Какво представляват кабелните жлези?

По време на инсталационните работи винаги има нужда от свързване на кабелна линия. Това се дължи на факта, че дължината на маршрута може да бъде по-голяма от дължината на кабела или трябва да се направи разклонение. Също така по време на експлоатация или по време на работа на линията могат да възникнат пориви на линията. За висококачествена изолация на точката на свързване на линията има специално устройство - кабелна кутия. Тази статия предлага да се разгледат видовете съединители, тяхната класификация и предназначение.

класификация

За по-голяма яснота разновидностите на кабелните ръкави са представени на блок-схемата:

Видове кабелни конектори

Нека разгледаме по-подробно всяка класификация.

уговорена среща

Така че, ние ще разгледаме на какви видове и видове кабелни ръкави са разделени и веднага ще разкажем за обхвата на всеки сорт.

Свързване, Може би това е един от най-популярните свързващи елементи. Свързването на кабела на електрическите линии е по-често от другите видове монтаж. Задължително изискване за такива свързващи елементи е надеждната херметичност. В зависимост от изискванията, те могат да бъдат сгъваеми, а не сглобяеми. За тяхното производство се избира материал, устойчив на повреди от външната среда.

Кабелна връзка

Водя съединители се използват за проводни връзки, в които обвивката е от олово или алуминий. Те са направени от тръби, както се вижда на снимката по-долу. Оловните кабелни ръкави са доста тежки.

Оловен конектор

епоксидна, Те се използват за свързване на кабел, положен в окопи, тунели, мини. Тези продукти са изработени от епоксидна смола. По правило те са защитени с азбестов или метален корпус. След монтажа кухината се напълва с епоксид.

Дизайн на епоксидно свързване

Друг изглед термосвиваемо свързване. Това е най-разпространеният начин за изолиране на съединенията поради проста технология. Те са лесни за инсталиране на кръстовището. След това, въздействайки върху тях с горещ въздух, например от газова горелка или електрическа сешоар, те се поставят, докато се образува херметично покритие. Използването им в съединенията позволява да се увеличи силата на продукта и да се увеличи продължителността на работа. Свиването намалява риска от срив поради високите си диалектични характеристики. Гъвкавостта на материала значително улеснява лесната инсталация. Обхватът на свиване позволява използването на тези продукти на кръстовището на кабелни линии с различни диаметри.

Инсталиране на свиване

Използвайте същопреходен съединители, чиято цел е да осигурят уплътняване на различни кабели. Струва си да се отбележи, че ако само диаметрите на прехода са различни, тогава е по-препоръчително да използвате термо-свиваеми видове съединители.

преходен

Често има нужда от рязане и разклоняване на кабелни линии, В този случай се използват клон конектори. За тяхното производство се използват различни видове материали. Например полиетилен, предназначен за комуникационни линии.Разнообразието от тези продукти позволява да се задоволи широк спектър от клонове, използвани в комуникационните линии.

разклонен

заключване, Този тип конектор се използва в електрически мрежи с високо напрежение от около 110 kV. Те имат доста сложно устройство. Помислете за това, като използвате примера за свързване на кабел с маслен пълнител - МСТМ-110 (за да го увеличите, кликнете върху снимката).

MSTM-110 конструкция

Където:

  • 1 - корпус;
  • 2 - изолатор;
  • 3 - изолация на ръба;
  • 4 - изолация на самия кабел;
  • 5 - изолация на централната част;
  • 6 - връх;
  • 7 - контактна гнездо;
  • 8 - защитен екран;
  • 9 - звънец;
  • 10 - черупка.

Те се използват в случаи на хидростатично налягане, надвишаващо нормата. Това се случва, когато има голяма разлика в нивото с голяма дължина на пистата. Можем да кажем, че такава връзка включва различни видове терминали и съединения. MCTM е връзка на две крайни съединители. Два порцеланови изолатора и тяло от немагнитен цилиндричен материал създават 3 камери. Медна пружина свързва капачките на изолаторите. Отгоре са затворени от цилиндричен екран. Изолационният екран е покрит с импрегнирана хартия. Камерите се евакуират преди да се напълнят с масло и след това се напълват.

Крайните ръкави се използват съответно за край на кабела. По същество това е обикновена шапка под формата на капачка. Като пример за такъв изолатор можем да разгледаме строителния изолатор SIP. Като изолация усукващи проводници апартаментно окабеляване те се използват за комуникационни линии и електрически мрежи. Или се използват и за рязане на многожилни кабели. Като например на тази снимка:

Рязане с многожилен проводник

Това е най-разпространеният начин за изолация на трижилен проводник с помощта на кабелен край. По дизайн те са разделени на еднофазни и трифазни конектори. Например, еднофазен KNO-20 се използва за изолиране на края на кабел с напрежение 20-25 kV, като има изолация от хартия с метална обвивка за всяко ядро.

KNO-20

Многофазните изолирани конектори се използват за многожилен кабел.

Секция за свързване на тройник

Препоръки за избор

По време на монтажните или ремонтни дейности свързването или прекратяването на кабела трябва да запази неговите механични и технически характеристики. Важно е да запомните спазването на пожарната безопасност и техническия надзор. За свързване е необходимо да изберете продукти от съответния раздел. Материалът, от който са направени, трябва да отговаря на изискванията, определени в проекта или други указания.

Тази статия разгледа какви са типовете и типовете кабелни ръкави. Проучвайки разнообразието и предназначението на тези продукти, можете да направите правилния избор на метод на свързване по време на монтажните работи и в други случаи, каквито са случаите с работата на комуникационните линии и електрическите мрежи.

Полезно по темата:

Зареждане...

Добави коментар