Как да направите USB вентилатор на склад

Много често в знойната топлина в помещението няма достатъчно поне минимален въздушен поток. За да решат този проблем, много купуват настолни фенове, те са удобни и компактни, някои от тях се захранват от USB, тоест могат да бъдат свързани към всяка такса, банка или лаптоп, така че прохладата да е винаги с вас. Но защо да купувате нещо, което можете да направите сами от импровизирани средства? За читателите на сайта сме подготвили две прости инструкции, които ясно обясняват как да направите USB вентилатор у дома със собствените си ръце. И така, всичко, което трябва да подготвите, е остър нож, добри ножици, електрическа лента, ненужен USB кабел и всъщност самостоятелно направеният изпълнителен орган. Що се отнася до последното, обичайно е да се използва една от двете опции: стар охладител от компютър или мотор от пишеща машина или друга играчка.

Идея №1 - Използване на охладител

Ще отнеме не повече от 15 минути, за да сглобите USB вентилатор от охладителя. Първо трябва да подготвите охладител. От устройството излизат два проводника - черен и червен, а понякога жълт, а още по-рядко - син. Жълтото и синьото няма да ни бъдат полезни. Почистваме изолацията с 10 мм и оставяме подготвения елемент настрани.
Компютърна охладител

След това трябва да подготвите жицата си. Изрязваме едната му половина и на мястото на разреза почистваме изолацията с остър нож, чиновническата е перфектна. Под него ще видите четири проводника, от които са необходими два: червен и черен. Ние също ги почистваме, докато другите две (обикновено зелено и бяло) са по-добре изрязани и изолирани.
USB проводник

Сега, както разбирате, е необходимо да свържете подготвени контакти по двойки, според цветни кодове: червено с червено, черно с черно с помощта на усукване. След това е необходимо внимателно да изолирате точките за свързване на кабела с електрическа лента или термоусилка и да направите стойка. Що се отнася до стойката, тогава вече е въпрос на вашето въображение. Някой успешно използва тел, други много интересно изрязват гнездо за кацане в картонена кутия.

подкрепа

В крайна сметка домашен мини вентилатор се включва в компютър или устройство за зареждане и можете да се насладите на собствения си електрически уред.

Идея с охладител

Идея № 2 - Използване на двигател

За да направите USB вентилатор от мотор и CD-ROM, ще ви отнеме малко повече време, но все пак след час можете лесно да направите такъв електрически уред със собствените си ръце. Двигател за такъв домашен продукт трябва да бъде избран с работно напрежение около 5 волта, малко повече може да бъде. Ако вземете двигателя на по-ниско напрежение, тогава по веригата ще тече твърде много ток и моторът бързо ще се провали.Втори живот към стария нагон

Първо, подгответе всички елементи на устройството. В този случай ще трябва да направите работно колело (остриета).Създаване на остриета

За да го направите, препоръчваме да използвате обикновен CD-ROM. Начертаваме го на 8 равни части и внимателно го нарязваме с добри ножици, почти достигайки центъра.След това загряваме диска (удобно е да направите това с запалка) и когато пластмасата стане по-еластична, огъваме лопатките под равен ъгъл (както е показано на снимката).

Ако работното колело не е достатъчно огънато, тогава по време на въртенето на дисковия въздушен поток няма да бъде създаден. Ако обаче прекалите, тогава домашният продукт също ще работи лошо и нестабилно.

Когато остриетата са готови, продължете да създавате основния механизъм. Вътре в диска трябва да поставите обикновен, нарязан на желания размер, корк за шампанско, който трябва да бъде монтиран на вала на двигателя. След това преминаваме към създаването на USB стойка за вентилатор за лаптоп.двигател

И тук, както в предишната версия, всичко зависи от вашето въображение. От всички подръчни инструменти най-подходящият е вариантът на тел. Когато домашният USB вентилатор е готов, свързваме проводниците на мотора към проводниците на USB кабела, както в предишната версия, внимателно изолираме усукването и пристъпете към тестовете.

Обикновено домашно приготвено

Визуални видео инструкции:

Идея с диск

Идея с CD №2

Както можете да видите, за да се направи вентилатор от охладител или мотор, машината не изисква много време и умения в работата с електрически уреди. Дори новак може да направи това! Не забравяйте да разгледате предоставените от нас видеоклипове, те ще ви помогнат да разберете по-добре принципа на работа. Ако имате въпроси, не се колебайте да ги оставите в коментарите.

Подобни материали:

Идея с охладител

Идея с диск

Идея с CD №2

(10 гласа)
Зареждане...

3 коментара

  • Владислав

    вентилатор от мотора, контактите на юсб се стопяват, не могат да работят дълго време, какво да правя?

    Отговарям

Добави коментар