Характеристики на термоустойчив проводник PRKA

Много често по време на монтажа на електрическото окабеляване се налага използването на топлоустойчиви проводници, които ви позволяват безопасно да работите с мрежата при повишени стайни температури. Една от тези марки са телените PRKA технически характеристики, които ще разгледаме в тази статия.

Етикетиране Обяснение

Марката тел PRKA се отнася до топлоустойчив монтаж и се декриптира, както следва:

 • P - тел, направен с медна сърцевина;
 • RK - черупка, изработена от органосиликонов (силиконов) каучук, не съдържа халогени, докато е импрегнирана под формата на антисептичен състав;
 • A - има повишена твърдост (тук буквата "A" означава далеч от алуминий, както може би повечето биха си мислили, защото сърцевината е направена от мед в този проводник).

Характеристики на дизайна

Дизайнът на PRKA е проводящо ядро, което е усукано от редица медни проводници (това може да се види на снимката по-долу).

Топлоустойчив проводник

Изолацията (обвивка или плитка) е изработена от силиконов каучук, тя може да бъде зелена, бяла, червена, жълта, синя, черна, кафява.

Има един вид тел PRKA-T. Буквата "T" означава тропическо изпълнение; използва се за фиксиран монтаж в електрически печки, фурни, както и други електрически нагреватели, използвани в ежедневието. Характеристиките на RCA ще бъдат разгледани по-подробно по-долу.

Основни параметри

Ето основните технически характеристики на проводника PRKA:

 1. TU 16-505.317-76 (производството на проводници се регулира от стандарт 26445 - 85).
 2. Брой ядра: едно (когато маркирането не е посочено, тъй като едно ядро ​​се използва във всички RCA по подразбиране).
 3. Минимално напречно сечение - 0,5 мм2максимум 2,5 мм2, След това ще бъде представена по-подробна таблица с напречни сечения, включително тегло и възможни размери (всички параметри са номинални).
Секция на сърцевината, мм2 Дебелина на изолацията (радиална), мм Външен диаметър mm Масата на един километър, кг
0,5 0,6 2,1 8,7
0,75 0,6 2,3 11,6
1,0 0,6 2,5 14,0
1,5 0,6 2,8 19,5
2,5 0,8 3,7 30,3

Важно е да знаете! Долното гранично отклонение от дебелината на черупката е десет процента. Стойността на горното отклонение е ненормируема стойност, но не се препоръчва стойността на външния диаметър да надвишава максималното отклонение. От своя страна стойността на отклонението на горната граница от външния диаметър е двадесет процента. Нормиране на отклонението в долната граница отсъства.

В допълнение към горното е важно да се отбележат следните спецификации:

 • температурата на околната среда, при която може да се използва този проводник, е в границите от + 180 ° C до -60 ° C;
 • максимална работна температура: + 180 ° C;
 • PRKA може да работи при ниво на влажност 98% при температура 35 ° C;
 • променлив ток, честота 50 Hz, работно напрежение 660 V;
 • тествайте променливо напрежение с честота 50 Hertz (в рамките на пет минути) - 2500 Volts;
 • импулсно напрежение - от 4 до 5,6 хиляди волта;
 • изолационното съпротивление е не по-малко от 100 MOM * km;
 • дължина на строителната тел от 200 м;
 • притежава следните важни свойства: запазва формата си, еластичен е, еластичен, много издръжлив, докато радиусът на огъване е 2 външни диаметра;
 • изолацията на PRKA е устойчива на спукване и не се страхува от излагане на мухъл;
 • жицата не разпространява изгаряне, има малко отделяне на дим и газ, следователно е устойчива на озон, както и на слънчева радиация;
 • експлоатационен живот - повече от 10 години.
 • монтажът може да се извърши при температура на въздуха най-малко -15 ° C.

Тази жица не е направена от нито един производител, ако желаете, можете да намерите много такива производители. Междувременно почти всяко растение е готово да предостави гаранция за използването на проводника за година и половина, което е важно. ох топ производители на кабели Разговаряхме в отделна статия.

Област на приложение

Помислете къде се използва проводникът PRKA. Основната му цел е използването за свързване на "екстремни" места, където има повишена температура на въздуха и влажност, например във вана, сауна, сушилня, както и за свързване на електрически отоплителни домакински устройства (както е споменато по-горе в описанието на PRKA-T) , електрически двигатели, електрически камини, осветителни и отоплителни уреди с голяма мощност. Именно техническите спецификации дават възможност за работа на PRKA при толкова тежки условия.

И накрая, препоръчваме ви да гледате полезен видеоклип, в който се разглеждат термоустойчиви проводници (включително марката PRKA), както и обхватът на всяко изпълнение:

Така разгледахме основните технически характеристики на проводника PRKA, декодирането на маркировката и възможната секция на проводника. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и разбираема за вас!

Ще бъде интересно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар