Как да си направим антена сама за цифрова телевизия

Във връзка с пълния преход към цифрово телевизионно излъчване хората често питат как да направят антена за цифрова телевизия сами? Често срещано погрешно схващане, че за цифровия сигнал за приемане е необходима специална антена. За да се покаже добре цифровата телевизия обаче е достатъчна обикновена, висококачествена антена. В тази статия ще разкажем на читателите на уебсайта my.electricianexp как цифрова телевизионна антена може да бъде направена със собствените си ръце.

Разликата между аналогова и цифрова телевизия

Конвенционалната аналогова телевизия излъчва телевизионни програми в диапазона на метра и дециметър. За наземна телевизия се използват 12 канала с обхват на измервателните уреди и 49 канала от обхвата на дециметъра (от 21-ви до 69-и канал). Всеки канал заема честотна лента от 8 MHz.

Цифровият канал има подобни параметри. Следователно, основното объркване се крие в понятията „канал” и „програма”. За аналогов сигнал тези понятия са идентични. Но когато се използва дискретно излъчване в един канал, могат да се предават няколко десетки телевизионни програми. Цифровият канал се нарича "мултиплекс".

Дигиталното излъчване понякога се нарича дискретно.

Телевизионното излъчване се извършва в стандарта DVB-T2. В същото време мултиплексът може да включва от 10 канала, в стандарта за качество HD. Освен това мултиплексът включва няколко радиопрограми. Телевизията, където се използва цифров сигнал, изисква използването на специални декодиращи устройства, които могат да бъдат външни или вградени към телевизора.

Цифров тунер

Характеристики на цифровата телевизия

Съвременното дискретно телевизионно излъчване е способно да предава картина с високо качество. Но трябва да се има предвид, че при ниско ниво на сигнала или лошо направена антена (което е еквивалентно) декодерът на телевизионния приемник не е в състояние да извърши декодиране и изображението ще отсъства напълно. Това е основната характеристика на цифровото излъчване за разлика от аналоговото. В аналог беше възможно да се получават слаби сигнали и изображението се различаваше само при наличието на смущения с различна интензивност.

Също така с лошо качество на приемане всички мултиплексни програми напълно липсват. В тази връзка неправилно произведената антена не позволява настройване на предавателната станция.

Как да си направим домашна антена

Характеристиките на цифровото излъчване не поставят специални изисквания за качеството на производство на антената. Проектирането и производството у дома изисква стриктно спазване на геометричните размери на елементите и точността на монтажа.

Основната трудност се състои в избора на изчисления на дизайна и размера на елементите, тъй като всяка антена има следните свойства:

 • колкото по-голямо е усилването на антената, толкова по-тесен е нейният честотен диапазон (броят на приетите канали);
 • печалбата се увеличава с по-тесни модели на радиация.

Изводите са следните - няма универсален дизайн, който да има широка лента и висока печалба. Всяка антена е компромис между параметрите.

Тясната насочена лента изисква точно ориентиране към предавателя на телевизионната програма, но в същото време има висок имунитет на шум.

Сглобяването на дециметрова антена със собствените си ръце е важно стриктно да спазвате геометричните размери на конструкцията. Грешките не трябва да надвишават няколко милиметра, тъй като при тези честоти радиовълните имат къса дължина.

Неточностите в производството водят до разширяване на радиационната схема и намаляване на печалбата.

Видове приемници

Най-големият коефициент на усилване и най-висок коефициент има насочена антена "вълнен канал". За съжаление, този дизайн съчетава добра производителност с най-тесния честотен обхват. Идеалната антена за "вълнен канал" има максимално усилване само на един честотен канал. Колкото по-далече е честотата на останалите канали, толкова по-малък е коефициентът на усилване. Преди да направите такова устройство, трябва да знаете точната честота на приемане.

Цифров

Най-често срещаният дизайн, който се предлага за повторение у дома, е антената Harchenko или нейните варианти. В литературата Хартенковата антена за приемане на телевизионни канали е известна още като цифрата осма или биквадрат.

С достатъчно усилване цифрата осма ви позволява уверено да получавате много канали. Така че, антена за 100 канала със собствените си ръце не е приказка. Например, ако телевизионен център излъчва три мултиплекса от тридесет програми всеки, тогава вече има общо 90. И тъй като обикновена антена Харченко има двустранна ориентация, можете да получавате телевизионни програми от друг телевизионен център.

На къси разстояния до предавателния център вътрешната антена може да бъде направена от телевизионен кабел.

Технологията на производство на този дизайн е следната:

 1. В края на кабела изолацията се отстранява от плитката и централната сърцевина, които след това се усукват заедно.
 2. На разстояние, равно на дължината на вълната на приетия канал (изчислението на дължината на вълната ще бъде дадено по-долу), изолацията се отстранява преди сплитане.
 3. В средата между края на кабела и голата плитка външната изолация се отстранява и плитката се изрязва напълно.
 4. Кабелът е огънат в пръстен, а усуканият край и голата плитка са свързани заедно.

Кабелна антена

Ако е необходимо, за телевизор, например, в селска къща, не е трудно да се направи структура за приемане на телевизия от бирени кутии за 15 минути. Как изглежда е показано на фигурата по-долу. Банките трябва да имат тръстика една към друга. Краищата на телевизионния кабел са прикрепени към езиците. Разстоянието между краищата на консервите, към които е прикрепена жицата, трябва да бъде 50-75 мм.

Доста ниските коефициенти на усилване и слабите свойства на посоката се изплащат с широк пропускателен диапазон. Следователно антена с 20 канала има минимални разходи както финансово, така и във времето.

Бира може да антена

Пример за това как да направите и надстроите антената ще видите във видеото по-долу.

Как да направите биквадрат на две честоти

Основният елемент на устройството е медна тел, с диаметър 3-5 мм. Не се препоръчва да се взема по-тънък, тъй като вятърните натоварвания и валежите действат върху външната антена, а по-дебелата ще изисква преизчисляване на геометрични размери.

Как да направите антена Харченко

Изчисленията се основават на честотите на каналите (мултиплекси). Как да направите изчисление? Честотата на сигнала трябва да бъде преобразувана в дължина на вълната по формулата:

λ = 300 / f,

където f е честотата на сигнала в мегагерци.

Дължината на вълната се изчислява за всеки канал и за по-нататъшни изчисления вземете средната стойност.

Страничната дължина на квадрата е четвърт от средната дължина на вълната.

Номерата на каналите и съответно техните честоти варират във всеки регион. Това се прави, за да се намали взаимната намеса.Таблиците за кореспонденция на номера и честотата на канала са публично достояние. Обикновено таблиците показват стойностите на горната и долната честота. За изчисления се взема средната стойност. Като пример, помислете за изчисляването на антената за цифрови канали (съкратено TCE) № 32 и 36.

В съответствие с таблицата, честотите на каналите са:

 • 32 канала - 558 - 566 MHz;
 • 36 канал - 590 - 598 MHz.

Стойности на честотата на канала за изчисление:

 • 32 канала - 562 MHz;
 • 36 канал - 594 MHz.

Дължина на вълната:

 • 32 канал - 0,53 m;
 • 36 канал - 0,50 m.

Средната дължина на вълната за изчисляване на двуканална антена ще бъде 0,515 m (51,5 cm).

Преди да направите антената, проводникът трябва да бъде внимателно подравнен. Ако е покрита с изолация (НВ или фибростъкло), тя трябва да бъде отстранена. Моля, обърнете внимание, че домашната антена е направена от едно парче тел.

Страничната дължина на квадрата на антената Kharenko е ¼ дължина на вълната. За горния пример това ще бъде 12,9 cm

В ъглите на квадратите телта се огъва под ъгъл 90 g. На местата, където е свързан коаксиалният кабел, разстоянието между елементите е 10-15 мм.

Кабелът се реже с помощта на тази технология:

 1. В края на кабела се отстранява външната изолация до дължина 50 мм.
 2. Плитката е внимателно разплетена и усукана в фланела.
 3. На разстояние 40 мм от края на кабела, вътрешната изолация се нарязва и централната сърцевина се освобождава.

Кабелно запояване

Готовите осем през изолационни стелажи са прикрепени към рефлектор - отражател от метална плоча. С това се постига следното:

 • еднопосочна ориентация;
 • повишен имунитет срещу шум;
 • увеличение на печалбата.

Размерът на отражателя трябва да е малко по-голям от пеперудата по височина и ширина. Разстоянието от жицата до рефлектора е 1/7 от средната дължина на вълната на сигнала, за нашия случай тя е 51,5 / 7 = 7,35 cm.

Антена за стар телевизор

При съвременните и стари телевизори принципът на приемане е абсолютно еднакъв и антените за тях не се различават. Разликата е само в наличието и отсъствието на вграден T2 декодер.

Дори внимателно изработената антена няма да ви позволи да гледате цифрова наземна телевизия, ако няма приемник или вграден декодер, който да декодира цифровия сигнал. С дигитален тунер (приставка), дори използвайки антената на най-простия дизайн на бирени кутии, можете да получите цифров сигнал безплатно в частна къща, къщичка или апартамент на телевизор на всяка година на производство.

В райони, където сигналът е слаб, за да покаже добро, препоръчително е устройството да се допълни с усилвател на мощността. Мощна антена може да се използва на 2 телевизора и ако те са модерни, могат да се използват без префикс.

Сега знаете как да направите антена за вашата собствена цифрова телевизия. Надяваме се, че нашите инструкции с изчисления помогнаха да се направи подходящ вариант за вашите условия!

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар