Как да организирате заземяването на кабелни тави

За да се въведат кабелни маршрути, е необходимо да се предприемат различни мерки за подобряване на безопасността на оборудването. Една от тези мерки е заземяването на кабелни тави. На този процес трябва да се обърне специално внимание, за да се направи всичко правилно и в съответствие с GOST стандартите. Трябва също да се отбележи, че кабелни тави Има най-различни видове, така че методът на свързване е различен. Те могат да бъдат телени, ламаринени, перфорирани и изцяло метални. За това как да заземете всяка от опциите, ще опишем по-нататък.

Кабели за метални изделия

Въпреки че тавите са свързани помежду си с помощта на болтове, поради които имат непрекъсната връзка на конструкцията и известна електрическа проводимост, те трябва да бъдат свързани с допълнителни джъмпери. Всъщност, съгласно GOST 10434.82, маршрутът може да се счита за основен само с използването на джъмпери.

Метална комуникация

Също така трябва да знаете кой проводник да използвате, за да заземите тавата за управление на кабела. Ако джъмперите се използват като проводници, те трябва да имат напречно сечение от 4 до 6 mm² и изолацията трябва да има правилното цветна маркировкакоято се състои от жълто и зелено.

Ако самостоятелно направите такива джъмпери, тогава можете да използвате гъвкава многожилна жица на марката MF-3, Трябва обаче да се помни, че такава жица трябва да има връх, в основата си е инсталирана с помощта на кримпване.

MF-3

Трябва също да се отбележи, че болтовете, свързващи защитните проводници, не могат да се използват за други цели, например за свързване на страните на таблата или за закрепване към опори. Някои производители поставят специални шайби, които имат зъби в комплекта за тавите. Такива шайби осигуряват повишена надеждност при контакт, а също така намаляват вероятността от разхлабване на затягащите гайки или специални гуми.

Предимствата на телените тави

Ако сравните това изпълнение с други продукти, тогава тавите с тел имат много положителни характеристики, ето някои от тях:

  • инсталацията не е твърде скъпа;
  • самите продукти са много по-евтини от листовите изделия, както и типовете стълби;
  • охлаждането на жицата е много по-добро, отколкото в дизайните със затворени кутии;
  • за да заземите тавата, можете да използвате доста проста схема;
  • вътре се натрупва много прах, много пъти по-малко, отколкото в поцинковани или метални конструкции;
  • по отношение на натоварването, кабелните тави, изработени от тел, не са по-ниски от другите, например, лист;
  • за употреба няма нужда да купувате скъпи допълнителни аксесоари.

Ще трябва много малко усилия да се заземи кабелната табла, защото първоначално тя има отлични характеристики на EMC.Продуктите, направени от поливинилхлорид, не могат да осигурят висококачествено потискане на смущения. Поради това явление металните кабелни тави, произведени от компанията DKS, започнаха да се използват широко от мобилните оператори.

Според PUE е необходимо да се заземят всички тави. Проводимата носеща конструкция за проводниците се нуждае от пълна, цялостна защита. А самата работа се извършва в пълно съответствие със стандартите, които са в SNiP. Например тавите на марката DKS са заземени поне в две точки - в началото и в края.

Тел табла

Телените канали за полагане на кабели са проводими, следователно те трябва да бъдат свързани към система за изравняване на потенциала. За разлика от връзките, които са в каналите на лентата и листа, телените тави имат по-малък контакт и следователно по-малка проводимост. Поради тази причина се използва специален терминал, благодарение на който се осигурява желаната стойност на съпротивлението между кабелната система и земната шина.

За да се заземи тава, е необходимо да се използват няколко специални електрода. Те трябва да имат добър контакт със земята и проводника, който свързва инсталацията със земята. Изключително за всеки обект трябва да изберете отделно точката на земята. Именно в този момент напрежението на електрическото оборудване ще има стойност нула. Почви като торф, глина и глинест са идеални за заземяване.

Подвижни капаци на таблата

Когато инсталирате кабелния маршрут, трябва да вземете предвид, че капаците на таблата не са част от този дизайн, следователно те не трябва да бъдат заземени. Поради причината, че свалящият се капак със заземяване първоначално има отлично ниво на защита от токов удар. Продуктите, предоставени от ДСК, се монтират много просто и бързо. За монтажа е достатъчно да изберете най-добрия метод: чрез пробиване на дупки в стената или използване на окачвания. На всяка от повърхностите на този дизайн има специални контури и допълнителни аксесоари. За да фиксирате заземяващия проводник, можете да използвате болт марка M5.

Монтаж на заземен проводник

Необходимо е правилно и конструктивно да подходите към тази работа, защото благодарение на това можете да сте сигурни в защита от токов удар по време на късо съединение, което веднага се предава на основния случай.

Свързване на проводника към конструкцията

За да може заземяването да работи правилно, е необходимо да се определи в какви точки да свържете жицата към конструкцията. Правилата по този въпрос се съдържат в "Инструкции за проектиране на заземяващи мрежи." Въз основа на този документ е необходимо да свържете секции от профили, тави, кабелни канали и блокове, стоманени тръби и канали, които служат като държачи за полагане на проводници и предпазване от повреди. Всички тези елементи трябва да имат непрекъсната електрическа верига. Заземяването също трябва да бъде прикрепено към багажника на поне две места. Ако обаче дължината на магистралата е по-малка от два метра, тогава можете да се свържете с интегрираната магистрала само на едно място.

Въпреки факта, че тези правила за заземяване се прилагат за взривоопасни зони, най-добре е да се използват във всички случаи и да се заземят в две точки. Трябва също така да се отбележи, че не във всички експлозивни зони могат да бъдат монтирани телени тави.

Допълнителни функции

Ако говорим за процеса на заземяване на кабелни тави, някои компании препоръчват той да се извършва на интервали от двадесет метра. Според специалистите обаче заземяването трябва да е на всеки десет метра. Такова заземяване се използва, когато конструкцията се експлоатира при неблагоприятни условия.

За правилна и надеждна връзка с държача на кабела се препоръчва използването на специални, а понякога и подсилени клеми. Те се продават на почти всички пазари или строителни хипермаркети. Инсталирането е много просто.Първо трябва да прикрепите терминала към страничната стена на тавата, след което да прекарате кабела през отвора му. На мястото, където проводникът е в контакт с отвора, изолацията трябва да се отстрани в клемата.

Сега знаете как са заземени кабелните тави и какви изисквания трябва да се вземат предвид при организирането на този вид защита. Надяваме се информацията да ви е била полезна и разбираема!

Свързани материали:

Зареждането ...

Добавете коментар