Технология за изпитване на домашен резистор

Резисторът или постоянното съпротивление е както най-простият, така и най-често срещаният елемент в електрическите вериги, той е инсталиран във всички устройства. Но въпреки своята простота, в нарушение на режимите на работа или топлинните условия, може да изгори. Това поставя въпроса как да проверите резистор за работоспособност с мултицет. Технологията за проверка на здравето у дома ще бъде описана в тази статия.

Алгоритъм за отстраняване на неизправности

Визуална проверка

Всеки ремонт започва с външна проверка на дъската. Необходимо е да се разгледат всички възли без инструменти и да се обърне специално внимание на пожълтели, почернели части и възли със следи от сажди или сажди. С външен преглед лупа или микроскоп могат да ви помогнат, ако работите с плътна инсталация на SMD компоненти. Разкъсаните части могат да означават не само локален проблем, но и проблем в свързващите елементи на тази част. Например, взривен транзистор може да влачи след себе си няколко елемента в сбруята.

Повреден елемент на дъската

Площта, която не винаги е пожълтяла от температурата на дъската, показва последствията от изгарянето на частта. Понякога това се случва в резултат на дълга работа на устройството, когато проверката на всички детайли може да бъде непокътната.

В допълнение към проверка на външни дефекти и следи от изгаряне, струва си да смъркате, за да проверите дали има неприятна миризма като от изгорял каучук. Ако намерите почернен елемент - трябва да го проверите. Той може да има една от три неизправности:

 1. Счупване.
 2. Късо съединение.
 3. Несъответствие с номинала.

Понякога разбивката е толкова очевидна, че може да се определи без мултицет, както в примера на снимката:

Изгорял резистор

Тест на отворен резистор

Можете да проверите работоспособността чрез редовно набиране или тестер в режим на диоден тест с аудио индикация (вижте снимката по-долу). Заслужава да се отбележи, че приемствеността може да проверява само резистори със съпротивление на единици Ом - десетки ома. И 100 kOhm няма да бъдат овладени от всяка поговорка.

Режим на набиране

За да проверите, просто трябва да свържете двете сонда към клемите на резистора, няма значение дали е SMD компонент или изход. Бърза проверка може да се извърши без запояване, след което въпреки това разпайте подозрителните елементи и отново проверете за почивка.

Проверка на здравето на радиоелемента

Внимание! Когато проверявате детайлите, без да се изпарите от печатаната платка, бъдете внимателни - паралелните елементи могат да ви подведат. Това важи както при проверка без инструменти, така и при проверка с мултицет. Не бъдете мързеливи и по-добре излезте от подозрителната част. Така че можете да проверите само онези резистори, при които сте сигурни, че нищо не е инсталирано успоредно с тях във веригата.

Тест за късо съединение

В допълнение към счупване, резисторът може да пробие къси. Ако използвате непрекъснатост, тя трябва да е с ниско съпротивление, например на лампа с нажежаема жичка. защотосветодиодни поговорки с висока устойчивост „звънят“ на веригата със съпротивление на десетки kOhm без значителни промени в яркостта на сиянието. Звуковите индикатори се справят по-добре с този тест от светодиодите. По честотата на подаване можете да прецените целостта на веригата, на първо място по надеждност са сложни измервателни уреди, като мултицет и омметър.

Проверка за късо съединение се извършва по един начин, ще разгледаме инструкциите стъпка по стъпка:

 1. Измерете зоната на веригата с омметър, тест за непрекъснатост или друго устройство.
 2. Ако нейното съпротивление има тенденция към нула и непрекъснатостта показва късо съединение, подозрителният елемент се изпарява.
 3. Проверете секцията на веригата вече без елемент, ако късото съединение няма - открихте неизправност, ако не - спойка съседни, докато не излезе.
 4. Останалите елементи са монтирани обратно, след което късото съединение се подменя.
 5. Проверете резултатите от работата за късо съединение.

Ето един добър пример за изгорял резистор, оставящ следи върху съседните резистори, вероятно са повредени:

Повреда на няколко радио елемента

Резисторът стана черен от висока температура, не само следи от изгаряне, но и следи от прегрята боя се виждат на съседните елементи, цветът му се промени, част от проводящия резистивен слой може да се повреди.

Видеото по-долу ясно показва как да проверите резистора с мултицет:

Определете стойността на резистора

За съветската съпротива деноминацията беше обозначена с буквено-цифров начин. За съвременните изходни резистори стойността е криптирана в цветни ленти. За да замените съпротивлението след проверка за годност, трябва да дешифрирате маркировката на изгорялото.

За да определите маркирането чрез цветни ивици, има много безплатни приложения за android. Преди използвани маси и специални устройства.

Цветно кодиране на резистори

Можете да направите такъв мамят лист за проверка:

Резисторни модели

Изрежете цветните кръгове, пробийте ги в центъра и свържете най-големия отзад, най-малкия отпред. Комбинирайки кръгове, вие определяте съпротивлението на елемента.

Между другото, съвременните керамични резистори също използват явна маркировка, показваща устойчивостта и силата на елемента.

Маркиране на тялото

Ако говорим за SMD елементи - тук всичко е съвсем просто. Да предположим, че маркирането "123":

12 * 103 = 12000 Ohm = 12 kOhm

Има и други маркировки от 1, 2, 3 и 4 знака.

Цифрово маркиране

Ако частта изгори така, че маркировката изобщо не се вижда, струва си да опитате да я разтриете с пръст или ластик, ако това не помогне, имаме три възможности:

 1. Търсене по електрическа схема.
 2. В някои схеми има няколко еднакви вериги, като в този случай можете да проверите оценката на частта върху съседната каскада. Пример: издърпващи се резистори на бутоните на микроконтролерите, ограничаващи съпротивлението на индикаторите.
 3. Измервайте съпротивлението на оцеляващата зона.

Няма какво да добавим за първите два метода, нека разберем как да проверим съпротивлението на изгорял резистор.

За начало трябва да почистите покритието на частта. След това включете режима за измерване на съпротивлението на мултицета, той обикновено е обозначен като "Ohm" или "Ω".

Режим на измерване на съпротивлението

Ако имате късмет и сте изгорили района непосредствено близо до изхода, просто измерете съпротивлението в краищата на резистивния слой.

Резистивен слой

В примера, както на снимката, можете да измерите съпротивлението на резистивния слой или да определите според цвета на маркиращите ленти, тук те не са покрити със сажди - добра комбинация от обстоятелства.

Е, ако нямате късмет и част от резистивния слой е изгорял, остава да измерите малка площ и да умножите резултата по броя на тези зони по цялата дължина на съпротивлението. Т.е. на снимката виждате, че сондите са свързани с парче, равно на 1/5 от общата дължина:

Измерване на отделен сайт

Тогава импедансът е:

Rизмерена* 5 = Rноминален

Тази проверка ви позволява да получите резултат, близък до реалната стойност на изгорения елемент. Този метод е описан подробно във видеото:

Как да тестваме променлив резистор и потенциометър

За да разберем какво е тест за потенциометър, нека разгледаме неговата структура. Променливият резистор от потенциометъра се различава по това, че първият се регулира от отвертка, а вторият - от дръжката.

Потенциометърът е част с три крака. Състои се от плъзгач и резистивен слой. Плъзгачът се плъзга по резистивния слой. Крайните крака са краищата на резистивния слой, а средата е свързана с плъзгача.

потенциометър

За да разберете импеданса на потенциометъра, трябва да измерите съпротивлението между крайните крака. И ако проверите съпротивлението между един от крайните крака и централния, ще разберете текущото съпротивление на двигателя спрямо един от краищата.

Но най-честата неизправност на такъв резистор не е изгарянето на краищата, а износването на резистивния слой. Поради това съпротивлението се променя неправилно, в определени области може да се загуби контакт, след което съпротивлението скача до безкрайност (отворена верига). Когато двигателят заеме положението, в което се появява контактът на плъзгача с покритието, съпротивлението отново става "правилно". Може би сте забелязали този проблем, когато регулирате силата на звука на стари високоговорители или усилвател. Проблемът е, че когато дръжката се завърти, периодично се чуват щракане или силни чукания в колоните.

По принцип проверката на гладкото движение на потенциометъра се извършва по-ясно с аналогов мултицет със стрелка, тъй като на цифров екран просто може да не забележите дефект.

Потенциометрите могат да бъдат двойни, понякога се наричат ​​"стерео потенциометри", тогава те имат 6 заключения, логиката на проверката е същата.

Видеото по-долу ясно показва как да проверите потенциометъра с мултицет:

Методите за тестване на резистори са прости, но за да получите нормален резултат от теста, се нуждаете от мултицет или омметър с няколко граници на измерване. С него можете също да измервате напрежение, ток, капацитет, честота и други количества, в зависимост от модела на вашето устройство. Това е основният инструмент на съветника за ремонт на електроника. Съпротивлението понякога се проваля с външна цялост, понякога далеч от номиналната стойност на съпротивлението. Проверката е необходима, за да се определи дали частите отговарят на номиналните стойности, както и да се уверите, че работният елемент е или не. На практика методите за проверка могат да се различават от описаните, въпреки че принципът е един и същ, всичко зависи от ситуацията.

Полезно по темата:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар