Типични схеми за свързване на трифазни измервателни уреди

Добър ден, скъпи читатели на сайта. my.electricianexp! Тази статия описва как да свържете трифазен електромер към електрическата мрежа и дава съвети за инсталиране. Препоръчваме не само да изучавате предоставените електрически вериги, но и да гледате видео уроци, които описват технологията на окабеляване и други важни нюанси.

Предварителен етап

Свързването на електромер (ES) е последният етап на електрическата работа. Преди да инсталирате трифазен ES, първо трябва да имате схема на свързване. Устройството трябва да се провери за уплътнения на винтовете на корпуса. На тези печати трябва да се посочат годината и тримесечието на последната проверка и печатът на свидетеля.

Когато свързвате проводници към скобите, е по-добре да направите марж от 70-80 мм. В бъдеще такава мярка ще позволи да се измери консумираната мощност / ток и да се презареди, ако веригата е сглобена неправилно.

Всеки проводник трябва да бъде закрепен в клемната кутия с два винта (те могат да се видят ясно на снимката по-долу). Най-напред се затяга горният винт. Преди да стегнете дъното, трябва да се уверите, че горната жица е затегната, след като я издърпате. Ако при свързването на измервателния уред се използва жица, тогава първо трябва да бъде кримпване на върха.

TS Mercury 231фото

Фигура 1 - TS Mercury 231

След това ще бъдат разгледани типичните схеми за свързване на трифазен електромер към електрическата мрежа.

Директно включване

Това е най-простата инсталационна схема. При директно включване автомобилът е свързан към мрежата без измерване на трансформатори (фиг. 2). Най-често този метод на инсталиране се използва в домакински мрежи за измерване на електроенергия, където присъстват мощни инсталации с номинален ток от 5 до 50 A, в зависимост от вида на окабеляването (от 4 до 100 mm2). Работното напрежение тук, като правило, е 380 V. При свързване на проводника към трифазен измервателен уред е необходимо да се спазва цветния ред: първата фаза А трябва да е на жълтия проводник, фаза В - в зелено, С - в червено. Неутралният провод N трябва да е син, а заземителният PE трябва да е жълто-зелен. За безопасно контра заместваниядиректно свързан към мрежата, трябва да бъде осигурено превключващо устройство пред всеки глюкомер, за да се освободи напрежението от всички фази, свързани към електромера. (PUE глава 7.1, клауза 7.1.64).

Директно включване на автомобила в мрежата

Фигура 2 - Директно включване на превозното средство в мрежата

Кратка видео инструкция за свързване на трифазен измервателен уред е дадена на това видео:

Трифазно окабеляване

Еднофазна връзка

Преди да опишете тази схема за свързване на електромера към мрежата 380 V, е необходимо да се даде кратко описание на разликите между трифазното напрежение и еднофазното напрежение. И двата типа използват един неутрален проводник N.Потенциалната разлика между всеки фазен проводник и нула е 220 V, а по отношение на фазите една към друга - 380 V. Тази разлика се получава поради факта, че трептенията на всеки проводник са изместени с 120 градуса (фигури 3 и 4).

Колебания на напрежението

Фигура 3 - Колебания на напрежението

Фазово разпределение на напрежението

Фигура 4 - Фазово разпределение на напрежението

Еднофазно напрежение се използва в частни домове, в страната, както и в гаражи. На такива места консумацията на енергия рядко надвишава 10 kW. Това също позволява използването на по-евтини проводници с напречно сечение 4 mm2 на участъка, тъй като консумацията на ток е ограничена до 40 A.

За приемници с висока мощност се препоръчва да се използва трифазно захранване, за да се избегне фазов дисбаланс над номиналната стойност. Когато инсталирате електромера, се препоръчва да проверите асиметрията на товара с помощта на скоби. Споделяне на товара между фазите на осветителната мрежа на обществените сгради по правило трябва да бъде еднакво; разликата в токовете на най-и най-слабо натоварените фази не трябва да надвишава 30% в рамките на един щит и 15% в началото на захранващите линии. (параграф 9.5 SP 31-110)

Схемата за свързване на трифазен електромер към еднофазна мрежа (ОС) не е толкова често срещана, тъй като в такива случаи се използват еднофазни електромери. В повечето случаи веригата е подобна на схема за окабеляване с директна връзка, но фази 2 и 3 не са свързани (свързването става на една фаза). Освен това след инсталирането може да има проблеми с организациите за проверка.

Също така за възможните проблеми на работата на трифазни електромери, когато са свързани към двупроводна мрежа, можете да гледате в това видео:

Свързване на електромера към мрежата 220 волта

Свързване чрез токови трансформатори

Максималният ток на електромера, като правило, е ограничен до 100 A, така че е невъзможно да ги използвате в мощни електрически инсталации. В този случай връзката към трифазната мрежа не е директна, а чрез трансформатори. Той също така ви позволява да разширите обхвата на измерване на метри за ток и напрежение. Основната задача на входните трансформатори обаче е да намалят първичните токове и напрежения до номинални стойности за ES и защитни релета.

За това как да изберете токови трансформатори за електромера, прочетете статията:https://our.electricianexp.com/pravilnyj-vybor-transformatora-toka-dlya-schetchika.html.

Polukosvennoe

При свързване на измервателния уред чрез трансформатор е необходимо да се следи редът на свързване на началото и края на текущите намотки на трансформатора, както първични (L1, L2), така и вторични (I1, I2). По същия начин трябва да наблюдавате правилното включване на трансформатора на напрежение. Общата точка на вторичните намотки на трансформаторите трябва да бъде заземена.

Целта на контактите на токовия трансформатор:

 • L1 - линия на входната фаза (захранване).
 • L2 - изход на фазова линия (товар).
 • I1 - вход на измервателната намотка.
 • I2 - изходът на измервателната намотка.
Десетпроводна връзка чрез CT

Фигура 5 - Десетпроводна връзка чрез CT

Този тип включване на електромера в мрежата от 380 волта ви позволява да разделяте веригите на ток и напрежение, което увеличава електрическата безопасност. Недостатъкът на тази електрическа верига на връзка с трифазен метър е големият брой проводници, необходими за свързване на ES.

звезда

Този тип свързване на електромер с заземяване към 380 V мрежа изисква по-малко проводници. Включването на звездната верига се постига чрез комбиниране на I2 щифта на всички CT намотки в една обща точка и свързване към неутралния проводник (фигура 6).

Включване на трансформатори със звезда

Фигура 6 - Включване на звездните трансформатори

Недостатъкът на този метод за свързване на електромера към мрежата от 380 волта е небрежността на схемата на окабеляването, което може да усложни проверката за включване за представители на енергийни компании.

непряк

Такава схема на свързване на трифазен метър се използва за връзки с високо напрежение. Този тип индиректна връзка се използва в повечето случаи само в големите предприятия и се предоставя само за информация (Фигура 7).

Косвено включване

Фигура 7 - Индиректно включване

В този случай се използват не само токови трансформатори, но и трансформатори на напрежение. За трифазна връзка е необходимо да се заземи общата точка на токови и напрежени трансформатори. За да се сведе до минимум грешката в измерването, ако има асиметрия на фазови напрежения, е необходимо неутралният проводник на мрежата да бъде свързан към нулевия терминал на брояча.

В крайна сметка препоръчваме да гледате още едно полезно видео по темата:

Подробно обяснение

Електрическите вериги, предложени в статията, са типични. В случай на нужда, схемата на свързване на електромера винаги може да бъде намерена в паспорта на ES. Надяваме се, че информацията беше интересна и полезна за вас!

Електрическа инсталация на трифазен електромер

Подробно обяснение

Свързване на електромера към мрежата 220 волта

(12 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Mirsaid

  Харесвам

  отговор
 • Юджийн

  Здравейте
  Имам въпрос. трябва да смените брояча. свързан чрез токови трансформатори, със заземен and1 на клеми 1/4/7 (и в паспорта същото нещо), на електромера, чийто паспорт е заземен и 2 на клемите 3/6/9, ще има ли проблеми?

  отговор
 • Андрю

  Инспекторът по продажбите на енергия изисква свързване на фазов измервател с четири проводници през тестова кутия с триъгълник. Кажете ми как 89145437166

  отговор

Добавете коментар