Колко електроенергия консумира електрически бойлер?

Човек има нужда от отопление и топла вода, защото човек не може да живее без тях. За решаването на този проблем се използват газ, дърва за огрев, въглища, електричество. Ако преди това са били използвани фурни, сега се предпочитат котлите. Тя може да бъде газ, твърдо гориво и електрически. Всяка опция има своите предимства и недостатъци. В Русия най-евтиният вариант за отопление е газ. Но газът не винаги е безопасен и не е във всички области. Особен проблем с газа в селата и градовете. Електрически котел е инсталиран за отопление и загряване на вода, където няма възможност за свързване на газ, например в къщи, селски къщи, апартаменти без подаване на газ. Простотата на дизайна привлича купувача на електрическия котел, но зад простотата се крие голямо потребление на енергия. В тази статия ще ви разкажем колко електроенергия се консумира от електрически котел и как можете да спестите от електрическо отопление.

Видове котли

Електрическите котли се отличават с четири основни характеристики:

 1. Ел. Консумацията на електроенергия зависи от това.
 2. Устройство. Електрически котел може да загрява охлаждащата течност по различни начини: нагревателни елементи (ефективност до 95%), индукционно нагряване (ефективност до 98%), електрод (ефективност до 98%).
 3. Броят на веригите е 1 или 2.
 4. Дизайн (котелно или не).

Видове електрически котли

Как да изчислим мощността на котела

Редица фактори зависят от крайната мощност на инсталацията. Средно вземете тавани с височина до 3 метра. В този случай изчислението се намалява до съотношение 1 kW на 10 m2, с климат, характерен за средните ленти. За точно изчисление обаче вземете предвид следните фактори:

 • състоянието на прозорци, врати и подове, наличието на пропуски по тях;
 • от какво са направени стените;
 • наличието на допълнителна изолация;
 • как къщата е осветена от слънцето;
 • климатични условия;

Ако стаята ви духа от всички пукнатини, тогава вие и 3 кВт на 10 м2 може да не е достатъчно. Пътят към енергоспестяването се състои в използването на качествени материали и спазването на всички строителни технологии.

Не трябва да приемате бойлер с голям запас, това ще доведе до голямо потребление на електроенергия и финансови разходи. Запасът трябва да бъде 10% или 20%.

Крайната мощност се влияе от принципа на работа. Погледнете таблицата за сравнение, със сигурност ще ви помогне:

Консумация на електроенергия от електрически бойлер

Как да изчислим консумацията на енергия

За да разберете колко консумира електрическият котел на ден или на месец, трябва да изчислите неговия режим на работа. Първо, с пълен капацитет работи за вас една трета, най-много половината от сезона, в периода на най-силните студове. Второ, преценете колко дълго работи за вас на ден. Да речем, че ще го оставите на работа с минимална мощност през деня и ще го включите на пълно нощем. Тогава времето за максимална консумация на енергия от електрически котел е около 6-9 часа. Сега трябва да умножите броя на работното време с цената на 1 кВт / час електроенергия.

Ето пример за изчисляване на дневната консумация на електрически бойлер при условията:

 1. Котелът работи с пълен капацитет 8 часа на ден.
 2. Мощност на котела 9 kW.
 3. Цената на електроенергията е 4,04 r за 1 kW / h (тарифа за жилищни помещения, оборудвани с електрически пещи и електрически отоплителни инсталации от 1 януари 2018 г. в Москва).

След това:

8 * 9 * 4.04 = 290 на ден.

Всъщност може да работи не с пълна мощност 8 часа, а 24 часа при една трета от мощността, например и т.н. За да изчислите месечните разходи, трябва да умножите полученото число по броя на работните дни:

290 * 30 = 8700 рубли на месец.

Сравнително високи разходи за електроенергия от електрически бойлер. За да изчислите цената на отоплителния сезон, можете да умножите броя часове на ден по мощността на електрическия котел и броя на дните през сезона, а след това да разделите получената сума по 2. Това ще помогне да се вземе предвид периодът на работа при тежки студове и времето на работа при минималния капацитет на електрическия котел в началото на есента и пролетта.

Как да спестите пари

Монтаж на двустепенен брояч спестява разходи за електроенергия. Москва тарифи за апартаменти и къщи, оборудвани със стационарни електрически отоплителни инсталации, разграничават две разходи:

 1. 4.65 п. От 7:00 до 23:00 часа.
 2. 1,26 п от 23:00 до 7:00 часа.

След това ще похарчите, в зависимост от денонощната работа на 9 кВт на електрически котел, включен с една трета мощност:

9*0,3*12*4,65 + 9*0,3*12*1,26 = 150 + 40 = 190

Разликата в дневната консумация е 80. Ще спестите 2400 на месец. Което оправдава инсталирането на двутарифен електромер.

Две тарифни измервания на електроенергия

Вторият начин да спестите пари при използване на двутарифен електромер е използването на автоматични устройства за управление на електрически уреди. Тя се състои в полагане на пиковата консумация на електрическия котел, бойлер и други неща през нощта, тогава по-голямата част от електроенергията ще се зарежда в 1,26, а не в 4,65. Докато сте на работа, котелът може или да се изключи напълно, или да работи в режим с ниска мощност, например, при 10% от капацитета. За да автоматизирате работата на електрическия котел, можете да използвате програмируеми цифрови термостати или котли с възможност за програмиране.

В заключение бих искал да отбележа това отопление на къщата с електричество доста скъп метод, независимо от конкретния метод, независимо дали става въпрос за електрически котел, конвектор или друг електрически нагревател. Те идват при него само в случаите, когато няма как да се свържат с газта. В допълнение към разходите за експлоатация на електрически котел, ви очакват първоначални разходи за проектиране на трифазен вход за електрическа енергия.

Основните задачи са:

 • изпълнение на пакет документи, включително технически спецификации, електрически проект и др .;
 • организация на заземяване;
 • цената на кабела за свързване на къщата и окабеляване на ново окабеляване;
 • инсталация на брояч.

Освен това може да ви бъде отказано трифазно въвеждане и увеличаване на мощносттаако във вашия район няма такава техническа възможност, когато ТП вече работят до краен предел. Изборът на типа котел и отопление зависи не само от вашите желания, но и от възможностите на инфраструктурата.

С това приключваме нашата кратка статия. Надяваме се, че сега ви стана ясно какво е реалното потребление на електроенергия от електрически бойлер и как можете да намалите разходите за отопление на къща с електричество.

Подобни материали:

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар