Правила за запояване на алуминиеви и медни проводници

Най-често срещаният метод на свързване в съвременното окабеляване е запояване с тел. Този метод се характеризира с висока степен на надеждност на електрическата връзка, което от своя страна осигурява висока пожарна безопасност и обща експлоатационна безопасност. Как да постигнете желания резултат, правилно и безопасно да извършите тази работа, ще разгледаме по-долу. Нека започнем с подготовката. Теоретичните и практическите аспекти на запояване на медни и алуминиеви проводници ще бъдат описани по-долу. Няма да разглеждаме подробно избора между мед и алуминий. Отбелязваме само, че въпреки че медта струва повече, тя е много по-добра по качество и издръжливост на алуминиевото окабеляване. Така че, на вашето внимание, редът на запояване на проводници в разклонителната кутия.

Какви инструменти и материали ще са необходими?

Изборът на инструменти и материали, от които се нуждаем, ще се определя от нашите конкретни цели, както и от използваните методи за запояване. Основният инструмент, който се използва, е или електрически поялник или газова горелка. Е, тогава по принцип ще има стандартен комплект за запояване. Ще ни трябва:

  1. Нож за рязане на изолация на тел - не забравяйте да смилате или използвате канцеларски нож. Също може направете нож на електротехник със собствените си ръце.
  2. Клещи за усукване на проводници.
  3. Спойка и флюс. Флюсът е вещество, чрез което премахваме окислението от повърхността, която спояваме. Спойка е това, което директно вените са споени заедно.
  4. Файл - подходящ е малък файл.

Разклонителна кутия

При запояване на проводници с поялник или газова факла могат да се използват различни припои и флюси. Така че, за медни проводници е необходима спойка на базата на смес от калай и олово - това са продавачи от клас POS-40, POS-50, POS-60. За запояване на алуминиеви проводници са подходящи такива марки - Р-250А (цинк и калай), ЦО-12 (цинк и калай), СА-15 (цинк и алуминий), А (цинк, калай, мед). Розинът се използва като флюс - органичен материал, съдържащ смес от смолни киселини на иглолистни дървета. Розинът е най-често срещаният и евтин вариант. Има и методи за запояване с киселина като флюс, но не се препоръчва използването им поради вредността им. Освен това киселината дава обратна корозия във времето.

Нека спойка!

Когато всички необходими инструменти и материали са готови, ние се заемем с работата. Помислете за технологията на запояване на медни проводници в разклонителна кутия. В домашни условия най-често срещаният метод на свързване е да спойкате усукванията на едножилни проводници. Почистваме ги от изолация - ще премахнем 4-5 см от всеки край. За добро качество усукване трябва да бъде плътно усукано и завити краищата с клещи. Относно, как да направите добър обрат, разказахме в отделна статия. Просто не прекалявайте, в противен случай можете да откъснете вената, носеща ток.Вдигаме поялник, който трябва да е достатъчно топъл, и започваме да импрегнираме усукването си с колофон, така че да проникне между проводниците възможно най-добре. След това към върха на поялника се нанася спойка, състояща се от калай и олово, и постепенно затопляйки кръстовището, постигаме равномерно приложение на спойка. Тя трябва да прониква добре между проводниците. Когато са „боядисани“ в сребро, те могат да се считат за калай. Научете повече закак да калай тел, можете в нашата съответна статия.

За да калайдисате меден проводник, е необходимо да усучете всички малки вени в едно ядро ​​и да затегнете с клещи. След това нанесете колофон с поялник и след това необходимата спойка.

Обелени вени

Отличителна черта на запояване на алуминиеви проводници е високата степен на окисляване на алуминия във въздуха. И ако проводниците са окислени, тогава запояването им по време на електрическата инсталация вече ще бъде проблематично. Затова е необходимо постоянно механично да почиствате повърхността от окисляване и едновременно да извършвате калайдисване. За отопление се използва газова горелка, флюсът се избира въз основа на метода на запояване и напречно сечение на тел.

Снимка на алуминиево окабеляване на спайк

С нож внимателно изрежете изолацията от сърцевината с размери около 5 см. Почистваме повърхността, докато се появи характерен блясък, използвайки същия нож, или ще използваме шкурка. На следващо място, трябва да свържете вените под формата на жлеб, който се образува в резултат на присъединяване на обиколките на вените, чрез двойно усукване. Взимаме горелката и започваме да загряваме усукването до точката на топене на спойката. Продължаваме да загряваме ставата и разтриваме мястото за запояване със специална пръчка за спойка. Жлебът ще се напълни с спойка. Цялата повърхност се третира по същия начин, докато не бъде покрита изцяло с калай.

Между другото, плюсовете и минусите на съществуващите методи за свързване на проводници в разклонителна кутия разгледахме в съответната статия, която горещо препоръчваме да прочетете!

Някои характеристики на процеса

Препоръчваме ви също да обърнете внимание на няколко правила, които ще помогнат да направите висококачествено запояване на проводници със собствените си ръце.

Проверете върха на поялника преди да започнете работа. Трябва да е чисто. Ако върху него има неравности, мивки, черна сажди, тогава такова жило трябва да се почисти, в противен случай няма да може да вземе нормално спойка. Вземете малък файл, сложете жилото под ъгъл и го почистете, така че да се вижда блясъка от мед. След това отново калайдисайте края му. В процеса понякога обръщайте внимание на състоянието му и се опитайте да го поддържате чист. Можете също така да използвате фина шкурка за почистване на върха на поялника.

Почистване на жилото с гъба

Ние винаги започваме да спояваме от страната на сърцевината, която е най-отдалечена от изолацията, тъй като тя може да се стопи, нейните свойства са нарушени, което е недопустимо. Внимателно завъртете ставите с клещи, без излишни усилия, за да не се счупят проводниците, особено това важи алуминиево окабеляванекоето е особено крехко.

Преди да приложите спойка, дори и при свързването на медни проводници, опитайте се да почистите повърхността на сърцевината с нож до блясък, ще видите, че спойка се нанася много по-лесно. Това се отнася както за медни, едножилни и многожилни, така и за алуминиеви проводници.

Не забравяйте внимателно да изолирате ставите в края на работата. За тези цели трябва да се използва памучна или поливинилхлоридна изолация. Увийте ги около усукващите места, така че изолацията да идва на няколко сантиметра от голото място. Научете повече за как правилно да изолирате проводниците, можете да разберете в нашата статия.

Въпреки факта, че запояването не е супер бърз начин, той осигурява добро качество на връзката. И всичко, което е описано в комплекса, ще ви помогне да увеличите безопасността на работата, както и да увеличите експлоатационния живот и надеждността на електрическото окабеляване.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видео, което подробно описва технологията за запояване на електрически проводници в разпределителни кутии:

Използване на газова горелка

Използването на специален поялник за тръби

Затова разгледахме как проводниците се запояват в разклонителната кутия. Надяваме се, че предоставената инструкция е била полезна и разбираема за вас!

Не пропускайте:

Използване на газова горелка

Използването на специален поялник за тръби

(2 гласа)
Зареждане...

Един коментар

  • Магомед

    За калайдисване използвах смес от колофон с алкохол. Така проводникът е по-добре покрит. Предварително усукани консервирани краища, а не консервирани. Издълбани по-трудно, леко да се усукат. И с не консервирана опасност не е напълно калайдисване и, съответно, не напълно запояване на усукване. Т.е. oloao може да не е наличен навсякъде. Като се има предвид, че стоите на стълба, това е важно.

    Отговарям

Добави коментар