Изборът на честотен преобразувател за ток, мощност и други параметри

Промяната на скоростта и посоката на въртене на индукционен двигател е проблем, който трябва да бъде решен при редица проблеми. Можете да използвате честотен преобразувател за това. Това е преобразувател на мощност, към който са свързани асинхронни двигатели, в резултат на промяна на честотата на изходното напрежение, скоростта на въртене на ротора на двигателя също се променя. Правилният контрол на електрическото задвижване ви позволява да увеличите ефективността на неговото приложение. В тази статия ще ви кажем как да изберете честотен преобразувател за електрически мотор по отношение на мощност, ток и други параметри.

Какви параметри да обърнете внимание

Веднага си струва да се отбележи, че с помощта на честотен преобразувател можете да свържете асинхронен трифазен двигател към еднофазна мрежа без съответно кондензатори и без загуба на мощност.

Честотни преобразуватели

За да разберете как да изберете правилния честотен преобразувател, нека разгледаме няколко основни параметъра:

 1. Ел. Вземете повече от пълната мощност на двигателя, който ще бъде свързан с него. За двигател с мощност 2,5 кВт, ако работи с случайни леки претоварвания или в номиналната стойност, честотният преобразувател избира най-близкия нагоре от моделната гама, да речем 3 кВт.
 2. Броят на захранващите фази и напрежението са еднофазни и трифазни. Той се свързва към еднофазен вход на 220V, а на изхода получаваме 3 фази с линейно напрежение 220V или 380V (посочете какво изходно напрежение при покупка, това е важно за правилното свързване на намотките на двигателя). Три фази са свързани съответно към мощни трифазни устройства.
 3. Вид контрол - векторен и скаларен. Честотните преобразуватели с скаларно управление не осигуряват прецизна настройка в широк диапазон, при твърде ниски или твърде високи честоти параметрите на двигателя могат да се променят (спада на въртящия момент). Самият момент се поддържа от така наречения VCHF (функция U / f = const), където изходното напрежение зависи от честотата. Обратните връзки се използват за chastotniks с векторно управление, с тяхна помощ стабилността се поддържа в широк диапазон от честоти. И също така, когато натоварването на двигателя се променя с постоянна честота, такива честотни преобразуватели поддържат по-точно въртящия момент на вала, като по този начин намаляват реактивната мощност на двигателя. На практика честотните преобразуватели с скаларно управление са по-често срещани, например за помпи, вентилатори, компресори и други. С увеличаване на честотата, по-високо, отколкото в мрежата (50 Hz), моментът започва да намалява, най-просто казано - няма къде да се повишава напрежението с увеличаваща се скорост. Моделите за векторно управление са по-скъпи, основната им задача е да поддържат висок момент на вала, независимо от товара, който може да бъде полезен за струг или фреза, за поддържане на стабилни скорости на шпиндела.
 4. Обхват на регулиране.Този параметър е важен, когато трябва да регулирате устройството в широк диапазон. Ако например трябва да коригирате работата на помпата, настройката ще се извърши в рамките на 10% от номиналната стойност.
 5. Функционални характеристики. Например, за да управлявате помпата, би било добре, ако инверторът има функция за проследяване на сухо движение.
 6. Производителност и устойчивост на влага. Този параметър определя къде може да бъде инсталиран chastotnik. За да направите правилния избор, решете къде да го инсталирате, ако това е влажна стая - например мазе, тогава е по-добре да поставите устройството в щит с клас на защита IP55 или близо до него.
 7. Метод на спиране на вала. Инерционното спиране се получава, когато мощността просто се изключи от двигателя. За рязко ускорение и спиране се използва регенеративно или динамично спиране, поради обратното въртене на електромагнитното поле в статора или бързо намаляване на честотата с помощта на преобразувател.
 8. Методът на разсейване на топлината. По време на работа полупроводниковите превключватели отделят доста голямо количество топлина. В тази връзка те са инсталирани на радиатори за охлаждане. Мощните модели използват система за активно охлаждане (използвайки охладители), което намалява размера и теглото на радиаторите. Това трябва да се вземе предвид преди покупката, преди да решите да изберете един или друг модел. Първо определете къде и как ще се извърши инсталацията. Ако е инсталиран в шкаф, тогава трябва да се отбележи, че с малко количество пространство около устройството, охлаждането ще бъде трудно.

Честотни преобразуватели често се избират за потопяема помпа. Той е необходим за регулиране на работата на помпата и поддържане на постоянно налягане, плавно пускане, управление на сухо движение и икономия на енергия. За това има специални устройства, които се различават от chastotnik с общо предназначение.

Блок за управление на помпата

Как да се изчисли chastotnik под двигателя

Има няколко метода за изчисление за избор на честотен преобразувател. Обмислете ги.

Текущ избор:

Токът на честотния преобразувател трябва да е равен или по-голям от тока за трифазен електромотор, консумиран при пълно натоварване.

ток

Да кажем, че има индукционен двигател с характеристиките:

 • P = 7,5 kW;
 • U = 3x400 V;
 • I = 14,73 A.

Това означава, че непрекъснатият изходен ток на честотата трябва да бъде равен или по-голям от 14,73A. Изчислението показва, че това се равнява на 9,6 kVA с постоянна или квадратна характеристика на въртящия момент. Такива изисквания с малък запас съответстват на модела: Danfoss VLT Micro Drive FC 51 11 kW / 3ph, което би било разумно да изберете.

 Danfoss VLT FC 51 11

Пълен избор на мощност:

Да приемем, че има двигател AIR 80A2, чийто табела показва (за триъгълник):

 • P = 1,5 kW;
 • U = 220 V;
 • I = 6 A.

Изчислете S:

S = 3 * 220 * (6 / 1.73) = 2283 W = 2.3 kW

мощност

Избираме честотен преобразувател с добър запас, докато ще го свържем към еднофазна мрежа и ще го използваме за управление на въртенето на шпиндела на струг. Най-близкият модел, който е подходящ за това: CFM210 3.3 kW.

CFM210

Заслужава да се отбележи, че моделната гама на повечето производители съответства на стандартната гама от капацитети на асинхронни двигатели, което ще позволи да се избере честотен инвертор със съответната мощност (не по-голяма от). Ако използвате очевидно по-мощен двигател и не го заредите напълно, можете да измерите действителната консумация на ток и да изберете честотен преобразувател въз основа на тези данни. Като цяло, когато изчислявате честотната характеристика на двигателя, имайте предвид:

 1. Максималната консумация на ток.
 2. Капацитет на претоварване на преобразувателя.
 3. Вид натоварване
 4. Колко често и за колко дълго може да възникнат задръствания.

Сега знаете как да изберете честотен преобразувател за електромотор и какво да търсите при избора на този тип устройство. Надяваме се, че предоставените съвети са ви помогнали да намерите правилния модел за вашите собствени условия!

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар