Подмяна на окабеляване и електрически панел в апартамента - актуални проблеми

Максим пита:
Добър ден Смятам да преработя цялата електрическа енергия в апартамента, защото не ми харесва какво е. И има следното: в предпазителя на пода има брояч, въвеждащ прекъсвач, противопожарна RCD, 2 евтини еднополюсни прекъсвачи C16, заземен автобус, алуминиева окабеляване към апартамента и апартамента.

Искам да направя група от картечници в апартамента и да положа медни проводници.
Общо се оказва, че за всички устройства, осветление и контакти малко по-малко от 100 ампера за номинална консумация (една електрическа печка консумира номинално 5,5 кВт, 20 A). Разбрах, че обща мощност от около 20 кВт на всички устройства никога няма да бъде в едновременна работа. Но при номинална стойност се избират аксесоари за проводници и проводници.

Планирано е следното. Поставете малка кутия с картечници в апартамента. Ще има 4 групи консумация с номинална стойност 25 A всяка. Съответно се планира да се постави или 4 difavtomat, или 4 групи Avtomat + RCD. Ясно е, че всичко това е излишно, но искам да направя пълна безопасност и с марж за бъдещите потребители на лосиони.

Окабеляването ще бъде медно с 3 едножилни проводници (фаза, нула и земя) на добър производител и с негорима изолация. Полагането ще бъде без тръби и кабелни канали, под суха стена (негорим кабел не се нуждае от допълнителна защита с гофриране или канал). Изчислих напречните сечения с помощта на онлайн калкулатори.

Моите въпроси са:

1) Какво да предприемем: дифавтоматика или автоматични машини + RCD? Кой да вземете: еднополюсен или биполярен (P + N)? Връзките към модела са желателни.
2) Ако номиналната стойност на апартамента от измервателния уред достигне 5-50 A, правилно ли ще бъде да се избере напречно сечение на меден кабел от 6 мм квадрат, въз основа на дължина от максимум 20 метра до автоматичния панел в апартамента?
3) Ако рейтингът на прекъсвача е 25 A, ще бъде ли правилно да изберете напречното сечение на медния кабел за апартамент с квадратура 4 мм въз основа на дължината на линията от максимум 50 метра за всички потребители или ще бъде достатъчен 2,5 мм квадрат?
4) Ако поставите на една и съща линия окабеляването за различни потребители, напречните сечения на разминаващи се кабели ще бъдат избрани според мощността на потребителя? Тоест, възможно ли е да прехвърлите 10 метра 2,5 мм квадратен кабел от машината и след това да го разпределите на 4 (условно) страни с потребители в краищата на 1 kW (около 5 A)? Какъв тогава трябва да бъде секцията от разминаващи се линии?
5) Посочете дали има грешки в моите изчисления?

Отговорът на въпроса:
Добър ден Всичко, което сте написали преди всичко, е разбито на такова понятие като „Разпределена мощност„Какъв е навикът всеки да смята„ Имам нужда от толкова много, защото има толкова много устройства “?

4 AB от 25A не е 100A, а е толкова ампера, колкото ще пропусне отварящото AB.

На гнезда повече от 16А не може да се сложи! За електрическа печка - според консумацията. Към светлината на 6-10А. Нуждаете се от повече контакти / лампи - направете отделна група с отделна машина. И за всичко това, еднополюсно АБ. За въвеждане също се нуждаете от еднополюсен или двуполюсен (въпреки че в повечето случаи 2P на входа е реликва от миналото).

Съответно кабелът за контакти не е по-малък от 2,5 мм и за осветление не по-малко от 1,5 мм². Можете да прочетете как да разчитате на входа тук или използвайки нашата калкулатор.

1) Difavtomats струва повече, в този случай трябва да помислите за цената на подмяната, RCD + AB - обикновено по-евтино, а подмяната ще е по-евтина. Да, и по-ясно ще разберете причината за изтичането или късото съединение. За моделите вижте ABB, Schneider Electric, KEAZ.

2) Разберете какъв е максималният и номиналният ток на електромера и прочетете за разпределената мощност в линка по-горе. 5-50 Но това не са допустими граници за вас, а само токът, при който е бил проверен измервателен уред, и до който той счита класа за точност в установения клас (и няма да изгори едновременно).

3,4,5) отговорен по-горе.

Също така препоръчваме да прочетете статии за електрическо окабеляване и електрически табла на нашия уебсайт, същото нещо многократно се повтаря там за различни ситуации.

Зареждането ...

Добавете коментар