6 причини, поради които хладилникът замръзва силно

Една от най-често срещаните повреди в студените помещения е да се понижи температурата до степен, че храната замръзва както отдолу, така и отгоре. По правило е невъзможно да се справите с подобна неизправност без конкретен опит, но понякога причината за повредата е банална и можете да възстановите нормалната работа сами. След това ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexpКакво да направите, ако хладилникът замрази храните в хладилното отделение!

Най-простата причина за силно замръзване се счита за превключването на термостата към режим на по-ниска температура. Това се случва изключително рядко, но се случва понякога. Ако не знаете защо хладилникът замръзва храната твърде много, първо проверете тази точка. Оптималната стойност, върху която трябва да бъде инсталиран регулаторът, е 2-3,5. Ако новият ви хладилник е много студен, задайте температурния режим на циферблата в рамките на +4 / + 6 градуса.

Фото регулатор на температурата

Между другото, в по-новите модели на технологията има бутон за супер замразяване. Проверете отново дали е включен. Може би причината за силното замразяване е именно в това, че някой случайно е включил този режим!

Втората неизправност, поради която хладилникът може да замрази храната повече от необходимото, е повреда на уплътнението на вратата. Ясен признак за увреждане на венците е образуването на обледеняване и малка локва вода във фризера, която все още не е замръзнала. По това време снегът на задната стена може да замръзне много в хладилното отделение, поради което храната замръзва. Сменете венеца самостоятелно или просто го възстановете не трябва да ви е трудно, което потвърждава видео урока по-долу!

Как да заменим уплътняващата дъвка?

Третият провал е запушването на отводнителния отвор под чекмеджетата за плодове и зеленчуци. Дренажът е необходим, така че кондензатът от стените да се оттича от хладилника. Ако дупките са запушени, водата ще остане в тавата със зеленчуци и ще замръзне, значително замразявайки храната в хладилника. Изобщо не е трудно да почистите дренажните отвори, просто трябва да размразите камерата и да излеете топла вода в мястото на запушване (направете спринцовка).

Ако замръзвате нов хладилник с функция No Frost твърде много, препоръчваме да гледате това видео:

Правилно почистване на дренажната система

Сега да преминем към по-сложни повреди, които е малко вероятно да успеете да поправите сами. Ако препоръките по-горе не са ви помогнали, това означава, че проблеми в техническата част и за ремонти ще трябва да се обадите на съветника!

Ако хладилникът замръзва много лошо и не се изключва едновременно, най-вероятно е хладилният агент, фреон, да се е изпарил от системата, поради което температурата в камерите намалява. Причината за изтичане на фреон е появата на микропукнатини в охладителната система или кръвни съсиреци. Специалистите ще могат бързо да намерят пукнатини, да ги запечатват и да попълнят необходимото количество фреон за работа (или да почистят кръвните съсиреци). Относно другите причини защо хладилникът работи и не се изключваМожете да прочетете в съответната статия.

Също така термостатът може да е виновникът във факта, че хладилникът е станал много студен в снега на задната стена. Този елемент на веригата се разрушава или в резултат на механични повреди или контакт с влага. Опитайте се да намерите термостата, визуално го огледайте и ако можете, позвънете на тестера. Ако термостатът не работи, просто го сменете и проблемът със силното замръзване ще бъде решен.

термостат

Местоположение на термостата

Как да сменим термостата?

Обръщаме вашето внимание на факта, че термостатите са инсталирани в хладилници с електромеханично управление (по-стари). Новите модели са оборудвани с въздушен сензор, който също трябва да бъде намерен, проверен и сменен, ако е необходимо!

Е, последната, шеста причина, поради която долната камера е много студена, а горната не замръзва - залепване на клапана, което просто помага за превключване на режимите на охлаждане на различни отделения. Трябва да се намери счупен клапан и да се замени с работещ.

Снимка за превключване на клапана

Това е цялата причина за неизправността. Надяваме се, че сега знаете какво да правите, ако хладилникът е много студен и защо това може да се случи! Обръщаме вашето внимание на факта, че тези препоръки са подходящи за всички технологични компании, от Атланта до Samsung и Liebher!

Ще бъде интересно да прочетете:

Как да заменим уплътняващата дъвка?

Правилно почистване на дренажната система

Как да сменим термостата?

(24 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Max

  Здравейте, имаме хладилник на Samsung. Фризерът работи добре!
  Защо фризерът замръзва като фризер? (пълен лед)
  И какво трябва да се направи?

  отговор
  • Иля

   Може би проблемът е в клапата, която регулира подаването на студен въздух от фризера до хладилника.Или гиркон определя положението на този капак.

   отговор
 • Татяна

  и къде тюркоазът има амортисьор и тегло?

  отговор

Добавете коментар