим по време на работата;
 • мултимедиен портал;
 • 3D огнище

Топ производители

Е, последното, за което бих искал да говоря, е коя електрическа камина е по-добре да изберете от компанията. Що се отнася до производителите, на пазара са водещи следните марки:

 • Dimplex (Ирландия). Един от най-добрите производители до момента.
 • Electrolux (Швеция). Добро качество на достъпна цена. Широка гама от модели.
 • Бърли (Великобритания).
 • Харк (Германия).
 • ClassicFlame (Китай).
 • GoldStar (Китай).
 • Скарлет (Китай).

За да обобщим

И така, какво трябва да се ръководи, за да се избере правилната електрическа камина според параметрите? Нека се спрем на някои въпроси, които трябва да се имат предвид, преди да изберем електрическа камина:

 1. Ел. Изберете модел въз основа на функциите, които са възложени на електрическата камина. Ако един апартамент трябва да се отоплява с устройство, необходимата мощност трябва да бъде избрана въз основа на кубичния капацитет или площта на стаята.
 2. Габаритни размери Основното е, че електрическата камина може да бъде удобно поставена в хола или спалнята.
 3. Дизайн стил. Важно е какъв дизайн има апартаментът.
 4. Полезни функции са изборът на интензитет на нагряване и яркост на пламъка.
 5. За предпочитане е да изберете модел с функции на овлажняване и ароматизиране на въздуха.

И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео по темата, в което експертът разбираемо обяснява коя електрическа камина е по-добре да изберете за къща и апартамент:

Сега знаете как да изберете електрическа камина за апартамента и коя е по-добра от гледна точка на мощност, производител, а също и допълнителни параметри. Надяваме се, че предоставените съвети са ви били полезни и са ви помогнали да изберете правилния модел!

Също така препоръчваме да прочетете:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар