Сешоар за счупени - Съвети за ремонт

Изключително рядко е, но все пак има такава ситуация, че сешоарът не работи и аз исках да го оправя сам. Всъщност това изобщо не е трудно да се направи, основното е правилно да се определи разбиването и да се поправи, знаейки как да го направите. След това ще предоставим на читателите на сайта my.electricianexp прости инструкции на снимките за ремонт на сешоар за сушене на коса със собствените си ръце.

Накратко за дизайна

Преди да искате да ремонтирате сешоар у дома, трябва поне като цяло да се запознаете с неговото устройство. И така, един модерен технологичен модел може да се състои от следните елементи:

 • електрически кабел за свързване към изход;
 • превключвател или превключвател на скоростта;
 • вентилатор;
 • нагревателен елемент (спирала);
 • двигателя.

Както можете да видите, дизайнът на устройството изобщо не е сложен, така че ако искате сами да поправите сешоара, не би трябвало да има трудности с ремонта. След това ще разгледаме всички основни повреди, които могат да възникнат, и при всяка неизправност ще ви кажем как да я поправите. От инструментите ще ви е необходим мултицет, отвертка (или звездичка) и по възможност поялник.

Възможни неизправности

Поради простия си принцип на работа често се появяват следните повреди на битова сешоар:

 • изобщо няма захранване (устройството не се включва);
 • вентилаторът не се върти или лопатките слабо набират скорост;
 • по време на работа чувате пареща миризма или нещо искри в областта на двигателя;
 • сешоарът не издухва горещ въздух (само студен).

Без захранване - проверете веригата

На първо място, ако сешоарът не се включи, трябва да проверите захранването в контакта и целостта на електрическия кабел. За да направите това, можете да използвате индикаторна отвертка или специален тестер - мултицет. за как да използвате мултицет и как да използвате индикатора, разказахме в съответните статии.електрическа мрежа

Ако има захранване в контакта, но сешоарът не работи, внимателно погледнете външния вид на кабела за ремонт: той може да се счупи някъде, да се издърпа или да бъде нарязан. Най-проблемните места на кабела се считат за мястото на влизане в устройството, както и мястото за връзка с електрическата тапа. Ако очевидно не са открити очевидни причини за повредата, продължете да разглобявате случая. Изобщо не е трудно да разглобите тялото на сешоара със собствените си ръце, основното е да намерите всички крепежни елементи и да ги развиете (те могат да бъдат скрити зад стикери, гумени капачки и т.н.).

Когато стигнете до вътрешната структура (на снимката по-горе), на първо място, погледнете съединението на електрическия кабел с останалите елементи на веригата. Много често моторът не се стартира поради факта, че жицата изчезва в мястото на закрепване.Ако във вашия случай всичко е точно така, ремонтът може да доведе до просто запояване или усукване на сърцевини.

Видео урок по темата - търси къде отиде храната

Шнурът работи, но сешоарът все още не работи? Допълнително извършваме ремонт и проверяваме останалите елементи на веригата. Ако имате диаграма на модела на вашето устройство, използвайте тестера, за да позвъните на останалите елементи: предпазител, превключвател и превключвател на режим. Не са редки случаите, когато домакински уред се прегрява и изключва поради изгорял предпазител. Той трябва да бъде заменен с абсолютно еднакъв по отношение на характеристиките.

Между другото, се случва обратната ситуация - след включване и изсушаване сешоарът не се изключва. Това е и по вина на самия превключвател!

Друга неизправност - бутонът за включване / изключване не работи. Вече разказахме как да поправим превключвател за светлина, Ремонтът в този случай е същият - проверете разединяващите се контакти с тестер, съблечете ги до метален цвят и ако не можете сами да поправите повредата, сменете превключвателя. По същия начин проверете превключвателя на режима, ако сешоарът не превключва скорости или не регулира температурата (например не работи при 2 скорости), опитайте се да поправите регулатора или извършете проста подмяна.

Поправяме бутона за захранване

Вентилаторът не се върти - почистваме го

Друг вид повреда са проблеми с вентилатора, който не се ускорява. Ако сешоарът не работи, защото вентилаторът не се върти, разглобете кутията и вижте колко чисти са остриетата. Понякога един фен не набира скорост, защото около него се навива коса. За ремонти трябва само да извършите почистване - извадете лопатките от вала, отстранете всички остатъци и поставете отново вентилатора на седалката. Остриета на вентилаторитеМожете да видите процеса на ремонт по-подробно във видео инструкциите по-долу. Някои модели оборудване имат филтри, които също трябва да бъдат почистени.

Цялостно почистване на всички части

Премахнете блокирането

Между другото, ако вентилаторът мирише на парене, когато включите вентилатора, тогава най-вероятно сешоарът мирише поради силно замърсяване. Много често цялостното почистване помага да решите проблема сами в домашни условия с минимални комплект инструменти за електротехник!

Въздухът не се нагрява - гледаме спиралата

Друга не по-малко популярна неизправност е изгарянето на спиралата, която е основният нагревателен елемент. Ако вашият вентилатор не загрява или леко затопля въздуха, стигнете до спиралата, позвънете я с тестер и направете визуална проверка. Повреденият нагревателен елемент може да се опита да бъде поправен, но най-често след ремонт (например, свързване на нихромен конец) минават няколко месеца и сешоарът се счупва отново. По-добре е спиралата да се замени с нова, така че да не възникнат по-нататъшни повреди.

Проблеми с двигателя

Е, последната, най-неприятна повреда - когато сешоарът не работи поради факта, че двигателят изгоря. В този случай по време на ремонта можете да използвате тестера само за да сте сигурни, че двигателят е неизправен. В допълнение, миризмата на изгаряне и искри в областта на вентилатора може да се счита за признаци на повреда. Малко вероятно е да успеете сами да поправите устройството, затова е по-добре или да смените двигателя, или да занесете устройството в сервизен център.двигател

Това е всичко, което исках да ви кажа какво да направите, ако сешоарът не работи и как да го поправите със собствените си ръце, ако вентилаторът, превключвателят или двигателят се повредят. Надяваме се, че предоставената инструкция е била полезна и интересна за вас. Между другото, индустриалният модел (конструкция) може да бъде ремонтиран според същите инструкции на снимките. Всъщност строителният сешоар е сходен по дизайн, само по-защитен отвън и има по-мощни части вътре!

Подобни материали:

Видео урок по темата - търси къде отиде храната

Поправяме бутона за захранване

Цялостно почистване на всички части

Премахнете блокирането

(15 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Страхова Наталия

  Благодаря за видеото! Сешоарът ми също спря да работи, но просто се прегря и просто трябваше да изчакате.

  отговор

Добавете коментар