Как сами да ремонтирате бойлер?

Днес в повечето къщи и апартаменти може да се намери акумулаторен бойлер. Както всеки друг вид оборудване, електрическите резервоари за отопление понякога се повредят поради износване на резервни части или неправилна работа. Самият ремонт на котела не е труден, ако определите неизправността навреме и я отстраните правилно. По-нататък ще ви кажем как сами да ремонтирате бойлера и какви разрушения са най-чести! Веднага обръщаме вашето внимание на факта, че тази инструкция е подходяща за повечето модели на такива добре известни компании като Ariston, Combustion, Termex, Electrolux и др.

Причини за неуспех

Основната причина за повреда на котела е лошото качество на водата. Поради това на повърхността на нагревателния елемент се образуват мащаби, вътрешните стени на резервоара се поддават на корозия, което в бъдеще води до по-сериозни последици и скъпи ремонти в сервизния център. В допълнение, бойлерът може да спре да работи поради неправилно свързване към електрическата мрежа и веригите за топла / студена вода.

Що се отнася до последното, с свързване на бойлер задължително е да се монтира предпазен клапан между дюзата, излизаща от резервоара, и тръбата за подаване на студена вода, която ще предпази резервоара от разрушаване по време на воден чук. Освен това трябва да направите връзката според инструкциите и не по-малко важно да не се смесвате там, където е свързано нещо. Понякога възникват ситуации, че при неправилно инсталиране нагревателят не събира вода. Обърнете внимание, че паниката в този случай не си заслужава. По-добре е да разгледате отново как правилно да свържете оборудването към тръбите и най-вероятно ще разберете защо водата ви не се натрупва.

За да разберете как да поправите бойлер за съхранение в различни условия, тогава отделно ще разгледаме как да поправите всички възможни повреди със собствените си ръце.

Премахване на мащаба

Ако котелът не загрява водата до желаната температура, но въпреки това издава шум при включване, това означава, че върху нагревателя се е образувала скала и трябва да се почисти. Не е трудно да направите това, просто трябва да изключите оборудването от мрежата, да източите водата от резервоара и да разглобите корпуса, за да премахнете нагревателния елемент. С изключването на щепсела от контакта няма да имате затруднения, но източването на водата може да затрудни ремонта малко. Веднага препоръчваме да гледате видео урок, който показва прост метод за решаване на този проблем:

Майсторски клас по източване на вода

След като изпразнете резервоара, ще е необходимо да разглобите котела със собствените си ръце. За да направите това, внимателно изключете всички фасони, свързани към термостата, и развийте болтовете, които обикновено са 6 броя.

Верижни елементи

Подреждане на болтове

По време на извличането на нагревателя ще остане още малко вода, която остава в резервоара. Препоръчително е самият нагревателен елемент да се почиства веднага, докато е мокър и мащабните отлагания не са се втвърдили.За почистване препоръчваме да използвате специални продукти, които могат да се напръскат върху нагревателя. След известно време отлаганията се почистват без усилие с дървена шпатула или дори с тъп нож. Също така, за ремонт можете да сварите нагревателя в кофа с добавяне на специална киселина във вода, което ефективно ще реши проблема. За да се отървете от котлен камък, препоръчваме фино зърнеста мека хартия ("шкурка") за почистване на тръбите до метален цвят.

Едновременно с ремонта на котела, който загрява вода за дълго или леко, се препоръчва да се замени магнезиевият анод, който предпазва резервоара от корозия. За да направите това, разглобете износения прът и закупете точно същото, за да направите сами подмяната!

Премахване на камъни у дома

След това трябва да сглобите котела в обратен ред и да проверите дали е възможно да се поправи слабото нагряване на водата. Не забравяйте, че първото нещо, което трябва да направите, е да напълните резервоара напълно с вода, след което включете щепсела в електрическата мрежа и го стартирайте.

Обръщаме вашето внимание на факта, че има ситуация, когато котелът не загрява вода, защото нагревателят е счупен. В този случай независимият ремонт се състои в това, че трябва да го звъните с мултицет, задавайки режим на измерване на съпротивлението. Това ще разкажем по-долу!

Проверете веригата с тестер

Ако светлината на котела гори и водата не се нагрява, тогава е вероятно нагревателят, за който споменахме по-горе, да не работи. Проверете го у дома е съвсем просто, трябва да инсталирате сондите на тестера върху контактите на нагревателя и да видите съпротивлението на дъската. При работещ нагревател съпротивлението може да варира между 0,4-0,7, както е показано на снимката по-долу. Ако на таблото видите „1“, тогава е възникнал прекъсване и трябва да замените частта с нова, тъй като поправянето му е почти невъзможно.

Използване на мултицет

Между другото, ако котелът е шокиращ или когато е включен RCD се прекъсва сама по себе си причината за счупването отново е в нагревателя, от който се появява течът. Можете да проверите неизправността, като свържете една сонда към контакта на нагревателя, а втората към самата тръба. На дисплея ще видите “1”, частта е подлежаща на обслужване и няма нужда от ремонт, минус стойност или твърде голяма - изисква се подмяна. Повече за как да проверите нагревателя с мултицет, разказахме в отделна статия.

Друга причина, поради която котелът не загрява вода или, напротив, е много горещ, е отказът на термостата. Можете да го проверите по два начина - тестер или запалка. Всичко е ясно с тестера, трябва да следвате подобна процедура, но що се отнася до запалката, всичко е по-интересно. За да започнете, разглобете термостата и натиснете бутона върху него (той е кръг на снимката по-долу). След това трябва да се нагрее медният контакт на термостата. Ако след известно време бутонът се върне в първоначалното си положение (изважда го), термостатът работи. Ако термостатът не работи, е възможно да се поправи котелът, който не се изключва или не се включва, като се замени тази част с нова. Искам също да отбележа, че не е необходимо да се източва водата, за да се замени термостата на бойлера. Достатъчно е да изключите оборудването от мрежата и да изключите всички проводници.

термостат

Как да проверите независимо работата на бойлер с мултицет

Също така понякога се получава разбивка - температурата не се появява на дисплея на бойлера или дисплеят изобщо не работи. В този случай проверете всички елементи на веригата и ако не намерите отворен, най-вероятно управляващият блок се е счупил. Няма да можете да поправите електрониката със собствените си ръце при липса на опит и знания, така че ще трябва да занесете електрическия бойлер за ремонт в сервизен център.

Отърваваме се от течове

Ако забележите, че от котела капе вода, не винаги е възможно да я поправите сами. Добре е, ако причината за изтичането е износването на уплътнението на фланеца.В този случай уплътнението трябва да бъде заменено със същия размер, което ще поправи повредата. Нещата са много по-лоши, ако бойлерът изтича поради износване на самия резервоар. Някои съветват да залепите или запечатате дупките, но както показва практиката, след кратък период от време все пак трябва да се сбогувате с котела, тъй като такива методи за поправяне на течове са изключително издръжливи.

Цех за ремонт на течове

Това е всичко, което исках да ви кажа за ремонта на бойлери, направени сами. Надяваме се, че сега знаете какво да правите, ако електрическият бойлер изтича, той не се загрява добре или изобщо не работи. Тези устройства нямат толкова много проблеми и можете да се отървете от тях чрез навременна поддръжка на системата. Поне веднъж годишно проверявайте възвратния клапан и почиствайте нагревателния елемент, така че неизправностите да ви заобиколят!

Ще бъде интересно да прочетете:

Майсторски клас по източване на вода

Премахване на камъни у дома

Цех за ремонт на течове

Как да проверите независимо работата на бойлер с мултицет

(9 гласа)
Зареждане...

4 коментара

 • Max

  Резервоарът на котела капеше.Когато го отворих, открих ръжда на едно място (резервоарът беше чист без набези) и реших сам да го поправя.На намереното място изрязах отвора на външния резервоар, където изгних.
  Добре почистени, обезмаслени и споени 0,5 kW с поялник, стига да не тече

  Отговарям
 • Евгений Гуриевич

  За да не се гадае колко ома трябва да показва омметърът на мултицета при проверка на целостта на нагревателната намотка, е необходимо да се раздели квадратът на напрежението на мощността, посочена на нагревателя. Грешката е +/- 10%.
  За приблизителна оценка (не за измерване! - Необходим е MegaOmmeter) на изолационната якост между NE и тялото на изсушения (!) Нагревател, границата на мултицета трябва да бъде зададена на най-малко „2.000 kOhm“. Измерването трябва да показва "1".
  Фистулите в тръбата TEN не могат дори да бъдат заварени с аргоново заваряване - без да се прилага пластир ...

  Отговарям
 • Алексей

  Наскоро променя ли се водата под душа, топла, после студена? някой се сблъска с подобен проблем, каква е причината и как да го отстраним?

  Отговарям
 • Admin

  Е, малко вероятно е да участва TEN - или работи, или не. Вижте първо водопроводната част - смесителя

  Отговарям

Добави коментар