Три ключова схема на свързване на светлинен превключвател

За да спестите малко електроенергия, както и да контролирате различните нива на осветление от едно място, бяха създадени превключватели на светлината за три клавиша. Те често се използват в домове и апартаменти, като Наистина удобен и лесен за работа. Свързването на троен модел е по-трудно от единичен, така че в тази статия ще намерите примери за видео и снимки, както и схема за свързване на три ключов светлинен превключвател.

Функция на приложението

Човек, без да го осъзнава, използва много повече източници на светлина, отколкото всъщност има нужда. Нивото на осветление, което той неволно използва, може да бъде наполовина. Ако човек спре да консумира излишната електроенергия и изключи ненужните крушки, това ще спести до 30% от използваната електроенергия. Само за тези случаи се използва и тройният превключвател, показан на снимката по-долу. Устройство с три ключове обикновено е свързано към полилей за управление на всякакъв вид осветление: декоративно, основно и допълнително. Най-често се използва основното осветление, а останалите клавиши се прилагат според нуждите.

Също така често свързването на три ключов модел се използва за контрол на осветлението на различни помещения от едно място. Например в коридора можете да инсталирате троен модел, за да включите светлината в кухнята, банята и тоалетната или вместо кухнята в коридора. Много е удобно и освен тази идея ви позволява да спестите от окабеляване (вместо да инсталирате три отделни продукта, ще участва само един).

Инструкция за монтаж

И така, схемата на свързване на три ключовия светлинен превключвател е следната:

Инсталационна схема

Управление на три светлини

Шест проводника идват от електрическите крушки до разклонителната кутия. От тях три са свързани помежду си и са свързани към неутралния проводник (тази работна нула идва от екрана, син). Тези три проводника от разклонителната кутия, които не се използват, са свързани към изходите на устройството. След това от разклонителната кутия трябва да свържете фазата, която ще бъде еднаква за трите източника на светлина. Връзката се осъществява с превключвателя. Ако е осигурено заземяване, жълто-зелените проводници от тела също трябва да бъдат свързани. Препоръчва се използването на всички връзки WAGO терминали.

Тази диаграма ясно показва как можете да свържете три ключов тип превключвател и как при затворен контакт светва определена лампа:

Монтиране на устройство с три ключове

Превключвателят с три клавиши от вътрешната страна изглежда така: в случая е описано подробно и е показано къде да свържете всеки проводник и къде да вземете фазата. Гърбът на устройството изглежда така:

Задна страна

Видео инструкциите ясно показват как да свържете троен превключвател на светлината към мрежата:

Троен уред може да работи в съответствие с този принцип: свързването на една лампа към първия ключ ви позволява да включите първия източник на светлина, вторият ключ е две лампи, а третият включва допълнително осветление под формата на бра. Такава връзка дава възможност за комбиниране на осветление в стая до седем типа и едно устройство с три ключове може да направи това.

Има и тройно освобождаване, което се поставя с гнездо в един корпус. Благодарение на този дизайн можете да спестите от окабеляване, тъй като работата е концентрирана на едно място. Диаграмата за свързване на тригранен превключвател с гнездо в един корпус е показана по-долу:

Контрол на осветлението в кухнята, банята и тоалетната

Тази схема има малка разлика от предишната. Разликата е, че в този случай се добавя неутрален проводник, който преминава от разклонителната кутия към изхода. Това изпълнение се използва на места, където изходът се използва рядко, например в банята.

Примерът на видеото по-долу предоставя инструкции стъпка по стъпка за свързване на троен модел с гнездо:

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че предоставената схема за свързване на три ключовия светлинен превключвател, както и инструкциите за инсталиране са били полезни за вас и са ви помогнали сами да извършите електрическата инсталация!

Също така препоръчваме да прочетете:

Зареждането ...

Добавете коментар