Избор на поялник за запояващи проводници - какво трябва да търся?

Един от основните инструменти на хамовете, домашните майстори и електротехниците е поялник. Този продукт ви позволява да свържете сегменти от LED ленти, да спойкате радио компоненти от платки, да поправите електрически уреди и да направите куп полезни неща. Днес има доста голям асортимент от модели, които се различават по функционалност, принцип на работа и конфигурация. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpertкак да изберем поялник за запояване на проводници и микросхеми.

Основни критерии за подбор

Така че, първо, разгледайте накратко най-важните параметри, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате поялник.

Тип нагревател

На първо място, устройствата са разделени на електрически и газови. Първо, нека поговорим за тези, които работят на газ.

Препоръчва се газово запояване за желязо запояване на проводници в разклонителни кутии, Удобно е с това, че работи офлайн, без електричество, което е важно за електрическата работа. В допълнение, такова устройство може да се използва като сушилня за термосвиване.

Модел на газ

Недостатъците на газовите устройства включват трудността при работа с микросхеми, както и факта, че при изгаряне на газ вещества, вредни за организма, се отделят в атмосферата, така че работата с такова устройство за дълго време е изключително опасна за здравето.

Препоръчително е да изберете електрически поялник за запояване на микросхеми и същите проводници, ако няма проблеми с захранването. Електрическите модели са разделени на следните видове:

 1. Спирала. Най-евтиният, практичен и издръжлив тип нагревател. Недостатъкът е, че той загрява дълго време, но това не е толкова важно, ако трябва да изберете поялник за къщата.
 2. Керамични. По-скъпо и чупливо в същото време (може да спре да работи дори и с малък удар). Предимство - загрява бързо. Ако основното за вас е да изберете устройство, така че то да се загрява бързо и силно, модел с керамичен нагревател ще бъде най-оптималното решение.
 3. Импулс. Друго изпълнение, което може бързо да се нагрее. По-добре е да изберете импулсно запояващо желязо за запояване на микросхеми и за работа с печатни платки. Такъв инструмент ще струва повече и се използва в по-голяма степен само за изброените произведения.

Електрическо оборудване за запояване

Отделно трябва да се спомене такова изпълнение като станция за запояване. С негова помощ е възможно по-бързо и по-добро запояване на проводници и микросхеми. За бутове избор на станция за запояване ще бъде най-доброто решение!

мощност

Що се отнася до избора на мощност на електрически поялник, следва да се вземат предвид следните препоръки:

 • мощност до 10 W може да се използва за запояване на прости микросхеми;
 • от 20 до 40 вата - това е оптималната мощност за домашна употреба;
 • избора на модел за 60-100 вата е препоръчително, ако ще спойкате проводниците;
 • над 100 вата домашните майстори не трябва да използват, защототакива устройства имат свой специфичен обхват на приложение (запояващи радиатори, метални части и др.).

Допълнителни функции

Също така, когато избирате поялник, трябва да обърнете внимание на такива моменти като:

 1. Дръжката трябва да е добре защитена от прегряване. В този случай дървената дръжка има най-доброто представяне. Пластмасовите дръжки се нагряват по-бързо, което пречи на безпроблемната работа, а твърдите гумени са по-тежки от аналозите, което също намалява използваемостта, особено при запояване на микросхеми.Сравнете дръжката
 2. Жилото трябва да е медно, да се обработва по-лесно и също така да се почиства по-лесно от въглеродни отлагания. Препоръчително е комплектът да се предлага с набор от съвети, различни по форма. Също така е добре, ако е възможно да се замени жилото или да се регулира дължината му. Смята се, че прякото жило е най-удобно за работа, особено за начинаещи.Комплект медни ужилвания
 3. Захранващият кабел трябва да е гъвкав, дълъг и винаги двойно изолиран.
 4. Щепселът за свързване към мрежата е по-добър, когато е сгъваем. Изглежда, че е дреболия, но все пак свидетелства за качеството на устройството и в същото време опростява неговия ремонт.
 5. Обърнете внимание на оборудването. По правило висококачествените ютии за запояване са оборудвани с калъф, стойка за накрайник, гъба за почистване на върха и др.Добро оборудване
 6. Препоръчваме да изберете поялник с регулатор на температурата, който ще ви позволи да регулирате температурата на нагряването на върха за вашите собствени условия на приложение.Регулатор на температурата
 7. Функцията на постоянна поддръжка на температурата предпазва устройството от изгаряне.

Това е всички съвети, които искахме да ви предоставим. Както можете да видите, има много нюанси, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате поялник за дома.

Да обобщим

И така, проучихте основните критерии, чрез които се избира инструмент за запояване на проводници и микросхеми. Сега нека да обобщим накратко отново, за да затвърдим наученото:

 1. За печатни платки и микросхеми е по-добре да изберете импулсно поялник или спирала, но с мощност не повече от 30 вата.
 2. За свързване на проводниците и други електрически работи е подходящ газов модел или електрически модел с мощност от 60 до 100 вата.
 3. За да спойкате метални части се нуждаете от мощно устройство (от 100 W или повече).

Също така препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Така че разбрахме как да изберем поялник за запояване на проводници и микросхеми. Надяваме се, че предоставената инструкция ви е помогнала при избора на подходящия инструмент за домашна употреба!

Със сигурност не знаете:

(8 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Иван

  Как да изберем поялник за запояващи вериги като TDA

  Отговарям
  • Владимир

   По-добре е да използвате пулс, той се загрява по-бързо, но също така струва повече

   Отговарям

Добави коментар