Какви са продавачите за запояване: видове, марки, предназначение

За да създадете плътна, надеждна връзка на метални части, най-често се използва запояване. Същността на процеса е свързването на материалите при нагряване със сплав на сплав, чиято точка на топене е по-ниска от температурата на топене на съединяваните вещества. При нагряване спойката, разпространявайки се между свързаните зони, осигурява силно сцепление (адхезия) на металите един към друг на молекулно ниво, което дава висока якост и електрическа проводимост на съединението. Разтопената спойка трябва добре да намокри метала. Тоест връзката между молекулите на твърдо вещество и течност трябва да бъде по-надеждна, отколкото между частиците на течен материал. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexpкакви са видовете припои за запояване, като се има предвид целта и обхвата на всяка от марките.

Избор на спойка

За да бъде връзката висококачествена, е необходимо да изберете правилната спойка. За да направите това, помислете за:

 • видове метали или сплави, които трябва да бъдат съединени;
 • метод за запояване;
 • температурни граници;
 • размера на свързаните части;
 • необходима механична якост;
 • устойчивост на корозия.

вид

Видовете сплави, предназначени за процеса на запояване, в зависимост от температурата на топене, се разделят на твърди огнеупорни и меки нископлавителни състави. Първите се топят при 450 градуса и по-високи, а вторите под тази стойност. Карбидното спояване е по-трайно. Но меките видове припои са незаменими за работата по радиоинсталацията.

Мек или стопяем

Най-широко използвани са калайджийските припои, съкратеното име е PIC. Броят, посочен в маркировката след намалението на буквата, съответства на процента калай. Например, POS-60 съдържа 60% калай. Тези видове се използват при производството на устройства, електронни устройства.

POS-90 съдържа само 10% токсично олово, поради което този сорт се използва за ремонт на съдове и медицински инструменти.

Pic-90

POS-40 се използва за спояване на месингови и медни тръби, електрическо оборудване, елементи от поцинковано желязо.

Pic-40

POS-30 се използва за запояване на цинкови листове, в производството на кабели, за запояване на поцинковано желязо.

POS-61 се използва за запояване на радио компоненти към печатни платки. Температурата му на топене е 183 градуса, а пълен преход към течно състояние настъпва при 190 градуса, което помага да се избегне прегряване и да се предотврати отказът на радиоелементите.

Има универсална и удобна версия на POS-61, която представлява куха калаено-оловна тръба с колофон вътре. Тази форма е много удобна, тъй като запояването се извършва без допълнително подаване на флюс.

POS-61 с колофон

Следващият тип PIC е спойка за марка POSSu. Освен съставките на олово и калай съдържа до 2% антимон.Този материал може да спойка намотките на електрически машини, електрически компоненти, кабелни изделия, поцинковани части.

Таблицата представя накратко някои видове PIC и техните основни свойства.

Таблица с типове PIC

В момента сплавите без олово се използват широко при производството на електроника. Например, POSu95-5 спойка без олово. Определянето на състава му е възможно чрез маркиране. Числото 95 означава процентът калай, 5 - антимон. Точката на топене е в диапазона 234 - 240 градуса.

Твърди или огнеупорни

Твърдите припои за запояване създават висока якост на свързване. Недостатъкът на тяхното използване е необходимостта от интензивно загряване над 500 градуса, което може да повреди някои видове устройства.

Сред огнеупорни с висока точка на топене се разделят две групи: медни и сребърни сплави. Медните припои на базата на цинк и мед се използват в съединения, предназначени за статично натоварване поради чупливост. Те не могат да запояват материали, подложени на динамично - ударно или вибрационно натоварване.

Цинкова спойка

Сребърните видове припои са универсални, те могат да запояват различни материали. Недостатъкът е високата цена, така че използването на състава трябва да бъде икономически оправдано. Сребърна сплав се използва за запояване на неръждаема стомана, мед, в протетичната стоматология и за ремонт на сребърни бижута.

Сребърна сплав за стоматология

Съставите, съдържащи сребро, са обозначени с буквите PSR. Има маркировки PSr-15, PSr-25, PSr-45, PSr-65, PSr-70, където числото показва процента на среброто.

Ниска температура

Съставът на POSK 50-18 включва 50% калай, 18% кадмий, 32% олово. Кадмият повишава устойчивостта на корозия, но прави материала токсичен. Целта на спойка е инсталирането на компоненти, които са чувствителни към прегряване. Точката на топене на материала е 142-145 градуса.

POS 50-18

Точката на топене на ROSE сплавта варира от 90 до 94 градуса. Този вид е маркиран като POSV-50. Съставът съдържа 25% калай, 25% олово, бисмут - 50%. Процентът на металите може да варира леко. Материалът се произвежда под формата на пръчки, гранули, блокове.

РОЗА сплав

Съставът се използва в производството на бижута, за монтаж на електронни устройства, калайдисване на медни песни върху печатни платки. Използва се в електромеханиката за предпазни предпазители, предпазители. Както и за демонтаж на електронни компоненти и конектори с пластмасови калъфи

Предимства на ROSE:

 • излъчва минимално количество токсични вещества, тъй като не съдържа кадмий;
 • лесно се разтапя, достатъчно контакт с вряла вода;
 • може да се използва у дома, без да се използва специално оборудване;
 • икономичен за използване.

Точката на топене на сплавта WOODA е в границите 65-72 градуса, което разширява обхвата на нейното приложение. Но 10% от кадмия в състава му прави материала токсичен. Останалите компоненти на сплавта: 13% калай, 27% олово, 50% бисмут.

WOODA сплав

Прилага се:

 • в датчици на пожароизвестителни системи;
 • в микросхеми;
 • при електроформоване;
 • в стоматологията;
 • за производството на отливани елементи;
 • в печатарския бизнес за производство на шрифтове, матрици, клишета;
 • в машиностроенето и корабостроенето;
 • в авиационната индустрия;
 • в металургичната промишленост.

Други видове

Има редки продавачи, използвани за специални условия. Те включват:

 • състави на базата на никел, използвани в части, работещи при условия на висока температура;
 • злато, използвано за вакуумни тръби;
 • магнезий, използван в черната и цветната металургия.

Ние даваме примери за някои от тях, тъй като има много от тях и няма да работи, за да се разгледат всички видове в статията.

Паста за спойка

Микросхемите за запояване, монтирането на SMD компоненти на печатни платки, сложният ремонт на мобилни телефони може да се извърши с помощта на паста за спойка, състояща се от флуид за немиене и сплав Sn62Pb36Ag2. Съставът съдържа 62% калай, 36% олово и 2% сребро.

Паста за спойка

Пастата отговаря на основните изисквания за технологията за повърхностно монтиране (SMD компоненти) в електронната индустрия.

За алуминий

Припой Lucas-Milhaupt Filalu 1192 NC има добра течност, висока адхезия към алуминий. Те могат да запояват хладилно оборудване, радиатори за кола, климатици. Запояването на алуминий с алуминий няма да създаде трудности дори за непрофесионалисти. Предлага се под формата на бар с флюс вътре. Точка на топене 577 градуса.

Структура на състава: Si-11,94%, Fe-0,18%, Cu-0,01%, Mn-0,03%, Mg <0,01%, Zn-0,01%, Al-rest, FLUX - 32%

Лукас-Mihaupt-Filalu-1192NC

За мед

За запояване на мед е подходящ практически всеки вид, мек и твърд. Например, могат да се използват припои, изработени от калай, олово, цинк, сребро.

доведе до

Произвежда се голямо разнообразие от припои за запояване на различни продукти, просто не е реалистично да се изброят в обемите на една статия. Но обобщавайки горното, отбелязваме:

 1. За инсталирането на електронни компоненти радиолюбителите използват сравнително подплавен POS-61, частите на спойка без олово се спояват чрез предварително калайдисване със сплав ROSE, за да се намали температурата на топене, а впоследствие частите лесно се демонтират. За тръби и хладилно оборудване използвайте твърди стопяеми марки.
 2. Съставът на сплавта не трябва да съдържа токсични вещества, надвишаващи установената норма. Работата трябва да се извършва само в добре проветриво място, като се спазват мерките за безопасност.

Свързани материали:

 

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар