Какво е изгаряне на кабели и как се изпълнява

По време на работа на електрически инсталации периодично възникват неизправности, свързани както с електрическото оборудване, така и с електропроводи. Изолацията губи параметрите си с течение на времето, напуква се или се поврежда по друг начин. В резултат на това, текущ теч или към екрана, или към друго ядро. За да намерите повредата, изключете краищата на кабела и позвънете, проверете съпротивлението на изолацията с мегера, Ако измерването на съпротивлението даде незадоволителни резултати, се заключава, че линията се нуждае от ремонт. Изгарянето на кабела е отговорна и сложна технологична задача. Основното нещо е да не повредите обслужващата се част на кабела, като тогава ще е необходимо да го замените напълно. При правилно изгаряне ремонтът на линията се състои в отстраняване на повредения участък и замяната му с работещ кабел със съединители. Ако съединителят е повреден, може да се наложи и удължаване на кабела. След това ще разкажем на читателите на сайта Samelektrikкак се изгаря кабелът и какви настройки се използват за това.

Работна поръчка

По принцип се разграничават два вида повреди - счупване на кабела или едно от неговите ядра и късо съединение. Затварянето обаче не е толкова просто, може да бъде с ниско съпротивление и с висока устойчивост. В първия случай обичайното повикване ще покаже късо съединение, във втория - не. За да се намали съпротивлението на повреденото място, е необходимо да се изгори през изолацията, докато се образува верига с ниско съпротивление или еднофазна верига се преобразува в 2-3-фазна верига.

Началният етап на изгаряне на кабела става при високо напрежение, но с нисък ток. Под действието на високо напрежение се получава разрушаване на изолацията и протича ток. Постепенно напрежението на пробив на изолацията намалява заедно със съпротивлението на повредената зона. С увеличаване на тока и намаляване на съпротивлението те намаляват напрежението на горене и увеличават тока. Така те постигат намаление на съпротивлението от десетки ома до няколко десетки ома. Напрежението се намалява, за да се ограничи мощността на изгаряне. Този процес се извършва както при постоянен, така и при променлив ток, алгоритмите на работа на инсталацията зависят от конкретния модел.

Изгарянето на кабела ви позволява да локализирате повредената зона, както визуално, така и чрез миризмата на изгаряне и други последствия от процеса.

Място за щети от изолация

Сред типичните ситуации може да се разграничи срив в съединителя. Тогава изгарянето се характеризира с намаляване на съпротивлението по време на изпълнение на работата и обратно увеличение след неговото завършване. Друг случай е, когато повредената зона е под вода и протича почти постоянен ток, а съпротивлението на повредената зона остава в рамките на 2-3 kOhm. След изгаряне те търсят повредената зона по акустичен или индукционен метод.

При изгаряне на кабели под високо напрежение се получават повреди и след 5-10 минути повторение на процедурата напрежението на разрушаване намалява, след което инсталацията се прехвърля в друг етап на изгаряне.

Ако по време на изгарянето на мястото на повреда на захранващите кабели напрежението на пробив е обратно повишено, инсталацията отново се прехвърля на по-високо напрежение и така нататък, докато постигнат стабилни резултати с ниско съпротивление и образуване на надежден метален мост между проводниците.

За да се унищожи метално съединение в резултат на разрушаване, се използват импулсни електродинамични ефекти, например чрез освобождаване на капацитета на две обслужващи ядра в трета и екрана. Или използват капацитет на батерия кондензатори, заредени до високо напрежение (около 5 kV) и капацитет до 200 микрофарада. Енергията на разряда е пряко пропорционална на капацитета.

По време на първоначалното изгаряне на високо напрежение токовете са фракции и единици ампери, а с по-нататъшното понижаване на напрежението токът нараства до стотици ампери. Тази процедура се провежда от специалисти от електрическата лаборатория.

На снимката е показана една от схемите за изгаряне на кабела, при която долната сърцевина е повредена:

Локатор за повреда на изолацията

Настройки за изгаряне и кабелна диагностика

Такива инсталации тежат доста и трябва да търсите повреден кабел навсякъде: в тунела, и под земята, и в кабелния монтаж. Следователно електрическите лаборатории обикновено оборудват мобилни единици на базата на автомобили или автобуси. В допълнение към инсталацията, автомобилът е оборудван с бензинов или дизелов генератор.

APU 1-3M

Инсталациите за изгаряне на мястото на повреда на силови кабели обикновено не са универсални, проектирани за конкретна серия напрежения, стъпаловидно регулируеми или без стъпки за регулиране. Ето няколко примера:

  • APU 1-3M инсталация, произвежда напрежение до 24 kV и ток до 30 A.
  • Инсталация VUPK-03-25, напрежение 25 kV, ток - 55A.
  • Инсталацията IPK-1, комбинирана, се състои от VPU-60 и MPU-3 Phoenix, изгаря до 60 kV, изходни токове до 20A.

Ниско напрежение след изгаряне: UD-300 и VP-300, произвежда 250 волта с ток до 300A. Те нямат стъпки за настройка.

Видеото по-долу ясно показва как работи инсталацията за изгаряне на кабела UPI-10:

Полезно по темата:

Зареждането ...

Добавете коментар