Работилница по инсталиране на електрическа камина в апартамент

За да направите допълнителното отопление в апартамента функционално и в същото време необичайно, се препоръчва използването на електрически камини. Тези устройства са доста просто инсталирани в стената и свързани с домашната мрежа. По-нататък за читателите на информационния портал "my.electricianexp„Ще бъдат предоставени най-простите инструкции как правилно да инсталирате електрическа камина в апартамента със собствените си ръце!

Какво трябва да се има предвид преди инсталирането?

Снимка на електрически нагревател в къщата

Преди да направите покупка на нагревател и да продължите с неговото инсталиране, е необходимо да решите няколко важни въпроса:

 1. Каква е основната цел на устройството?
 2. Къде ще се намира огнището?
 3. Какъв дизайн ще има той?
 4. Как електрическата камина ще бъде свързана към мрежата?

Накратко ще ви разкажем за всеки нюанс на самосглобяването.

Стенни електрически нагреватели в интериора

И така, първото нещо, което трябва да решите, е за какво ще се даде даденото. тип електрически нагревател в къщата и апартамента. Най-често инсталирането на електрическа камина се извършва с декоративни цели - за да направи хола по-удобен или да придаде на спалнята романтична атмосфера. Това обаче не означава, че такова устройство няма да изпълнява основната си функция - отопление на стаята. Мощността на електрическата камина обикновено варира между 1-2 kW, което е достатъчно за отопление на помещение с площ от 20 квадратни метра. м. Ако в една стая липсва централна отоплителна система, такова оборудване може да спести ситуацията и да направи стаята топла.

Следващият, не по-малко важен въпрос е мястото на монтаж на електрическата камина в стаята. От вас зависи да решите къде е по-добре да го поставите, но вземете предвид следните изисквания:

 • Директното излагане на слънчеви лъчи и ярки електрически крушки ще влоши качеството на изкуствения огън, така че е по-добре да поставите устройството в тъмен ъгъл или в ниша, изработена от гипсокартон.
 • Ако изберете окачена версия на дизайна (повече за това по-късно), фокусът трябва да виси не по-нисък, отколкото на височина 1 метър от пода. В противен случай тя ще бъде покрита от други елементи на интериора.
 • Допълвайки предишното изискване, трябва да се отбележи, че мястото на инсталиране и свързване на електрическата камина трябва да бъде такова, че да е „подчертаване“ на интериора на стаята. Различни шкафове, картини и фигурки трябва да допълват електрическия нагревател, но не да надделяват над него в дизайна.
 • Ако стаята е просторна, трябва да инсталирате електрическа камина в центъра, но не в уединен ъгъл.
 • Изходът трябва да бъде разположен близо до избраната точка на свързване, за да не се изтегля нова линия от разклонителната кутия.
 • Не препоръчваме да поставите камина под телевизора, като топлината може да се показва негативно на екрана.
 • Ако искате да направите интериора на Фън Шуй, поставете огъня в един от ъглите.Смята се, че отрицателната енергия се натрупва в ъглите на стаята, която се неутрализира от положителната енергия на ъгловата електрическа камина.
 • В случай, че площта на стаята е малка, но все пак искате да инсталирате този тип електрически нагревател в нея, купете ъглов калъф. В този случай ще „убиете две птици с един камък“: ще спестите свободно пространство и ще сбъднете мечтата си.

Третият въпрос е изборът на подходящ дизайн в зависимост от мястото на монтаж на електрическа камина в апартамента със собствените си ръце. Трябва да се отбележи, че електрическите камини са ъглови, стенни, вградени и прикрепени (всички 4 опции са предоставени на снимката по-долу). Що се отнася до последните две опции - огнището не е необходимо да се монтира на стената, а просто да се премести на подходящо място, което значително улеснява инсталационната работа. С монтажа на вградената електрическа камина нещата са по-сложни, защото за монтаж е необходимо да се направи специална конструкция от сухото строителство или ниша в стената. Предимството на портален нагревател е, че той може да бъде облицован с естествен камък или дърво, правейки дизайн за истинска камина от дърво.

Е, последният нюанс е начинът да свържете електрическа камина към електрическата мрежа в апартамента. Тук всичко е съвсем просто - поради малката мощност камината може да бъде свързана към конвенционален контакт, основното е, че мощните електрически уреди не трябва да бъдат свързани към тази електрическа точка вече. Издърпването на нова линия от разклонителната кутия не е напълно разумно, ако, разбира се, мястото на електрическия нагревател не е избрано на етапа на основен ремонт. Ако наистина сте помислили да инсталирате електрическа камина по време на ремонта в апартамента, поставете един отделен контакт на подходящо място и няма да знаете кавгите.

Изход на ток

Проводниците са видими - контактът не е инсталиран правилно

След като се справихте с всички нюанси, можете да продължите към свързването на електрическата камина към мрежата със собствените си ръце, за което ще говорим по-късно.

Основен процес

Помислете как да свържете електрическата камина към мрежата, като използвате примера на стъпка по стъпка инструкции за снимка. За вас ще предоставим по-сложна технология, когато трябва да инсталирате портален кейс (вграден в стената).

И така, инсталацията се състои от следните стъпки:

 1. Избираме подходящо място за нагревателя в стаята и създаваме профил на профила за сухото строителство, въз основа на наличните размери на огнището.Профилен дизайн
 2. Ние шием дизайна на портала с листове на хл.Портал за гипсокартон
 3. Инсталираме електрическа камина в ниша и скриваме всички проводници в нея.Монтиране на корпуса в ниша
 4. Завършваме предната част с подходящ материал, в нашия случай - естествен камък.Декоративно строително покритие
 5. Свързваме се към мрежата и се наслаждаваме на изкуствен огън.

Както виждате, не е трудно да инсталирате електрическа камина в апартамент самостоятелно, много по-трудно е да изберете правилния модел на устройство и да определите местоположението му! Представяме на вашето внимание и видео инструкциите за инсталиране на електрическа камина, предоставени по-долу.

Изработване на ниши за сухото строителство

Как да окачите електрическа камина на стената в апартамента?

Подобни материали:

Как да окачите електрическа камина на стената в апартамента?

Изработване на ниши за сухото строителство

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар