Прости начини за тестване на триаци и тиристори

На практика има различни полупроводникови превключватели. Използват се за превключване на захранването или за плавно регулиране на напрежението и тока. Едно от такива устройства е триак. Използва се в димери за осветление, в домакински уреди и промишлени преобразуватели. В тази статия ще ви разкажем как да проверите триака за работоспособност с мултицет или на домашна стойка.

Предназначение и устройство

Triacs са полупроводникови полуконтролирани клавиши, които се отварят чрез токов импулс през контролен електрод. За да го затворите, трябва да прекъснете тока във веригата или да приложите обратно напрежение.

По принцип на действие те са подобни на тези на тиристорите. Те се различават само по това, че триакът се състои от два тиристора, свързани противоположно. Обозначението в диаграмата, която виждате по-долу.

UGO в чертежа

По дефиниция те често се използват в релеен режим - с прости думи, те работят на "включен" и "изключен", като между другото такива релета се наричат ​​полупроводникови релета.

Разликите от електромеханичните са следните - скоростта е с порядъци по-висока, няма контакти и следователно голяма издръжливост. Основното условие за дългосрочна работа е осигуряването на номиналния термичен режим и натоварване.

Методи за проверка

За да диагностицирате неизправности на електронна верига, трябва последователно да проверявате нейните елементи. На първо място, те обръщат внимание на силовите вериги, а именно на всички полупроводникови превключватели. За да ги проверите, можете да използвате един от методите:

  • мултицет (омметър или непрекъснатост);
  • батерия с LED или крушка;
  • на щанда.

За диагностика трябва да изпуснете елемента, тъй като при проверка на всякакви компоненти на електронни схеми за годност, без да се изпарява от платката, има възможност за неправилни измервания. Например, ще намерите късо съединение не елементът, който се тества, а е свързан успоредно с него във верига.

Във всеки случай можете да проверите триака и тиристора за работоспособност без запояване, а ако откриете възможна неизправност - спойка и отново да направите измервания.

Използване на мултицет

За да проверите триака за повреда с помощта на тестер, трябва да поставите устройството в режим на звуково звънене.

В повечето случаи приемствеността се комбинира с проверката на диодите.

Диоден тестов режим

Типичната подредба на изводите или, както се нарича още, щифт, е показана на фигурата по-долу. А1 и А2 (понякога Т1, Т2) са силови проводници, по-голям ток преминава през тях към товара, а G (порта) е управляващият електрод. Изходът може да варира, така че проверете на вашия triac

Опции за фиксиране

В диодния тестов режим спада на напрежението между сондите в миливолти се показва на екрана. В същото време има напрежение на сондите на тестера, което осигурява потока на тока в измерената верига (както в режим Омметър).

За да проверите елемента за повреда, докоснете сондите A1 и A2 с помощта на сондата, ако елементът е наред, тогава на екрана ще се появи “1” или 0L, а ако е счупен, стойност, близка до 0. Ако няма късо съединение между клемите A1 и A2, проверете контролния електрод. За целта докоснете сондите до един от захранващите клеми и контролния електрод; екранът трябва да има ниска стойност 80-200.

Алгоритъм за валидиране

За да проверите дали триакът се отваря или не, можете да свържете късовия му електрод с един от изводите на мултицета, така че да приложите контролно напрежение (ток) към него. Алгоритъмът за проверка за примера на тиристора, който виждате по-долу.

Друг начин за проверка

След като свалите напрежението от контролния електрод - триакът може да се затвори назад. Това се дължи на факта, че през него трябва да тече някакъв минимален ток, за да поддържа проводимото състояние. Същият феномен може да се наблюдава при следните методи за проверка.

Същото може да се направи и с омметър: ако елементът е счупен, съпротивлението ще бъде ниско, а ако не е счупено, то ще има тенденция към безкрайност.

Този метод на проверка е разгледан подробно в следващото видео, но имайте предвид, че авторът е направил грешка във формулировката, наричайки съпротивлението на падане на напрежението. Иначе е много ясно.

Използване на батерия с крушка или LED

Ако нямате мултицет, можете лесно да проверите триака с обикновена верига, за това ви трябва крушка или светодиод и батерия, схемата, която виждате по-долу.

LED верига

Ако вместо светодиод да използвате малка лампа с нажежаема жичка от фенерче, тогава резисторът R1 трябва да бъде отстранен от веригата, ако използвате батерия с ниско напрежение - премахнете резистора R2 или намалете неговото съпротивление. Можете да използвате 3 последователни батерии за пръсти (3x1.5 = 4.5V) или дори корона (9V). Ако сглобите преносим тестер съгласно тази схема, можете да инсталирате бутон без фиксиране с нормално отворени контакти, както е показано на диаграмата.

Ако няма да сглобите такова устройство, просто просто докоснете контролния електрод с жица, както беше показано в метода с мултицет.

Други методи за проверка

Може би най-удобният начин за тестване на електронни компоненти е универсален тестер на радио компоненти, често се нарича транзисторен тестер. Той "знае" да измерва капацитет, съпротивление, индуктивност, да определя щифта и вида на непознати компоненти, докато работи от короната.

Универсален тестер

Такова устройство струва около 4-10 долара за aliexpress в зависимост от комплекта за доставка (със или без калъф) и модел (дори най-евтиният е доста функционален инструмент на домашен майстор).

За да проверите здравето на даден елемент, просто трябва да го поставите в клемния блок и да натиснете един бутон. Ако компонентът е открит правилно, значи е здравословен. Ако видите, че изображението на нарочно различна част (резистор вместо тиристор, например) се появи на дисплея, това означава, че е изгоряло

Проверете триак тестер

В мрежата има много вериги от малки стойки или устройства за тестване на триаци. Техният принцип на работа не се различава от описаните по-горе методи. Нека разгледаме някои от тях.

За да проверят триаците на контролния блок в пералнята, експертите съветват да използвате схема с електрическа крушка, без да изпарите частта от дъската.

Между другото, ремонтниците са изправени пред подмяната на ключове в пералня автоматично. В този случай те отговарят за управлението на двигателя и контрола на скоростта, както в прахосмукачката, а в електрическата кана - в управляващата верига на нагревателния елемент.

Triac верига за проверка

Друга схема на изпитвателен стенд беше публикувана в един от изданията на списание Radio и подобна от чужд форум. Когато проверявате на стойката според тази схема, можете да проверите дали триакът се отваря в двете посоки, за това има превключватели SA1, SA2 на първата верига и S1 във втората.

Схеми на щандове

Препоръчваме ви също да видите:

Разгледахме основните методи за диагностициране на вериги с тиристори и триаци.Те са подходящи за всички случаи, без значение къде е била инсталирана в прахосмукачка, димер, пералня или друго устройство. Обърнете внимание, че по време на теста ключът може да се затвори спонтанно след премахване на контролния импулс - това се дължи на особеността на тяхното вътрешно устройство и номиналните работни параметри.

Свързани материали:

(3 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Игор

    Написано е много компетентно и ясно, т.е. в радиолюбител, защото мнозина, без дори да разбират за какво пишат, просто отпечатват кривата на онлайн превода от чужди сайтове и оттам наричат ​​себе си експерти.

    отговор

Добавете коментар