Необходимо ли е да се сложи RCD на осветлението според PUE

За това дали е необходимо да се инсталират RCD за отразяване, често възникват спорове на тематични форуми и ние изпращаме въпросите, свързани с редакцията по тази тема. Следователно, за да не се повтаря няколко пъти и да се даде най-обемният отговор, в тази статия говорихме за това кога RCD са пуснати на светлина и кога това не е необходимо. За да има по-малко разногласия, материалът се поддържа от връзки към нормативна документация.

Когато не можете да инсталирате

При окабеляването един от основните проблеми е крайната цена на работата и окабеляването на продуктите. Често, за да спестят пари, те стигат до опростяване. вериги на разпределителни табла и намаляване на броя на модулите в него. Въпреки това, повечето хора не се чудят дали да инсталират RCD в света, често го жертват.

RCD

В дискусиите противници на инсталирането на RCD за осветление се крият зад глава 7.1. PUEа именно, точка 7.1.79, където е посочено, че обикновено не се изисква инсталирането на RCD в линиите, които доставят стационарно оборудване и осветление.

Какво ни казва „по правило“? Това означава, че в много случаи е възможно да не се инсталират диференциални защити на тези устройства, както и че има случаи, в които защитата е задължителна или изключително желана. Ще поговорим за тях по-долу.

Какво получаваме, ако не сложим RCD на светлината?

 1. Спестете място в електрическия панел.
 2. По-ниска цена на работа и оборудване за монтиране на щита.
 3. По-малък шанс за фалшиви аларми в случай на авария или повреда на лампата.

В следните случаи не можете да инсталирате остатъчно текущо устройство:

 • ако лампите са разположени на такава височина, че при никакви нормални ситуации не можете да докосвате техните проводими части (например метален калъф);
 • ако инсталирате превключвател в проводника с отворена фаза;
 • Винаги ще изключвате превключвателя, когато сменяте крушката, избърсвате или ремонтирате лампата.

В тези случаи съществува опасност от токов удар, ако ток за изтичане върху корпуса на лампата е минимален.

Кога да инсталирате

Изискванията за осветление са посочени в Глава 6.1 от ПУПи необходимостта от инсталиране на диференциална защита е описана в клаузи 6.1.14, 6.1.16, 6.4.18, 6.1.49. Съществува и препоръка в GOST R 50571.7.714-2014 стр. 714.411.3.3.

ниски висящи светлини

В него се казва, че са инсталирани RCD за осветление на жилищни и обществени сгради:

 • В помещения с висока влажност и опасност от пожар, като защита срещу токов удар, е необходимо да се използва намалено напрежение до 50V за захранване на стационарно осветление.
 • Когато доставяте източници на светлина в горните помещения от 220V, е необходимо да инсталирате RCD или изолационен трансформатор.
 • Не забравяйте да инсталирате на тела, долната точка на които се намира на височина под 2-2,5 метра. Това са светлините, които можете случайно да ударите от пода. За информация, с височина на тавана в Хрушчов от 2,5-2,7 метра, почти всеки полилей ще бъде разположен по-ниско.
 • Необходимо е да се инсталира в силовата верига на подсветката и осветлението на билбордове и табели.
 • Архитектурно подчертаване.
 • За външно осветление.
 • Осветление на обществени места на улицата (телефонни кабини, автобусни спирки, пътни знаци и др.).

Ако правите домашни ремонти, тогава трябва да знаете, че е необходимо да инсталирате RCD върху групите за осветление в банята, в банята, във ваната или сауната и други места с висока влажност, като например мазето.

Кой RCD изберете

Избирайки устройство за остатъчен ток на осветителната линия, човек често се чуди кой тип да избере: A или AC. Тип А реагира на променливи и пулсиращи токове на изтичане, докато тип А реагира само на променливи. Тогава, с какви параметри трябва да се изясни защитата, така че работата да е надеждна?

В глава 7.1. PUE от клауза 7.1.78 казва, че и двата типа могат да се използват в сгради, след което са изброени пулсиращи източници на ток, сред които има „регулирани източници на светлина“.

Маркиране тип A и тип AC

Следователно, ще бъде по-надеждно, ако инсталирате на светлината RCD от тип А. Номиналният му ток трябва да е равен или по-голям от номиналния ток на прекъсвача, който защитава тази верига. Изключителен ток, както е препоръчано PUE, трябва да бъде не повече от 30 mA.

Когато инсталирате защитното устройство на улично осветление или рекламно осветление, токът му на реакция трябва да бъде 3 пъти по-голям от линейния ток за изтичане. Следователно, изчислете тока на изтичане на линията съгласно PUE от точка 7.1.83 (10 μA или 0.1 mA на метър дължина на фазовия проводник).

За това кой номинален ток да изберете, можете да прочетете от статията, към която споменахме по-долу.

заключение

При проектирането на електрически табла трябва предварително да се вземе решение кои вериги и по какви средства ще бъдат защитени. Въз основа на това решение, от което се нуждаете изберете електрически панел, което ще побере повече модули, отколкото сте изчислили. В този случай не е нужно да жертвате сигурността в името на икономията.

Вярваме, че RCD трябва да се поставят на светлината, тъй като текущото изтичане на корпуса на лампата може да възникне не само в случай на повреда на изолацията на проводниците му, но може да ви спаси и живота, ако получите електрически удар, ако случайно докоснете контактите на патрона. Тази вероятност се увеличава особено, когато резбовите касети (тип E27, E14) са свързани неправилно и фазата е свързана не към централния, а към страничния контакт. В случай на такъв случаен контакт или повреда на изолацията на проводниците на лампата, RCD ще изчезне веднага щом възникне теч.

Дали ще решите дали да поставите RCD на осветление или не, разбира се, но помнете изискванията на регулаторните документи. Ако имате въпроси относно предоставената информация или искате да изразите собствено мнение - пишете в коментарите, нашите редактори са готови за обсъждане!

Свързани материали:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар