Изберете отвертка - какво да търсите?

За окабеляване, фиксиране и прецизна работа незаменим инструмент е отвертка. Има много разновидности на този тип продукти и е много трудно да изберете подходящия вариант. За да бъде изборът правилен, трябва да знаете какви са устройствата, техните дизайнерски характеристики и типове съвети. След това ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexpкак да изберем отвертка и кой е по-добър за различни работни места.

Обърнете внимание на дизайна

Обикновено отвертка се състои от три елемента: накрайник, вал и дръжка. Можете да изберете солиден инструмент, при който валът преминава изцяло през тялото. И можете да изберете композитен модел с битове. Този избор се счита за по-практичен, тъй като комплектът съдържа различни дюзи. В зависимост от дизайна на инструмента, можете да промените или един бит, или лента.

Разнообразие от форми

Изборът на материал на дръжката трябва да бъде внимателен, тъй като трябва да е траен и удобен. Като правило за него се използва материал като пластмаса, дърво или гума. Отвертка с пластмасова дръжка се счита за популярна, тъй като може да се използва при всякакви обстоятелства и условия, лесно се почиства от различни видове замърсители. За удобна и добра дръжка се счита опцията с наличието на гумени вложки, тъй като такова покритие няма да търка калуси.

Необходимо е да изберете пръчка от високолегирана здрава стомана, която ще бъде здрава и устойчива на корозия. Инструментите с висока якост осигуряват такива стомани като хром ванадий и хром молибден. Ужилването на такъв материал не се страхува от действието на масла, влага или други абразивни материали. Правилният избор на пръчката зависи от неговата сила, дължина, форма и диаметър. Според GOST, силата на пръта трябва да варира между 47 и 52 HRC. Ако силата на пръта е по-малка от 47, тя може да се огъне, а ако е повече от 52, да се напука.

Изборът на върха изисква специално внимание и зависи от това кои глави на винта или слотовете на винта (препоръчително е да изберете винт). Отвертка Phillips се счита за по-популярна от отвертка с плоска глава. Също така, върхът може да бъде под формата на шестоъгълна звезда.

Отвертка с намагнетизирана прилеп е в състояние да се придържа към върха на дребни детайли, така че е незаменима при работа с малки крепежни елементи. Цветът на върха трябва да бъде избран не същия като пръчката. За да може жилото (накрайникът) да придобие по-голяма здравина, то се третира със специален инструмент (например окисляване), поради което елементът потъмнява. Тъмният грапав накрайник показва, че инструментът е подложен на окислена обработка. Ако няма такова лечение, тогава жилото ще бъде лъскаво и ще се износва бързо.

Разнообразие от съвети

Отвертка с плосък накрайник има определената ширина на върха, така че да изберете правилния инструмент за конкретното закрепване е лесно.Останалите цифри показват размера на работната част.

Изборът на работната част, а именно жилото, е сериозен въпрос. В края на краищата, тя трябва да съответства на формата на закопчалката. Всяко жило има собствено обозначение и отговаря на определени стандарти. Основните и най-търсените са такива видове отвертки:

  1. Плосък (SL). За дома - това е необходимия тип накрайник, тъй като може да се използва за фиксиране на фитинги за врати или контакти с превключватели.
  2. Кръст (RN). Това е най-често срещаният тип устройство. Ако се сравнява с предишната версия, тогава такъв отвертка е по-добре в контакт със самонарезен винт или винт, така че силата по време на завинтване да стане по-голяма.
  3. Напречно с водачи (PZ). Изборът на този тип е подходящ за сглобяване на мебели или за монтаж на различни конструкции. Шлицова отвертка PZ се използва, когато в основния кръст има четири други малки вдлъбнатини.
  4. Шестнадесетичен (HEX). Въртящият момент на такъв инструмент ще бъде десет пъти по-голям от показанията на отвертка на Phillips. Такива крепежни елементи се използват в автомобили, техническо оборудване и други елементи.
  5. Звездна форма (TORX). Той има връх под формата на шестоъгълна звезда. Той се използва рядко, тъй като такива съединения са в електронни и домакински уреди.

Форми на бакшиш

Област на приложение

Изборът на отвертка трябва да се подходи така, че да се използва редовно. Това може да се направи правилно, при условие че знаете какъв тип, в коя област е популярен. Например със зацапани или лепкави елементи за свързване можете да използвате ударна отвертка. Вътре в дръжката на такъв продукт има механизъм, който при удара се превръща в ротационно движение, като по този начин измества крепежните елементи на малко разстояние и прави връзката по-слаба.

Ударен механизъм

Препоръчително е да изберете безжичен отвертка за тези, чиято работа включва постоянно затягане на винтове, тъй като това ще спести физическата сила на работещия човек. Този дизайн съчетава компактните размери на ръчен модел и производителността на отвертка. Използва се за дългосрочна работа в мебелната и автомобилната промишленост. Например, инсталирайте или премахнете конкретен елемент в автомобил или сглобете / разглобете мебели.

Модел на батерията

Има и така наречена тестер отвертка. Изборът на такова специализирано устройство е важен за намиране на фазата в електрическата мрежа. Нарича се още индикатор, тъй като в дръжката на устройството има индикатор, който свети, когато докосвате частите на живо с накрайник.

Индикатор за батерията

Има и диелектрична отвертка, с която можете да работите под напрежение. Този тип конструкция е подходяща за електротехници.

Корпус на диелектричен инструмент

За монтажни работи е по-добре да изберете модел с въртящ момент. Използва се в онези произведения, където точността е важна. За да контролирате силата на усукване, има специална скала, както на снимката по-долу:

Динамометричен модел

Ако по време на работа често се случва, че трябва да затегнете самонарезния винт на труднодостъпно място, препоръчваме да изберете отвертка с гъвкав вал. Предимството му е ясно показано на снимката:

Гъвкав вал

Препоръчваме също да гледате видео, в което експертите обмислят различни версии на отвертки и изразяват мнението си как да изберат правилния модел:

Сега знаете как да изберете отвертка и коя е по-добра за различни работни места. Надяваме се, че предоставените съвети бяха полезни за вас и помогнаха при избора на подходящия инструмент!

Също така препоръчваме да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар