Методи за изпитване на трансформаторно масло

Трансформаторното масло е минерално вещество, което действа като рафинирана фракция от масло. Такъв инструмент служи като охлаждаща и изолираща среда. В автоматичните прекъсвачи е необходимо изолация и изгасване на дъгата. За надеждна работа на оборудването без инциденти трябва да се използва правилно изолационното масло на трансформатора. Преди да използвате веществото, е задължително да се подложите на тестове. Има специални стандарти и GOST, въз основа на които се извършват анализи. Тези норми и показатели са посочени в специални таблици, на които трябва да се разчита по време на работа. След това ще разгледаме какви методи се използват за тестване на трансформаторно масло.

Оценка на стареене на масло

За периода, когато се използва маслото, той губи своите определени показатели. С една дума - той старее и неговите свойства се променят. Как да определите дали една течност е стара? Процедурата на изпитване е проста: как се е променило киселинното число, колко утайка се е образувало в него и как реагира водният екстракт.

Киселинният брой на веществото е определено количество калий, което е необходимо за унищожаването и компенсирането на всички съществуващи съединения на свободната киселина, които са включени в структурата на един грам вещество. Ако тествате трансформаторно масло, можете да определите киселинното число, което ще показва нивото на стареене на продукта, както и дали такъв трансформатор може да бъде оставен на работа за по-нататъшна работа. Поради окисляването на веществото, трансформаторът губи изолацията на намотките и може да се влоши с течение на времето.

Анализ на киселини

Утайката се образува поради стареенето на веществото и ако се проведе изпитването, то може да се види в каналите за охлаждане, върху сърцевините на конструкцията, в изолацията и в друго електрическо оборудване, където то се отлага. Утайката-трансформатор е слабо охладена, а изолацията на такова оборудване се проваля и остарява много по-бързо. Това от своя страна може да доведе до различни злополуки, като например къса в намотката на оборудването.

Чрез тестване на водния екстракт може да се определи наличието на киселини и основи, които се разтварят във вода. Това става благодарение на показатели. Ако трансформаторното масло съдържа алкал или киселина, специалните индикатори променят цвета си.

Проверка на физическите свойства

За надеждната работа на електрическото оборудване физическите свойства на маслото играят съществена роля. Ако проверка на тези свойства показа, че има промени, това означава, че оборудването не е наред и трансформаторното масло е остаряло.

Ледът, който се образува в студено време, когато трансформаторът е изключен, пада на дъното на оборудването и циркулира веществото. Специфичната гравитация на този лед трябва да бъде по-голяма от специфичната гравитация на веществото.

За да може трансформаторното масло да не мига и да не се запалва при силни претоварвания, неговата температура на възпламеняване трябва да е значителна. И когато веществото се разлага под влияние на локалното нагряване, температурата на светкавицата може бързо да намалее.

Електрически анализ

Безопасността на електрическото оборудване осигурява диелектричната якост на веществото в трансформатора. Този индикатор намалява с времето. За да се провери този индикатор, трансформаторното масло се тества за повреда. Това става благодарение на устройството за разпадане на маслото (на снимката по-долу).

Маслен прекъсвач

Такъв блок работи от мрежа с напрежение 220 V. Вторичното напрежение на дизайна е 60 kV. Процедурата на изпитване е следната: преди да започне изпитването, течността се излива в порцеланов съд, вътре в който са монтирани два електрода под формата на диск. Параметрите на електродите са както следва: диаметър - 25 мм, дебелина 8 мм. Между тях е необходимо да се установи разстояние от 2,5 мм. Съд с вещество е инсталиран в маслоразбивач. За да излезе въздух от него, течността е в масления отвор за 20 минути. След това, със скорост 1-2 kV в секунда, трябва да повишите напрежението.

Видеото по-долу демонстрира провеждането на тестова работа:

Тестът има своя собствена честота. Необходимо е да се анализира трансформаторното масло 6 пъти с прекъсвания между разрушения от десет минути. Първият резултат е процес, неговите показания не са необходими. Процедурата за изчисляване на напрежението на пробив е следната: изчислява се средноаритметичната стойност на пет последователни разбивки. Ако тестът даде незадоволителен резултат, течността трябва да бъде повторно проверена.

Преди да излеете вещество в оборудване, то трябва да бъде тествано за съдържанието на механични добавки, за прозрачност и за стабилност срещу окисляване. Освен това ще е необходимо да се установи допирателната диелектрична загуба, киселинното число, ефектът на водния екстракт и точката на възпламеняване. Остатъчните проби трябва да се вземат от електрическо оборудване, което е било без трансформаторно масло от дъното на съда.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Така че ние разгледахме с какви методи тестват трансформаторно масло и неговите свойства. Надяваме се предоставената информация да ви е била интересна!

Препоръчително четене:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар