Инструменти и тела за монтаж на SIP

Благодарение на своята относителна простота и надеждност, SIP проводникът е придобил правото си на живот и се превръща в безспорен лидер. Сред възможните варианти за полагане на въздушна линия най-вероятно ще му се даде предимство. Какво е SIP, как изглежда и какви типове се случва, разгледахме в една от нашите статии, а именно: https://our.electricianexp.com/vidy-xarakteristiki-i-razlichiya-provodov-sip.html, За да можете независимо да положите въздушната линия, като използвате този проводник, трябва да се запознаете с някои от нюансите, както и да закупите помощно оборудване и специални крепежни елементи. След това ще разгледаме какъв тип фитинги са за монтиране на SIP кабел от стълб към къща.

Спомагателните фитинги за монтиране на самоносеща изолирана жица могат да бъдат с различно предназначение, а именно:

 • за свързване на проводници;
 • за окачване на проводници на опора или котва;
 • за опъване на въздушната линия SIP;
 • за свързване на контактни връзки и разклонения;
 • защитни спомагателни съединения;
 • фитинги за предавка;
 • спирална армировка.

Нека ги разгледаме по ред. Първото нещо, за което бих искал да говоря, са ролките за навиване на жицата.

валяк

Когато чертаете електрическа линия, трябва да се внимава да не развалите изолационния слой, за да не се влачите по земята, по клоните на дърветата и други повърхности. За да направите това, те прибягват до влачене по ролките, които са временно монтирани на стълбове, на местата на бъдещото местоположение на жицата.

За надеждно фиксиране на спомагателното оборудване върху опората се използва поцинкована метална лента.

Обтегач на колана

За да затегне плътно опора, обтегачът дърпа предварително отрязано парче лента около стълба, компресира скобата, плътно я фиксира и отрязва излишната лента.

Лагер с панделки

Фиксиращите куки се използват за бърз монтаж на различни SIP фитинги върху опората, стълбовете и фасадите на сградите. Те се различават по вида на закрепването.

Кука на арматура

Висококачествените ножици, които не оставят коси, остри ръбове и ръбове, са полезни за гладко рязане на метална лента. Те ви позволяват да извършвате рязане с една ръка бързо и ефективно, което със сигурност се оценява при работа на височина в тесни условия.

ножици

За да компенсирате усукването и да предотвратите появата на бримки на SIP проводника, както и да предотвратите усукване, можете да използвате устройство като въртящо се, което се използва по време на инсталацията.

шарнирно съединение

За да навиете жицата по ролките, трябва предварително да прокарате кабела по тях и да го свържете към кабела, като избягвате повреди и възли. Това може да стане с помощта на специални стягащи чорапи. Тъкането на чорапа е направено така, че когато се издърпа, се създава обширна контактна зона и изолацията на проводника не се повреди.

SIP отглеждане на снимка

Лебедка се използва за опъване на проводниците и премахване на провисването на въздушната линия. Използването на това устройство във връзка с динамометър ви позволява правилно да инсталирате натяганата телена надземна линия.

Ръчна лебедка

За окачване и закрепване на опънатия проводник се използват специални монтажни щипки.При използване на самоносеща изолирана жица с неутрален носещ носител се използва скоба с гръмотевична жаба.

Жабежна скоба

Изработена е от материал, устойчив на влиянието на околната среда. Също така, по време на монтажа на самоносещи изолирани проводници, ще се нуждаем от котва и носеща армировка, в зависимост от мястото на използване (опора или фасада на сградата) и други участъци от въздушни линии и клони от нея.

Скоба за затягане на котвата

Анкерна скоба

Поддържаща скоба

Преди да инсталирате съединителите на жицата, е необходимо да отделите подготвеното ядро ​​от SIP сбруята.За да направите това, има фазов разделител - клин със специална форма, който отвежда сърцевината до желаното разстояние, улеснява инсталирането на клонови скоби.

Фазов разделител

За да се свържете към SIP проводника, се използват два типа адаптери за скоба.Разклонителни и пробивни скоби. първи се използват за клонове на багажника. Скобата се състои от три плочи, между които са затегнати затегнати проводими проводници. Нарича се още „ядката“. Как да използвам гайка за свързване на проводника, разказахме в отделна статия.

Szim отговорен

За да свържете клоните от багажника, използвайте пробивни скоби, Когато избирате компреси, трябва да знаете напречното сечение на багажника и клоните, въз основа на това да направите избор.

Пиърсинг скоби

За да кримпвате връхчетата, краищата на SIP проводника, които могат да бъдат поставени във входната или регистрационната дъска, може да ви е необходима преса за кримпване на връхчетата и специални матрици. С това устройство контактът на сърцевината с върха се получава с най-високо качество.

Матрица и натиснете

В допълнение към всички горепосочени фитинги е необходимо да има специална защитна грес (NILED), която предотвратява увеличаването на съпротивлението при контакт, а също така не позволява появата на оксиден филм върху алуминиевия проводник. Използването му увеличава експлоатационния живот.Лентата (NILED) се използва за възстановяване на изолацията на самоносещия изолиран проводник и за изравняване на повърхността при термоусаждане. Тази лента, базирана на специален мост, има висока устойчивост на ултравиолетови и озонови.

Пример за монтаж с описание на фитингите за монтиране на самоносещия изолиран проводник можете да видите на снимката:

Инсталационна схема на SIP

Препоръчваме ви също да гледате видео урока, който ясно показва какви инструменти и устройства се използват за инсталиране на SIP проводника:

С това приключваме прегледа на всички инструменти и приспособления. Сега знаете какъв тип фитинги са за монтиране на SIP кабел от стълб към къща.

Ще бъде полезно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Вадим

  как изкривявате езика, слушането ви е болезнено, но информативно.

  Отговарям

Добави коментар