Връщаме тягата в прахосмукачката - 4 причини за лошо засмукване

Ако по време на почистване забележите, че прахосмукачката не абсорбира правилно въздуха или изобщо не дърпа боклук, трябва незабавно да опитате да разберете причината за неизправността. Понякога това е нещо обичайно - филтърът е мръсен, а понякога липсата на сцепление е причинена от по-сериозна повреда. След това ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpert, защо засмукването може да изчезне и какво да направите, за да поправите оборудването със собствените си ръце!

Проверете чантата

Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите колко пълна е чантата. Ако отпадъците са запълнили повече от 2/3 от капацитета, тягата може да отслабне или да изчезне напълно, когато вакуумирате. Хартиената торба трябва да бъде заменена с нова, като тя е за еднократна употреба. Ако контейнерът е плат, той може внимателно да се извади и да се монтира обратно в водачите, но е по-добре да се изплакне в чиста вода и да се изсуши.Хартиена торба за еднократна употреба

По правило в съвременните модели на технологии степента на запушване на торбата за боклук се показва на тялото. Светлинната индикация под формата на крушка ще светне зелено, ако контейнерът все още е празен и червен, ако е време да го замените.

Ако сте почистили и прахосмукачката все още не засмуква добре, погледнете регулатора на мощността, възможно е случайно да е настроен на минимум, в резултат на което устройството не извежда въздух.Регулатор на мощността на засмукване

Почистваме филтри

Придвижвайки се по-нататък в отстраняването на неизправности, трябва да проверите чистотата на финия филтър (инсталиран пред двигателя) и HEPA филтъра за отработените газове, който е монтиран на гърба на кутията към пластмасовата решетка. Що се отнася до първия филтър, той трябва или да бъде напълно заменен, или измит с вода и изсушен, което зависи от гъвкавостта на материала. По правило HEPA филтърът трябва да се подменя на всеки 50 часа работа на оборудването, така че тягата на прахосмукачката да не изчезне в най-неподходящия момент. Проверен, сменен и прахосмукачката, както преди, лошо събира и изсмуква боклук? Разглеждаме следните елементи на смукателната система.Почистване на фото филтърИзпускателен филтър

Препоръчваме ви незабавно да гледате видеоклипа, който показва трика за повишаване на производителността на устройството:

Life хак за увеличаване на смукателната мощност

Проверете аксесоарите

По метода на изключване продължаваме и преминаваме към следващата възможна причина, поради която прахосмукачката започна да се прибира лошо - маркучът или четките бяха повредени. Що се отнася до маркуча, той може да не бъде пълен изцяло в корпуса или да се повреди, както е показано на снимката. Долна линия - прахосмукачката не се дърпа или тягата е много слаба.Вход за маркучПовреда на маркуча

Четките се проверяват за замърсяване. Обикновено боклук като коса и тънки въжета остава върху тях. Трябва да премахнете всички замърсители и да проверите дали сцеплението се е появило. Трябва също така да се уверите, че ролката за четка се върти свободно и не се носи. Може би лагерът просто се е залепил, в резултат на което четките пречат на приема на въздух. Като цяло трябва да се отбележи, че неудобната дюза много често е „виновникът“ за слабата тяга в прахосмукачката. Обикновено купувачите на евтино китайско оборудване са изправени пред такъв момент.четка

Опитайте се също да почистите маркуча с жица, може би някъде вътре в боклука пречи на преминаването на прах в торбата, което също може да бъде придружено от факта, че оборудването бръмчи или дори вдига много шум, но не изсмуква въздух. Можете да проверите дали причината за лошо сцепление е маркучът, като го изключите и проверите качеството на засмукване на ръка на изхода на корпуса. Ако в този случай прахосмукачката не засмука, остава само една възможна неизправност - двигателят.

Ремонтираме двигателя

Е, последното нещо, което може да бъде - отказ на двигателя. Тази неизправност може да бъде определена чрез докосване на калъфа с ръка - той много загрява, което означава, че нещо не е наред. В допълнение към факта, че моторът е много горещ и прегрява, той все още може рязко да се изключи. Не знаете каква е причината, ако прахосмукачката не засмука и изключи? Прочетете защо се е изгубило сцеплението и какво трябва да се направи за ремонти!Разглобено оборудване

Първо, трябва да премахнете декоративната защита на калъфа и да използвате мултицет, за да звъните на всички секции на веригата. Обикновено оборудването не работи поради изгорял предпазител. Ако това е вярно, заменете го с нов с абсолютно същите параметри. В случай, че има прекъсване на намотката на една от намотките, е по-добре да отидете и изберете нова прахосмукачказащото купуването на мотор ще бъде скъпо удоволствие. Освен това контактът на една от проводниците може просто да се счупи. Тук ремонтът няма да бъде труден, особено ако сте "приятели" с поялник.

Ако проблемът е, че прахосмукачката не се дърпа и изключва поради моторни четки, които решите да замените, бъдете внимателни, когато ги свързвате. Неправилното свързване на четките може да причини прахосмукачката да не засмуква, а да издуши прах след ремонт.

Това са всички основни причини за неизправности. В заключение искам да отбележа, че ако вашата прахосмукачка с воден филтър не засмуква добре, трябва да действате по аналогия с обикновеното оборудване. Единствената разлика е, че вместо торбата с прах, трябва да изплакнете правилно аквафилтера! Надяваме се, че сега знаете какво да правите в случай на влошаване на сцеплението или пълното му отсъствие!

Прочетете също:

Life хак за увеличаване на смукателната мощност

(53 гласа)
Зареждане...

11 коментара

 • Татяна

  Благодаря за съвета, помогна!

  Отговарям
 • Тихонов Тимур

  Благодаря ти за инструкциите за ремонт на прахосмукачката. Помогна.

  Отговарям
 • Юрий Симонов

  Имам и прахосмукачка SAMSUNG, но моделът SC 4520 е 1,6 кВт. Той започна да се „задушава“ от синьото чисто и дори със изключването! Гледах вашето видео. Но нямах картона, който просто изхвърлихте като допълнителен детайл, а малка гумена мрежа. Не го изхвърлих, а просто внимателно го нокаутирах над банята, без дори да го измия. Поставете всичко на мястото си и прахосмукачката реве, както преди. Дъщеря ми го спечели като награда на президентските избори на 18 март тази година. Благодаря за съвета! Успех и щастие!

  Отговарям
 • Виктория

  Добър ден, всичко, което е посочено във видеото наистина работи, пуснати в мрежата и спечелени като нови !! благодаря за съвета

  Отговарям
 • Мария

  Благодаря, съветите от видеото помогнаха! Прахосмукачката прашеше няколко години, нямаше да изхвърли и сега благодарение на вас като нова!

  Отговарям
 • Мариан

  Отидох да опитам)))

  Отговарям
 • яхт клуб

  Опитах го - работеше, само в моя случай прахосмукачката electrolux, там решетката в този филтър беше двуслойна, не го премахнах напълно, но внимателно го отворих от едната страна, в средата имаше тънък слой от нещо като синтетичен зимувател, затова го изтрих. Това се оказа напълно достатъчно, сложете пяната отгоре, както във видеото - всичко работеше перфектно. Преди това прахосмукачката стоеше почти непоискана около 5 години, въпреки че беше купена с нова, скъпа. Благодаря за съвета.

  Отговарям
 • любов

  Прахосмукачката Bork 1800, когато включите въздуха, не е изтеглена, а по-скоро издухана. Каква е причината какво да правя? Благодаря.

  Отговарям
 • Дмитрий

  Здравейте! Благодаря. Почистването помогна. Почистих, вакуумирах 3 стаи и отидох за нова прахосмукачка. След като изключите и преминете към 4-та стая, тя вече не се включва)). Но като цяло готино !!!

  Отговарям
 • Наталия

  Страхотен съвет! То също помогна! Благодаря !!!

  Отговарям
 • Татяна

  Здравейте! Имаме прахосмукачка polaris pvc 1618bb, спря да смуче НА ВСИЧКИ, почистиха всичко, но няма резултат, кажете ми какво да правя?

  Отговарям

Добави коментар