Как да свържете трифазен двигател за 220 и 380 волта - преглед на схемите

От всички видове електрически задвижвания, най-разпространените индукционни двигатели, Те са непретенциозни в поддръжката, няма монтаж на четка-колектор. Ако те не са претоварени, не са мокри и периодично се обслужват или сменят лагерите, тогава това ще продължи почти завинаги. Но има един проблем - повечето индукционни двигатели, които можете да закупите на най-близкия пазар на бълхи, са трифазни, тъй като са предназначени за използване в производството. Въпреки тенденцията за преминаване към трифазно захранване у нас, по-голямата част от къщите все още са с еднофазен вход. Затова нека разберем как да свържем трифазен двигател към еднофазна и трифазна мрежа.

Какво е звезда и триъгълник в електродвигателя

Като начало, нека разберем какви са схемите за свързване на намотките. Известно е, че еднофазен трифазен асинхронен електродвигател има три намотки. Те са свързани по два начина, според схемите:

  • звезда;
  • триъгълника.

Такива методи за свързване са характерни за всеки тип трифазно натоварване, а не само за електрически двигатели. По-долу е как изглеждат на диаграмата:

Диаграми за свързване на навиване

Захранващите проводници са свързани към клемния блок, който се намира в специална кутия. Нарича се brno или borno. Той води проводници от намотките и са фиксирани към клемните блокове. Самата кутия е извадена от корпуса на двигателя, както и клемните блокове, разположени в него.

В зависимост от дизайна на двигателя, brno може да има 3 проводника, а може и 6 проводника. Ако има 3 проводника, тогава намотките вече са свързани според схемата със звезда или триъгълник и, ако е необходимо, те не могат да бъдат превключени бързо, за това трябва да отворите кутията, да потърсите връзка, да я изключите и да направите завои.

Ако в Бърно има 6 проводника, което е по-често, тогава в зависимост от характеристиките на двигателя и напрежението на мрежата (вижте по-долу), можете да свържете намотките, както сметнете за добре. По-долу виждате brno и терминални блокове, които са инсталирани в него. За версията с 3 проводника ще има 3 пина в клемния блок, а за версията с 6 проводници - 6 пина.

Клемни блокове за свързване на началото и краищата на намотките

Началото и краищата на намотките са свързани към шпилките не просто „така или иначе“ или „колко удобно“, но в строго определен ред, така че да можете да свържете триъгълник и звезда с един комплект джъмпери. Тоест, началото на първото навиване над края на третото, началото на втория край на първото и началото на третото над края на второто.

Позицията започна и завършва на стилети в борно

По този начин, ако инсталирате джъмпери на долните клеми на клемния блок в линия, получавате навиваща връзка със звезда, а чрез настройка на три джъмпера вертикално успоредни един на друг - триъгълна връзка. На „фабрично оборудваните“ двигатели медни шини се използват като джъмпери, което е удобно да се използва за свързване - няма нужда да огъвате проводниците.
Положение на джъмпера върху клемния блок на Brna за свързване на вериги

Между другото, на капаците на дръжките на електродвигателя местоположението на джъмперите често се прилага към тези вериги.

Бележка на капака на клемната кутия

Връзка към трифазна мрежа

Сега, след като разбрахме как са свързани намотките, нека разберем как се свързват към мрежата.

6-жилните двигатели позволяват превключване на намотките за различни захранващи напрежения. Така електромоторите с захранващи напрежения станаха широко разпространени:

  • 380/220;
  • 660/380;
  • 220/127.

Освен това, повече напрежение за веригата за свързване на звездата и по-малко за триъгълника.

Факт е, че не винаги трифазна мрежа има обичайното напрежение 380V. Например, на кораби има мрежа с изолиран неутрален (без нула) 220V, а в старите съветски сгради от първата половина на миналия век, а сега понякога има мрежа от 127 / 220V. Докато мрежа с линейно напрежение 660V е рядкост, по-често в производството.

Можете да прочетете за разликите във фазовото и линейното напрежение в съответната статия на нашия уебсайт: https://our.electricianexp.com/linejnoe-i-faznoe-napryazhenie.html.

Така че, ако трябва да свържете трифазен електродвигател към мрежа 380 / 220V, проверете неговата табелка и намерете захранващото напрежение.

Примери с указателни табели за различни двигатели

Електродвигателите, на табелката на които е обозначено 380/220, могат да бъдат свързани със звезда само към нашите мрежи. Ако вместо 380/220 пише 660/380 - свържете намотките с триъгълник. Ако нямате късмет и имате стар двигател 220/127, тук е необходим или понижаващ трансформатор, или еднофазен. честотен преобразувател с трифазен изход (3x220). В противен случай свързването му с трите фази на 380/220 няма да успее.

Най-лошият сценарий е, когато номиналното напрежение на трижилен мотор с неизвестна верига на намотката. В този случай трябва да отворите кутията и да потърсите точката на връзката им и, ако е възможно, и те са свързани според схемата на триъгълника - да се прекроят в схемата на звездите.

Разбрахме връзката на намотките, сега нека да поговорим за това какви са схемите за свързване на трифазен електромотор към 380V мрежата. Схемите са показани за контактори с бобини с номинално напрежение 380 V, ако имате 220V намотки - свържете ги между фаза и нула, тоест вторият проводник към нула, а не към фаза "B".

Електродвигателите почти винаги са свързани чрез магнитен стартер (или контактор). По-долу виждате диаграмата на връзката без заден ход и самостоятелно вземане. Работи по такъв начин, че двигателят ще се върти само при натискане на бутона на контролния панел. В този случай бутонът се избира без фиксиране, т.е. затваря или отваря контактите, докато се държи натиснат, като тези, използвани в клавиатури, мишки и звънци на вратата.

Схема на свързване без самозаключване

Принципът на работа на тази верига: при натискане на бутона „СТАРТ“ токът започва да тече през намотката на контактора КМ-1, в резултат на което арматурата на контактора се привлича и захранващите контакти на KM-1 се затварят, двигателят започва да работи. Когато пуснете бутона START, двигателят ще спре. QF-1 е прекъсвачкоето обезвъздушава както силовата верига, така и управляващата верига.

Ако имате нужда да натиснете бутона и валът започва да се върти - вместо бутона поставете превключвателя или бутона с ключалка, тоест контактите на които след натискане остават затворени или отворени до следващото натискане.

Но го правят рядко. По-често електродвигателите се стартират от дистанционни с бутони без фиксиране. Следователно към предишната верига се добавя още един елемент - контактният блок на стартера (или контактора), свързан успоредно с бутона „START“. Такава схема може да се използва за свързване на електрически вентилатори, качулки, машинни инструменти и всякакво друго оборудване, чиито механизми се въртят само в една посока.

Диаграма за окабеляване със самостоятелен подбор

Принципът на работа на веригата:

Когато QF-1 прекъсвачът е включен, напрежението се появява на захранващите контакти на контактора и управляващата верига. Бутонът STOP е нормално затворен, т.е. контактите й се отварят, когато щракнат върху нея.Чрез „STOP“ напрежението се прилага към нормално отворения бутон „START“, контактът на блока и в крайна сметка бобината, така че когато го натиснете, веригата за управление на бобината ще се дезактивира и контакторът ще се изключи.

На практика в един бутон на всеки бутон има нормално отворен и нормално затворен чифт контакти, чиито терминали са разположени от различни страни на бутона (вижте снимката по-долу).

Терминали с бутониКогато натиснете бутона „СТАРТ“, токът започва да тече през намотката на контактора или стартера KM-1 (на съвременните контактори е обозначен като A1 и A2), в резултат на това неговата арматура се привлича и силовите контакти на KM-1 се затварят. KM-1.1 е нормално отворен (НЕ) блоков контакт на контактора, когато напрежението се прилага към намотката, той се затваря едновременно с контактите на захранването и задейства бутона „START“.

След като пуснете бутона „СТАРТ“, моторът ще продължи да работи, тъй като токът към намотката на контактора вече се подава през блока KM-1.1.

Това се нарича „самозаключване“.

Основната трудност, която имат новодошлите при разбирането на тази основна схема, е, че не става веднага ясно, че стойката с бутони е разположена на едно място, а контакторите - на друго. В същото време KM-1.1, който е свързан успоредно с бутона „START“, всъщност може да бъде разположен в рамките на десетина метра.

Ако се нуждаете от вала на двигателя, за да се въртите в двете посоки, например, на лебедка или друг механизъм за повдигане на товара, както и на различни машини (завъртане и др.) - използвайте схемата за свързване на трифазния двигател със заден ход.

Реверсивна верига за управление на индукционен двигател

Между другото, тази верига често се нарича "верига за реверсен стартер".

Реверсивните схеми за окабеляване са две диаграми на нереверсивни кабели с някои модификации. KM-1.2 и KM-2.2 са нормално затворени (NC) блокови контакти на контакторите. Те са включени в схемата за управление на намотката на противоположния контактор, това е така наречената "защита срещу глупак", необходима е, за да не се случи интерфазно късо съединение в електрическата верига.

Между бутона „НАПРЕД“ или „НАЗАД“ (тяхното предназначение е същото като в предишната схема за „СТАРТ“) и намотката на първия контактор (КМ-1), е свързан нормално затворен (NC) блок за контакт на втория контактор (KM-2). , По този начин, когато KM-2 се включи, нормално затворен контакт се отваря съответно и KM-1 няма да се включи, дори ако натиснете „FORWARD“.

Обратно, NC от KM-2 е инсталиран в управляващата верига на KM-1, за да се предотврати едновременното им включване.

За да стартирате двигателя в обратна посока, тоест за да включите втория контактор, трябва да деактивирате съществуващия контактор. За да направите това, натиснете бутона STOP и управляващата верига на двата контактора се изключва и след това натиснете бутона за стартиране в обратна посока на въртене.

Това е за да се предотврати късо съединение в силовата верига. Обърнете внимание на лявата част на веригата, разликите в свързването на силовите контакти KM-1 и KM-2 са в реда на свързване на фазите. Както знаете, за да промените посоката на въртене на асинхронен двигател (заден ход), трябва да смените 2 от 3 фази (всякакви), тук фазите 1 и 3 са сменени.

В противен случай работата на веригата е подобна на предишната.

Между другото, на съветските стартери и контактори имаше комбинирани блокови контакти, т.е. едната от тях беше затворена, а втората отворена, в повечето съвременни контактори е необходимо да се монтира префикс на блоков контакт отгоре, в който има 2-4 двойки допълнителни контакти само за тези цели.

Контактор с префикс с блокови контакти

Връзка към еднофазна мрежа

За да свържете трифазен 380V електромотор към еднофазна 220V мрежа, най-често използваната схема е с кондензатори с фазово изместване (стартиращи и работещи). Без кондензатори двигателят може да стартира, но само без товар и при стартиране ще трябва да завъртите вала му на ръка.

Проблемът е, че за работата на кръвното налягане се нуждаете от въртящо се магнитно поле, което не може да бъде получено от еднофазна мрежа без допълнителни елементи. Но чрез свързване на една от намотките чрез дросел, можете да изместите фазата на напрежението до -90˚ и с помощта кондензатор + 90˚ спрямо фазата в мрежата. Въпросът за изместване на фазите беше разгледан по-подробно в статията: https://our.electricianexp.com/chto-takoe-aktivnaya-reaktivnaya-i-polnaya-moshhnost.html.

Най-често става въпрос за кондензатори, които се използват за изместване на фазите, а не дросели. По този начин той не е въртящ се, а елиптичен. В резултат на това губите около половината от мощността на номиналната. Еднофазните АМ работят по-добре с това включване, поради факта, че първоначално техните намотки са били проектирани и разположени на статора за такава връзка.

Графика на ток и напрежение в кондензатора и индуктора

Типичните схеми за свързване на двигателя без заден ход за звездни или делта вериги са показани по-долу.

Свързване на трифазен 380V мотор към единична 220V фаза

резистор диаграмата по-долу е необходима за разреждане на кондензатори, защото след изключване на захранването, напрежението ще остане на своите клеми и можете да бъдете шокирани.

Можете да изберете капацитета на кондензатора за свързване на трифазен двигател към еднофазна мрежа въз основа на таблицата по-долу. Ако наблюдавате сложен и продължителен старт, често е необходимо да увеличите стартовия (а понякога и работен) капацитет.

Таблица за избор на пусков и работен кондензатор

Или пребройте по формулите:

Формули за изчисляване на работния кондензатор за електрически мотор

Ако двигателят е мощен или стартира при натоварване (например в компресор), трябва да свържете пусков кондензатор.

Схема с пусков и работещ кондензатор за свързване на мотор от 380 до 220V

За опростяване на включването вместо бутона "АКСЕЛЕРАЦИЯ" използвайте "PNVS". Това е бутон за стартиране на двигатели със стартов кондензатор. Тя има три контакта, фазата и нулата са свързани към два от тях, а през третия - стартовия кондензатор. На предния панел има два клавиша - “START” и “STOP” (както при машини AP-50).

Когато включите двигателя и натиснете докрай първия клавиш, три контакта се затварят, след като двигателят се развие и пуснете “START”, средният контакт се отваря, а двата крайни контакта остават затворени, стартовият кондензатор се отстранява от веригата. Когато натиснете бутона STOP, всички контакти се отварят. Схемата за свързване е почти същата.

Схема на свързване на бутона PNVS

Подробно за това какво е и как правилно да свържете PNVS, можете да видите в следния видеоклип:

Диаграмата на свързване на 380V електродвигателя към еднофазна 220V мрежа с реверс е показана по-долу. Превключвателят SA1 е отговорен за реверса.

Обратна верига

Намотките на двигателя 380/220 са свързани с триъгълник, а в двигателите 220/127 - от звезда, така че захранващото напрежение (220 волта) съответства на номиналното напрежение на намотките. Ако има само три изхода, а не шест, тогава няма да можете да промените схемите на свързване на намотките без да се отваряте. Тук има две възможности:

  1. Номинално напрежение 3x220V - имате късмет и използвайте горните диаграми.
  2. Номинално напрежение 3x380V - имате по-малко късмет, тъй като двигателят може да стартира слабо или изобщо да не стартира, ако е свързан към 220V мрежа, но си струва да опитате, вероятно ще работи!

Но когато свързвате 380V електродвигател към 1 фаза 220V през кондензатори, има един голям проблем - загубата на мощност. Те могат да достигнат 40-50%.

Основният и ефективен начин за свързване без загуба на мощност е използването на chastotnik. Еднофазните честотни преобразуватели извеждат 3 фази с линейно напрежение 220V без нула. По този начин можете да свържете двигатели до 5 кВт, за повече мощност, преобразувателите, способни да работят с еднофазен вход, са много редки. В този случай вие не само ще получите пълната мощност на двигателя, но и ще можете напълно да регулирате скоростта му и да го обърнете обратно.

Сега знаете как да свържете трифазен двигател за 220 и 380 волта, а също и какво ви е необходимо за това. Надяваме се, че предоставената информация ви е помогнала да решите проблема!

Свързани материали:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар