Как се проверява комуникацията с метал и за какво е предназначена?

По време на монтажа и поддръжката на електрическите инсталации трябва да се обърне необходимото внимание на измерването на металната връзка на заземяващите линии, за да се гарантира правилното функциониране, тя трябва да бъде достатъчно добра. Металокомуникацията характеризира величината на съпротивлението между преходните контакти на заземяващите шини и проводници. Измерването и проверката е работа на специалисти от електрически лаборатории. Нека да видим какви резултати трябва да даде измерване на металните комуникации.

Защо да правите измерване

Заземяването е основата на безопасността в електрическите инсталации и в контактите. Всички електрически уреди и апарати трябва да бъдат заземени. Това е необходимо, за да се избегне токов удар при спешни случаи. Проверката на металната връзка е необходима, за да се уверите, че всички заземяващи линии са в добър контакт.

Извършване на измервания в щита

Резултатите от проверката се записват в протокола за измерване на метални комуникации.. Можете да видите проба от нейното попълване на снимката по-долу. След това се правят изводи за общото състояние на заземяващите контакти и, ако е необходимо, проблемите се отстраняват.

Примерен протокол

Поддържането на метални комуникации в нормата ви позволява да:

 1. Избягвайте токов удар както за електрическите работници, така и за други.
 2. Елиминирайте горещите контакти, намалете риска от пожар.
 3. Намалете изтичането на енергия (контактно отопление).

Каква е целта на тази процедура, която разгледахме, нека разберем как се провежда.

Методология за проверка

Свържи се с основен наземен автобус се случва с болтове или чрез заваряване. Проверката на металните комуникации изисква точен инструмент - милиометър, способен да измерва стойности от 0,01 Ома и по-точни, но не и обратното. Измерването се извършва с мултицет, ако последният съответства на класа на точност и чувствителност. Устройствата трябва да бъдат проверени. Няма да можете да потвърдите с редовно набиране, той ще покаже наличието на контакт, но качеството му ще остане неизвестно.

Gzsh

Проверката и измерването на металната комуникация започва с външна проверка на цялата инсталация, като основното внимание се обръща на:

 1. Пропуски в заземяващите шини и проводници. Те могат да се напукат, разкъсат, да бъдат унищожени от корозия и т.н.
 2. Качеството на болтовите връзки. Всички болтове трябва да бъдат сигурно удължени, а шините и кабелните втулки са неподвижни, т.е. не трябва да се движи при никакви усилия.
 3. Качество на заварени съединения. Те допълнително потупват с добри, но не твърде силни удари на чук. Това се прави, за да се открият пукнатини, основното е да не повредите обслужващи се възли.

Прегряване на връзката

Как се извършва проверката? Всеки метален конструктивен елемент трябва да бъде заземен:

 • стелажи и метални рамки;
 • носещи елементи;
 • маршируващи стълби;
 • повдигащи механизми;
 • тави, в които са разположени проводниците;
 • кабелни галерии;
 • електрически табла;
 • заваръчни стълбове;
 • щитове на вратите и др.

За да се измери съпротивлението, първата сонда се поставя върху основната заземяваща шина, тя обикновено се маркира със зелена боя с жълти къси ивици, а втората се планира да бъде измерена с метален метален комуникационен елемент. Трябва да има минимален брой връзки от крайния възел или механизъм към MSS.

Съпротивлението на един преходен контакт трябва да бъде 0,01 Ohm, допустимият му излишък е 20%. Ако има няколко преходни контакта от измерения елемент към основната заземяваща шина, общото им съпротивление трябва да бъде не повече от 0,05 ома. Ако резултатите от измерванията се различават от нормализираните, контактът трябва да се подобри.

За болтовете - или просто раздвижване, или откъсване, събличане на съседни самолети и разширяване с привеждане в нормална съпротива, ако предишните не помогнаха. Ако металните елементи са свързани не с гуми, а с гъвкава тел, трябва също да проверите проводника за извиване, защото полученото съпротивление на метална връзка след това се увеличава. Заваръчните фуги трябва да бъдат възстановени. След тези процедури трябва да проверите отново съпротивлението.

Подробно се обсъждат стандартите за измерване на метални комуникации и техните резултати:

 • PUE-7, раздел 1.7;
 • PTEEE, p.p. 26, 28;
 • GOST R 50571.16;
 • ГОСТ 12.2.0-75, параграф 3.3.7;

Нюансите

Измерването на металната връзка се извършва веднага след инсталирането, точно преди пускане и стартиране на експлоатацията, а след това, с честота 3 години, по време на рутинно тестване и поддръжка. Заедно с проверката, както и при смяна на сезона, когато са възможни наводнения и прекомерна влажност, проверете съпротивлението на изолацията на кабела и електрически автомобили.

Проверка на връзките в щита

Проверете качеството на контакта и го измерете преходно съпротивление Използването на обикновен домакински мултицет, като DT830 и други подобни, няма да работи. В областта на малките съпротивления те или изобщо не измерват (до десети, но не и стотни от Ом), а само съпротивлението между сондите в тях достига до 1 Ohm, а понякога дори го надвишава. Тук няма нужда да се говори за точност.

Понякога, за да се измери качеството на контакта, не са необходими устройства, тъй като унищожаването му е очевидно. В крайни случаи стига дотам, че можете да измервате температурата му на ръка, ако тя се нагрява, това означава, че тя се нуждае от профилактика и последващи измервания и проверка с милиометър.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видеоклипа, който ясно показва как да проверите за метални връзки с устройството:

Проверката на металните комуникации е много важна за безопасността на живота на служителите и жителите на къщата. Поради лошото заземяване в търговските обекти или пълното му отсъствие има възможност за потенциал върху тялото на устройството. И когато човек го докосне, ще настъпи електрическа травма или непоправима. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар