Избор на станция за запояване за работа и дома - какво да търсите?

Използването на станция за запояване може да е необходимо у дома (за начинаещи), за различни нужди и ситуации. Но изборът може да се превърне в проблем - не всеки знае по какви признаци, характеристики и нюанси да го направи. За да се справите с този проблем, трябва да се запознаете с техническия потенциал на поялника, а именно: функции, способност за отопление, мощност и др. В тази статия ще се опитаме да говорим подробно за това как да изберем станция за запояване и коя е по-добра.

От какво се състои комплектът?

При извършване на запояващи работи е необходима не само запояваща станция, но и пълни части: контролен, контролен модул и пружинен държач. Всичко това ще може да осигури необходимата температура, да се предпази от претоварвания.

Пълен комплект

Със спецификите на работа на запояваща станция, комплектът може да включва:

 • пинсети (запояване и отстраняване на малки части);
 • сешоар за отопление (допълнително загряване на мястото на запояване);
 • топлинен радиатор (отопление на дъската при запояване на група);
 • вакуумни пинсети;
 • допълнителни фитинги.

Класификация на оборудването

В зависимост от специализацията на поялника се включват тези или онези компоненти. За да изберете правилната станция за запояване, трябва да запомните, че конфигурацията определя работния профил на устройството.

Има четири вида поялници:

 1. Thermoair (завършва се със сешоара, запояването се извършва от горещ въздух). Препоръчваме да изберете тази опция за ремонт на брони за автомобили и други пластмасови части.Запояване с горещ въздух
 2. Импулсен (монтаж и отстраняване на по-модерни схеми).
 3. Индукция (малко, но много мощно устройство).
 4. Инфрачервена връзка (по-лесен ремонт на лаптопи, телефони, мини компютри или таблети).Инфрачервено устройство за запояване

Въз основа на това обобщаваме - за да изберете един или друг модел, първоначално трябва да знаете какво ще бъде споено с този поялник.

Технически характеристики

Когато избирате, трябва да знаете, че според вида на запояване могат да се разграничат две категории:

 • водя;
 • без олово.

Оловни устройства са оборудвани с модул, който регулира нивото на температурата на върха на поялника, което прави работата по-точна и по-добра. Механизми, базирани на електрически станции и индукционни станции, за работата на които се произвежда магнитно поле. Използвайки такова устройство, получавате висок топлопренос.

При запояване на недостъпни компоненти се използва безконтактно запояване (горещ въздух или инфрачервено). Инфрачервената връзка се използва за схеми в компютри или дънни платки. Thermoair (точково предаване) - за отопление на недостъпни части, без да се засягат близките части. По-добре е да изберете тази опция за запояване на пластмаса, както и за настройка на домакински уреди и мобилни телефони.

Експлоатация на запояващи станции

Днес има много видове оборудване за техническата част на устройството за запояване и това значително усложнява избора при покупка. Поради това, преди да изберете правилния модел, трябва да вземете решение за техническите характеристики и обхвата на употреба. Тези, които обичат да ремонтират нещо със собствените си ръце за дома, най-често използват обикновени поялници, но прегряват частите, в резултат на което не е ремонта на частите, а обратно. Това е най-важната причина да оставите избор в станция за запояване. Наличието на захранване прави работата лесна и проста поради способността да се променя напрежението и температурата.

Мощността играе роля, важно е при използване на огнеупорни припои. В друг случай:

 • висока температура - прегряване на вериги;
 • жилото се унищожава при излагане на висока температура;
 • отоплителната част се проваля с времето;
 • прегряване на пътечките на дъската;
 • качеството на запояване намалява.

За да се избегнат горните нюанси, е по-добре да изберете станция за запояване без олово. Също така може Направи си сам спойказа какво говорихме в съответната статия!

Вид контрол

Поялна станция - едно от най-важните устройства в производството на електроника. Това показва висока степен на нужда сред хората, участващи в това. Инсталацията ви позволява да свържете чифт модули, които дават възможност за запояване с и без контакт; дюзите и накрайниците също могат да бъдат заменени.

За да изберете правилното устройство, важно е правилно да определите метода на управление:

 • цифров (някои програми осигуряват контрол върху нагряването на върха, стабилност и точност в работата, отколкото аналогови);
 • аналогов (устройствата трябва да се наблюдават постоянно, тъй като високата температура се отразява негативно на компонентите на устройството).

Основни критерии за подбор

Първокласното захващане на елементите е най-важната цел на запояващата станция. За да изберете правилното устройство, трябва да знаете дизайна и техническите параметри:

 1. Нагревателен елемент и неговият тип. Днес по-голямата част от устройствата, сред които можете да изберете, имат 2 вида - керамика и нихром. Керамичните бързо се нагряват, но могат да се спукат поради неравномерно загряване; ако има стабилизатор на топлината, всичко това няма да се случи, ще контролира температурата и устройството ще продължи по-дълго. Нихромът бързо се проваля и не е подходящ за честа употреба. Струва значително по-малко от керамиката.
 2. Диапазонът на регулиране на температурата трябва да бъде по-бял, отколкото широк.
 3. Степен на отопление.
 4. Ел. За да изберете станция за запояване по захранване, първоначално трябва да знаете областта на работа на устройството: телефони, лаптопи, таблети или домакински уреди и др .;
 5. напрежение; тегло, размер, форма и т.н.

И също така трябва да вземете предвид моменти като:

 • световни стандарти за запояване без олово, което показва оборудване с температура 250 градуса;
 • Схемите са поставени в корпус BGA за микрочипове, което прави самото устройство по-миниатюрно и леко.

Какво друго е важно да знаете?

Когато купуват, занаятчиите се съветват да се запасяват с резервни уреди за подмяна. Всички те се различават по формата и площта на края, което определя резултата от самата работа. Също така, за да изберете подходящо изпълнение, трябва да знаете, че по-голям ръб осигурява по-добър топлообмен по време на запояване. От своя страна, формата оказва влияние върху типа елементи, които ще бъдат запоени, както и достъпността до местата за запояване и температурата.

Различни ужилвания

Друг важен съвет - за да изберете всичко правилно, трябва да обърнете внимание на материалите, от които са направени накрайниците за запояване, те трябва да провеждат добре пренос на топлина. Освен това трябва да изберете оборудване с лесна подмяна на части в случай на повреда на някоя от тях.

Най-добрите производители и модели

Е, последното нещо, което бих искал да ви кажа за коя станция за запояване е по-добре да изберете за дома (любовници ремонт на домакински електрически уреди), работа (ремонт на електроника), както и запояване на пластмасови части на автомобили.

На първо място, нека поговорим за производителите на инструменти. Най-добрите днес са немската компания Ersa и китайската Quick. За почитателите на ремонта на електрически уреди у дома обаче изборът на устройство за запояване Ersa няма да бъде най-рационалното решение. Факт е, че цената на оборудването е доста висока, така че тази опция е по-подходяща за професионална употреба. В същото време Quick притежава в асортимента си бюджетни станции за запояване с повече или по-малко добро качество.

Друга популярна компания е Lukey. Много занаятчии и радио ентусиасти твърдят, че това е най-евтиният Китай, който се разпада бързо и може също да причини пожар. Друга част от майсторите препоръчват да изберете станция за запояване Lukey за начинаещи бутове, като Някои модели оборудване са доста добре направени и за цената им са най-добрият вариант за домашен сервиз. За да направите избор, препоръчваме ви да прегледате отзивите в YouTube. Можете да намерите много видео рецензии на нова технология, които показват основната функционалност, оборудване и недостатъци на определени станции за запояване.

Независимо от това, най-популярните модели от евтините са Lukey 702, 852D + и 868. От Quick, най-често купуват 202D ESD (за любители) и 702 ESD (за професионалисти).

Станция за горещ въздух е подходяща за ремонт на брони. Добър вариант е Lukey 868, работата с която е показана на снимката:

И накрая, препоръчваме да гледате видео, в което всички нюанси на избора на запояваща станция за дома и работата са разгледани подробно:

Съвети за начинаещи

Това е всичко, което исках да ви кажа по този доста сложен въпрос. Надяваме се, че сега знаете как да изберете станция за запояване и коя е по-добра през 2017 г.!

Ще бъде интересно да прочетете:

Съвети за начинаещи

(10 гласа)
Зареждането ...

6 коментара

 • Яша

  Какво ще кажете за запояващата станция Hakko?

  отговор
  • Admin

   Аз лично не го използвах и отзивите, които срещнах на тематични форуми, са доста нееднозначни. Кой възхвалява качеството на изграждане и кой критикува обратното.

   отговор
   • Александър

    И така, кое е по-добре да вземете до 6000r?

    отговор
  • Алексей

   Нямам личен опит с Хако, но изучих темата, тъй като исках да я разбера. Истинските хора на Хако са много похвали. Проблеми с него възникват, ако Hakko е купен на Aliexpress и неговия ilk. Можете да разгледате цената на оригинала, например в ebay.

   отговор
 • AzimusPRIME

  Здравей, скъпи Админ. Преди това се занимавах с ремонт на домакински уреди (перални машини и др.), Но наскоро преминах към ремонта на офис техника (компютърни системни единици, монитори, мобилни устройства и друго оборудване). Като цяло бяха запоени само големи елементи и поради тази причина нямаше нужда от запояваща станция , Успях с обикновен електрически поялник, но през последните месеци навлиза все повече и повече оборудване с повреда на малки smd елементи, добре, очите ми светнаха от желанието да си купя запояваща станция / система, но не съм добър в избора на устройство, но след като гледах видеото в YouTube, за metcal mx -5200, щяха да го купят, но цената бързо се увеличи с 5-10 хиляди и да изхвърли повече от 40 хиляди - финансовата ситуация не позволява. Не знам защо станцията се нарича система, но трябва да изберете устройство за висококачествена и за предпочитане лесно овладяна запояваща станция / система, за работа с малки части, които са толкова лесно повредени, можете ли да помогнете за правилния избор?

  отговор

Добавете коментар