Как да получите напрежение от 12 волта

Напрежението от 12 волта се използва за захранване на голям брой електрически уреди: приемници и магнетофони, усилватели, лаптопи, отвертки, LED ленти и др. Често те работят от батерии или от захранвания, но когато едното или другото се повреди, пред потребителя възниква въпросът: „Как да вземем 12 волта променлив ток“? Ще обсъдим това допълнително, като предоставим преглед на най-рационалните методи.

Получаваме 12 волта от 220

Най-често срещаната задача е да вземете 12 волта от 220V домакинско захранване. Има няколко начина да направите това:

 1. Намалете напрежението без трансформатор.
 2. Използвайте 50 Hz мрежов трансформатор.
 3. Използвайте превключващо захранване, по възможност сдвоено с импулсен или линеен преобразувател.

Ниско напрежение без трансформатор

Има 3 начина за преобразуване на напрежение от 220 волта в 12 без трансформатор:

 1. Намалете напрежението с баластен кондензатор. Универсален метод се използва за захранване на електроника с ниска мощност, като LED лампи, и за зареждане на малки батерии, както при фенерчетата. Недостатъкът е ниският косинус на веригата Phi и ниската надеждност, но това не пречи да се използва навсякъде в евтини електрически уреди.
 2. Намалете напрежението (пределен ток) с резистор. Методът не е много добър, но има право да съществува, подходящ за захранване на някои много ниски натоварвания, като например светодиод. Основният му недостатък е освобождаването на голямо количество активна мощност под формата на топлина върху резистора.
 3. Използвайте автотрансформатор или дросел с подобна логика на навиване.

Закаляващ кондензатор

Преди да започнете да обмисляте тази схема, първо трябва да кажете за условията, които трябва да спазвате:

 • Захранването не е универсално, така че се изчислява и се използва само за работа с едно известно устройство.
 • Всички външни елементи на захранването, например регулатори, ако използвате допълнителни компоненти за веригата, трябва да бъдат изолирани и върху металните дръжки на потенциометрите да се поставят пластмасови капачки. Не докосвайте захранващата платка и проводниците за свързване на изходното напрежение, ако товарът не е свързан към тях или ако ценеровият диод или стабилизаторът за ниско постояннотоково напрежение не са инсталирани във веригата.

Независимо от това, подобна схема е малко вероятно да ви убие, но можете да получите токов удар.

Диаграмата е показана на фигурата по-долу:

Заглушаване на кондензаторната верига

R1 - необходим за разтоварване на гасещ кондензатор, C1 - основният елемент, гасителният кондензатор, R2 - ограничава токовете при включване на веригата, VD1 - диоден мост, VD2 - ценеров диод за желаното напрежение, за 12 волта, подходящи: D814D, KS207V, 1N4742A. Можете да използвате линеен преобразувател.

Преобразувайте 220V в 12V

Или подобрена версия на първата схема:

Подсилена верига

Стойността на гасещия кондензатор се изчислява по формулата:

C (μF) = 3200 * I (товар) / √ (Uinput²-Uoutput²)

или:

C (μF) = 3200 * I (товар) / √Вход

Но можете да използвате калкулаторите, те са онлайн или като програма за компютъра, например като опция от Goncharuk Vadim, можете да търсите в Интернет.

Кондензаторите трябва да са така - филм:

Филмов кондензатор

Или такива:

Гасителни кондензатори

Останалите изброени методи нямат смисъл, защото понижаването на напрежението от 220 до 12 волта с резистор не е ефективно поради голямото генериране на топлина (размерите и мощността на резистора ще бъдат подходящи) и е непрактично да се навива дросел с кран от определен завой, за да се получат 12 волта поради трудови разходи и размери.

Захранване на мрежов трансформатор

Класическа и надеждна схема, идеална за захранване на звукови усилватели като високоговорители и магнетофони. При условие, че е инсталиран нормален филтриращ кондензатор, който ще осигури необходимото ниво на пулсации.

Диодна мостова верига

В допълнение можете да инсталирате 12-волтов стабилизатор, като KREN или L7812 или който и да е друг за желаното напрежение. Без него изходното напрежение ще се промени според напреженията в мрежата и ще бъде равно на:

Uout = Uin * Ctr

Ktr е коефициентът на трансформация.

Под напрежение верига

Тук си струва да се отбележи, че изходното напрежение след диодния мост трябва да бъде с 2-3 волта повече от изходното напрежение на ВР - 12V, но не повече от 30 V, то е ограничено от техническите характеристики на стабилизатора, а ефективността зависи от разликата в напрежението между входа и изхода.

Трансформаторът трябва да издава 12-15V променлив ток. Заслужава да се отбележи, че изправеното и загладено напрежение ще бъде 1,41 пъти по-голямо от входното напрежение. Тя ще бъде близка до стойността на амплитудата на входната синусоида.

Също така искам да добавя регулируема схема на PSU към LM317. С него можете да получите всяко напрежение от 1,1 V до стойността на изправеното напрежение от трансформатора.

Верига за захранване

12 волта от 24 волта или друго високо DC напрежение

За да намалите постояннотоковото напрежение от 24 волта до 12 волта, можете да използвате линеен или превключващ стабилизатор. Подобна необходимост може да възникне, ако трябва да доставите 12 V на товара от бордовата мрежа на автобус или камион с напрежение 24 V. В допълнение, ще получите стабилизирано напрежение в мрежата на автомобила, което често се променя. Дори при автомобили и мотоциклети с бордова мрежа от 12 V той достига 14,7 V при работещ двигател. Следователно тази схема може да се използва и за захранване на LED ленти и светодиоди на превозни средства.

Линията на линеен стабилизатор беше спомената в предишния параграф.

Верига за усилване на напрежението

Можете да свържете товар до 1-1,5А към него. За да усилите тока, можете да използвате преминаващ транзистор, но изходното напрежение може да намалее леко - с 0,5 V.

По същия начин можете да използвате LDO-стабилизатори, това са същите линейни стабилизатори на напрежението, но с нисък спад на напрежението, като AMS-1117-12v.

AMS-1117-12v

Или импулсни аналози като AMSR-7812Z, AMSR1-7812-NZ.

аналози

Схемите за свързване са подобни на L7812 и Banks. Също така тези опции са подходящи за понижаване на напрежението от захранването на лаптопа.

По-ефикасно е да използвате например импулсни преобразуватели на понижаващи напрежения, например на базата на LM2596 IC. Подложките се подписват съответно на платката In (input +) и (- Out output). В продажба можете да намерите версия с фиксирано изходно напрежение и с регулируемо, както на снимката горе вдясно виждате многооборотен потенциометър в синьо.

Превключване на преобразувател на напрежение

12 волта от 5 волта или друго напрежение

Можете да получите 12V от 5V, например, от USB порт или зарядно за мобилен телефон, можете да го използвате и с вече популярните литиеви батерии с напрежение 3,7-4,2V.

Ако говорим за захранвания, можете да се намесите във вътрешната верига, да редактирате източника на референтното напрежение, но за това трябва да имате известни познания в електрониката. Но можете да улесните и да получите 12V например с усилващ преобразувател, например на базата на XL6009 IC.В продажба има опции с фиксиран изход 12V или регулируеми с регулиране в диапазона от 3,2 до 30V. Изходният ток е 3A.

Boost конвертор

Продава се на завършена дъска, а върху нея има бележки с присвояване на щифтове - вход и изход. Друг вариант е да използвате MT3608 LM2977, увеличава се до 24V и може да издържи на изходния ток до 2A. Също така на снимката се виждат ясно подписи към контактните подложки.

Обозначения за печатни платки

Как да получите 12V от импровизирани средства

Най-лесният начин да получите 12V напрежение е да свържете 8 батерии от 1.5V пръст последователно.

Получаване на 12 волта с батерии

Или използвайте готова 12V батерия, обозначена 23AE или 27A, такива се използват в дистанционното управление. Вътре е селекция от малки „хапчета“, които виждате на снимката.

12V батерия

Разгледахме набор от възможности за получаване на 12V у дома. Всеки от тях има своите плюсове и минуси, различна степен на ефективност, надеждност и ефикасност. Кой вариант е по-добре да използвате, трябва да изберете сами въз основа на възможностите и нуждите.

Също така си струва да се отбележи, че не обмислихме една от възможностите. Можете да получите 12 волта от захранването за компютър с формат ATX. За да го стартирате без компютър, трябва да късите зеления проводник до някой от черните. 12 волта са на жълтия проводник. Обикновено мощността на 12V линия е няколкостотин вата и ток от десетки ампери.

Захранване

Сега знаете как да получите 12 волта от 220 или други налични стойности. Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Със сигурност не знаете:

(6 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Владимир

  Интересува ме регулираната верига PSU на LM317. ВАЖНО ВЪПРОС и кой трансформатор е тук на веригата и имате ли тази веригаSprint-Layout или в подобна програма.

  отговор
  • Генадий

   Да, също обърнах внимание на странното UGO на този транс

   отговор
   • Admin

    И какво странно видяхте в UGO трансформатора, но не забелязахте, че там електролитите не са изтеглени според руските държавни стандарти, а също и диодите. В него се казва, че вторичният в транс трябва да даде 30 волта за промяна. За LM317 могат да се въвеждат до 40 волта. Съответно разликата между входното и изходното напрежение трябва да бъде не повече от 40 волта.
    В този случай напрежението на входа на микросхемата трябва да бъде поне 2 волта повече, отколкото на изхода. Т.е. на регулатора (стабилизатора) LM317 се губи няколко волта. Съответно се разпределя мощност, равна на разликата в напрежението между входа и изхода, умножена по тока през микросхемата. Следователно, колкото по-голяма е разликата между вход и изход, толкова по-ниска е ефективността.
    Всичко съм за това, за това, че можете да използвате всеки трансформатор, който отговаря на описаните условия! Защо веригата е на пружинна светлина, ако има окабеляване - 2 гуми и до 10 дупки .. Сглобени на дъска или монтирана инсталация. Или искате електрическа схема в класическа форма?

    отговор
 • Даунър

  Защо има 35V кондензатор C3 във втората верига след моста? Не е ли там 220? Също така, значението на кондензатора С2 не е разкрито.

  отговор

Добавете коментар