Изберете димер - какво да търсите?

Dimmer е устройство, предназначено да контролира яркостта на телата. С прости думи, димер е димер. Представете си ситуация, в която една и съща стая е проектирана както за работа, така и за свободното време. Например, докато работи в хола, всеки ще се нуждае от по-ярко осветление, отколкото когато гледа телевизия. Във втория случай потребителят би предпочел много по-слаба светлина. За да можете да регулирате яркостта на същите източници на светлина, а не да инсталирате допълнителни, използвайте димер. Устройството, освен удобството, позволява на собственика си да спести значителен дял от електрическата енергия, както и да удължи живота на източниците на светлина. В тази статия ще ви кажем как да изберете димер по мощност, дизайн и тип лампа.

Тип крушка

Важно е да запомните, че има димери, които са подходящи за редица определени видове лампи, но няма универсален димер. Изборът на димер трябва да бъде направен в зависимост от вида и мощността на крушките.

Както знаете, има различни видове светлинни източници, включително нажежаема жичка, LED, халоген, флуоресцентни, LED-модули, панделки и линийки. В същото време можете да използвате димери в абсолютно всички видове лампи: за полилей, бра, подови лампи, висулка, както и за прожектори. Разгледайте всеки тип източник на светлина отделно.

Изборът на димер за лампи с нажежаема жичка е много по-прост, отколкото за други източници на светлина. Друго предимство е простотата на връзката му: тя може да бъде инсталирана вместо обикновен превключвател. Но трябва да се отбележи такъв момент, че намалявайки яркостта на лампа с нажежаема жичка с помощта на димер, цветът на нейния блясък също ще се промени и ще стане по-червен.

Що се отнася до флуоресцентните лампи, почти е невъзможно да изберете димер за тях. Теоретично това събитие е възможно, но при условие че се създаде сложна техническа система с допълнителното използване на електронен баласт и контролер. В този случай самият димер ще се различава от този, използван за крушки с нажежаема жичка.

Изборът на светлинен контролер за енергоспестяващи лампи, тоест за компактни флуоресцентни (CFL), е малко по-лесен. Ако CFL вече има вграден баласт (PRA), тогава тази крушка лесно се затъмнява с конвенционален регулатор. При липса на баласт той ще бъде затъмнен със същата трудност като конвенционалния луминесцентен, който е много трудоемък и скъп.

За халогенните лампи изборът на димер е много прост. В този случай можете да използвате регулатора за крушки с нажежаема жичка или да закупите димер ключ специално за този тип продукти. Трябва да обърнете внимание на напрежението, от което тече халогенът.Ако това е напрежение 12V, тогава е необходим понижаващ трансформатор.

Изборът на димер за устройства, базирани на използването на светодиоди, е по-труден. За 220V LED лампи, димер е много лесен за избор. Опаковката обикновено показва модел за затъмняване или не. Ако маркировката показва това диммируема led лампа (както е на снимката по-долу), регулаторът може да се използва както за обикновените крушки. Също така, светодиодите могат да бъдат контролирани с помощта на дистанционно управление, специално проектирано за този тип източник на осветление.

LED за димер за снимки

Когато избирате димер за 12 V светодиодни лампи, не трябва да забравяте за използването на трансформатор на напрежение за намаляване на напрежението, както и използването на специален контролер. За да изберете димер за LED модули, ленти и владетели, трябва също да обърнете внимание на напрежението, от което работят тези устройства. Обикновено това е 12V и както бе споменато по-горе, за тяхната работа се изисква инсталирането на допълнителни устройства, включително контролер и специален интелигентен контролен панел.

За да улесните вземането на избор, препоръчваме ви да изучите следния алгоритъм в таблицата:

мощност

Също така е важно да изберете правилния димер за мощност. За да направите избора на подходящ димер, е необходимо да се определи неговата номинална мощност. За това се изчислява общата консумация на мощност на свързаните лампи. Ако е неправилно да изберете параметрите на димера, тогава той може да не работи или обратно, веднага да се провали.

За да разберете каква мощност имат крушките, просто погледнете опаковката, всички параметри трябва да бъдат посочени върху нея, с което трябва да започнете, когато избирате димер за вашата къща или апартамент. Ако няма опаковка, след това внимателно проучете самата лампа, качествени производители върху тялото посочват характеристиките на техните продукти.

Важен момент - когато избирате мощност на димер, не забравяйте да вземете предвид маржа, поне 20%, но по-добра от 50%. Например, ако общата мощност на крушките в осветителното тяло е 100 вата, регулаторът трябва да бъде оценен на 150 вата.

Опция за изпълнение

Е, последното, за което бих искал да говоря, е как да избера по-димен модел. Днес има не само класически ротационни димери, но и клавиатура, въртеливо натискане и дори докосване. В допълнение, димерите могат да бъдат модулни (за инсталиране в разпределителен панел), моноблок (стандартен) или за инсталиране в монтажна кутия по скрит начин. Накратко разгледайте характеристиките на всяко изпълнение.

Видове димери

Ротационният бутон за управление на светлината е в състояние да запаметява настройките (зададено ниво на осветеност), защото включването и изключването се извършва чрез натискане на въртящото копче, благодарение на което се регулира желаната яркост на лампите.

Ключовите модели работят малко по-различно - светлината се регулира чрез задържане на самия бутон за определено време (обикновено 3 секунди). Не по-малко удобна опция за управление на светлината.

Е, съвременните модели на допир регулират яркостта на крушките, като докосват пръст със сензора. Много е удобно, обаче, ще трябва да платите много повече за димер на допир, така че от вас зависи да изберете тази опция или по-добре да предпочитате класическия модел.

Ако говорим за метода на инсталиране, модулни димери се използват за управление на лампи с нажежаема жичка или халогенни източници на светлина, при условие че се използват понижаващи трансформатори. Такъв модел може да бъде избран за включване на светлините на стълбите и в дълги коридори. Подобна област на приложение е за димери, инсталирани в монтажна кутия. Независимо от това, класическата версия на изпълнението е най-удобната и препоръчваме да я изберете, за да контролирате светлината в стаите.

И накрая, препоръчваме ви да гледате полезни видео рецензии, които също дават съвети относно избора на димер за вашия дом и апартамент:

Сега знаете как да изберете димер по отношение на мощността, вида на крушките и дизайна, както и какви видове димери съществуват. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар